Amerika v Zbiljah
Ob Zbiljskem jezeru sta prvič istočasno potekala dva največja ameriško obarvana dogodka v Sloveniji, Bohinjci pa so na letošnji Kresni noči pripravili pravi spektakel.
Ob Zbiljskem jezeru je bil od petka do nedelje zanimiv festival Wild West Fest v pravem ameriškem duhu. Sočasno sta prvič skupaj potekala dva največja ameriško obarvana dogodka v Sloveniji, in sicer kantri festival in mednarodno BBQ tekmovanje, na katerem je svoje znanje v peki na žarih »smokerjih«, torej na tradicionalen ameriški način s procesom dimljenja, predstavljalo 21 ekip, od tega so bile štiri slovenske. Goveje prsi, svinjska pleča, svinjska rebra, piščanca in letos še sladico je ocenjevala mednarodno mešana žirija. Zmaga je odšla v Italijo z ekipo Friuli violent grillers, najboljša slovenska ekipa pa je bila tako kot lani Špena BBQ, letos še bolj gorenjsko obarvana. Iztoku Drobniču in Nataši Šal iz Krškega, slednja sicer izvira z Visokega pri Kranju, se je letos priključil še Domen Jenko iz Reteč. »BBQ v Sloveniji rabi medijsko podporo, saj je še vse premalo znan. V primerjavi z našo peko na žaru je zelo težak, te pa zasvoji, tako hrana kot priprava,« je dejal Iztok Drobnič. Ekipe so bile budne praktično vso noč s sobote na nedeljo, saj je včasih meso v smokerjih tudi več kot pol dneva. Okusi, ki so bolj sladki, ameriški pač, so bili večini všeč, prav tako kot tudi plesni kantri koraki.
Prizorišče Pod skalco pa je na letošnji tradicionalni Kresni noči v Bohinju pokalo po šivih ob zvokih skupin Gino & Band, legendarne Tabu in Calypso, s katero se je zabava zavlekla v zgodnje jutranje ure. Manjkali niso niti tradicionalni ognjemet, laserska predstava in ognjeni nastop skupine Čupakabra. Ob 240. obletnici prvega vzpona na Triglav pa so organizatorji pripravili še glasbeno poslastico na ladjici na Bohinjskem jezeru, za kar sta poskrbela Filip Kranjec in Rok Frelih s trobento. Glasbena zvezda večera je bila skupina Tabu, ki se je po besedah basista Iztoka Melanška Izija vrnila na kraj zločina: »Ravno Pod skalco smo imeli enega prvih koncertov pred dvajsetimi leti, potem pa dvajset let nobenega, sedaj se ob dvajsetletnici delovanja vračamo v Bohinj.«
Svoje pa je k letošnji Kresni noči dodal tudi domač, bohinjski gin, ki ga je publika povsem razgrabila. Po besedah Timoteja Rožiča so raziskovali in se igrali z bohinjsko trdinko in tako po dveh letih poskusov prišli do gina, kot so ga hoteli: »Izdelali smo osemsto steklenic, kar bo komaj pokrilo povpraševanje.«