V zadnjih trinajstih letih je v nesrečah na Gorenjskem umrlo 28 motoristov, skoraj šeststo pa je bilo poškodovanih. / Foto: Gorazd Kavčič

Največ nesreč motoristov proti Jezerskemu

Pri pregledu statističnih podatkov gorenjski policisti ugotavljajo, da so med bolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu motoristi, na območju Kranja pa je najbolj problematičen odsek ceste med Preddvorom in Jezerskim.

Na Gorenjskem se je od leta 2005 do 2017 povečalo število registriranih motornih koles za več kot pet tisoč, kar pomeni skoraj za štiristo odstotkov in je še več kot sicer v Sloveniji.

Kranj – V soboto je v Cerkljah motorist zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji trčil v osebni avtomobil. Še en motorist je padel v Kopačnici na škofjeloškem območju. Vozil je v manjši skupini motoristov. Nadzor nad motornim kolesom je izgubil pri vožnji skozi oster ovinek. Na cesti Pokljuka–Koprivnik je v nedeljo pozno popoldan padel motorist, ki je vozil preblizu desnemu robu vozišča. V padcu je utrpel hujše poškodbe, zaradi katerih pa ni življenjsko ogrožen. Bolj problematičnega motorista so v nedeljo sredi popoldneva v rutinski kontroli obravnavali kranjskogorski policisti. Motorist iz območja Nove Gorice se je peljal proti domu, ko so ga v Gozdu - Martuljku ustavili policisti in mu odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal več kot promil in pol alkohola (0,74 mg/l). Iz prometa so ga izločili in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi hujšega prekrška pa bo obravnavan tudi v prekrškovnem postopku.

To so policijska poročila o motoristih minulega konca tedna, ki k sreči med bolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu ni terjal smrtnih žrtev.

So pa gorenjski policisti minule dni izdelali statistiko prometnih nesreč z udeležbo motoristov od leta 2005 do lanskega leta. Ugotovili so, da je bilo v zadnjih 13 letih v prometnih nesrečah udeleženih 869 motoristov, kar pomeni v povprečju 67 na leto. V tem času je umrlo 28 motoristov oziroma povprečno dva na leto. Kar 186 motoristov je bilo hudo telesno poškodovanih, 392 je bilo lažje poškodovanih, 263 pa jih je nesrečo preživelo brez poškodbe.

Letos je bilo nesreč motoristov na Gorenjskem že 32, dva motorista sta umrla, štirje so bili hudo telesno poškodovani, 14 pa lažje.

Največ nesreč so obravnavali kranjski policisti. V zadnjih 13 letih je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 311 motoristov, umrlo jih je devet, hudo telesno poškodovanih je bilo 55, lažje pa 143. V letošnjem letu je bilo nesreč motoristov na območju Kranja 13, eden je umrl, eden je bil huje, še osem pa lažje telesno poškodovanih.

Na območju Kranja je med bolj problematičnimi cesta Preddvor–Jezersko. V zgornjem delu regionalne ceste na relaciji Zgornje Jezersko–Spodnje Jezersko (Kanonir) se je v zadnjih 13 letih zgodilo deset nesreč motoristov, v spodnjem delu Kanonir–Preddvor pa 17. Dve smrtni nesreči motoristov sta se zgodili na zgornjem delu regionalne ceste, ena letos na spodnjem delu. Največ nesreč motoristov s telesnimi poškodbami se je v zadnjih 13 letih zgodilo na spodnjem delu regionalne ceste, kar enajst, bistveno manj pa na zgornjem, tri.

Kot tudi ugotavljajo gorenjski policisti, so pri motoristih najbolj problematične neprilagojena hitrost vožnje ter stran in smer vožnje. »Zato jim svetujemo, naj bodo predvsem izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti,« opozarjajo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 30. november 2021 / 18:09

Lestvica najbogatejših sto

Na lestvici najbogatejših Slovencev je močna tudi gorenjska zasedba. Trije so med prvo deseterico, precej zanimivih imen pa najdemo tudi nižje na lestvici.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Obletnica reševanja s helikopterjem

Emil Herlec je bil kot plezalec in reševalec tesno povezan z gorami. Je soustanovitelj Gorske reševalne službe Postaje Kranj in začetnik helikopterskega reševanja.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Plešejo že skoraj 30 let

Folklorna skupina Iskraemeco je s folklornim večerom predstavila plese, ki so se jih naučili v enem letu. Obenem se že pripravljajo na 30. obletnico delovanja skupine, ki jo bodo praznovali prihodnje...

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Ljudi bi radi pripravili do druženja

Poleg parkiranja krajane v KS bratov Smuk najbolj jezi kos neurejenega zasebnega zemljišča med pošto in bloki, ki je v slabem vremenu ena sama velika luža.

Kranj / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Cenijo njihovo delo

V krajevni skupnosti bratov Smuk od leta 2003 podeljujejo priznanja zaslužnim krajanom. Nazadnje nagradili Osnovno šolo Matije Čopa.

Splošno / torek, 13. februar 2007 / 06:00

Več zelenic in otroških igrišč

V anketi smo prebivalce Krajevne skupnosti Bratov Smuk v Kranju spraševali, kaj najbolj pogrešajo v domačem okolju krajevne skupnosti. Kar 51 odstotkov vprašanih želi več zelenic, 17 odstotkov an...