Borovničeva torta

Chia semena, goji jagode, jagode acai, spirulina … in podobne stvari, ki se prodajajo pod imenom super živila, čeprav sploh ne vemo točno, kaj so to za ene stvari, če jih najprej ne poiščemo na spletu. Nato ugotovimo, da naj bi bila to super zdrava živila, ki nam pomagajo rešiti skoraj da vse težave … Veste kaj, pojdite raje v gozd in si naberite košarico borovnic, ki v pozitivnih učinkih premagajo vsa prej navedena živila.

Za pripravo borovničeve torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 1 žlico kakava, 3 žlice sladkorja, 1 zravnano žlička pecilnega praška; za vaniljevo kremo: pol kg maskarponeja, 7 dl smetane, 1 strok vanilje, 2 vaniljeva sladkorja, 300 g bele čokolade; za borovničevo plast: pol kg borovnic, 2 žlici sladkorja, 4 liste želatine; za borovničev preliv: pol kilograma borovnic, 2 žlici sladkorja, 4 liste želatine.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s kakavom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem. V sneg z lopatico vmešamo stepene rumenjake in nato še moko s kakavom. Maso za biskvit vlijemo v okrogel pekač in postavimo v pečico, ogreto na 170 °C. Pečemo 10 do 15 minut.

Priprava borovničeve plasti: Želatino namočimo v hladni vodi. Borovnice stresemo v kozico, jih posladkamo in zalijemo s pol dl vode. Zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Odstavimo s štedilnika ter vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi. Maso vlijemo v okrogel tortni model in postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se želatina strdi.

Priprava vaniljeve kreme: Belo čokoladno previdno stopimo nad vodno kopeljo in jo nekoliko ohladimo. Smetano stepemo. V posodi zmešamo maskarpone, vaniljo in vaniljev sladkor. Prilijemo stopljeno čokoladno in dobro premešamo. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod. Nadevamo pol vaniljeve kreme. Na kremo položimo borovničevo plast in nadevamo preostalo kremo.

Borovničev preliv: Pripravimo ga na enak način kot borovničevo plast. V kozici ga ohladimo in prelijemo čez torto. Torto postavimo za nekaj ur (najbolje čez noč) v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi. Ohlajeni torti previdno snamemo tortni obod in jo okrasimo.

Nasvet: Priporočam, da borovničevo plast pripravimo kar en dan prej, saj bomo tako prepričani, da se je želatina zares strdila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 15. maj 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (47)

Moška pa sta kar obsedela za mizo, odhod dekleta sta komaj opazila, oba je prežemala slutnja, da se bo imelo odviti nekaj dosti bolj usodnega. Sergej je začel postavljati vprašanja, v...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mladi razveseljujemo starejše

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske že drugo leto izvaja projekt Mladi razveseljujemo starejše.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Čaka jih obnova vaškega jedra

"Želimo, da bi jedro postalo prostor za prireditve in različne družabne dogodke," pravi predsednik KS Blejska Dobrava Igor Arh.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Daljinsko (radijsko) odčitavanje vodomerov

Voda postaja v zadnjih letih vedno bolj pomembna, tako za porabnike kot tudi za distributerje. Še pred kratkim se je poraba vode merila pavšalno, le večji obrati in porabniki so imeli vgrajene vo...

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mojstrica vezenja

Kati Čušin se že več desetletij ukvarja z vezenjem in je za to umetnost navdušila tudi mnoge druge.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Ladislav Črnologar: Tri povesti

Ladislav Črnologar je že več kot dvajset let opazno prisoten v slovenskem literarnem prostoru. V zadnjem času je prejel tudi nekaj uglednih nagrad in priznanj za svoje literarno delo. Črnologar s...