Postrvji »štrudelj«
V Termah Snovik je bila že 16. Postrvijada, kulinarično doživetje in zabavno tekmovanje v pripravi jedi iz postrvi. Zmagal je ženski dvojec, ekipa, ki je pripravila zavitek iz postrvi z zelenjavno omako.
Letos je na Postrvijadi tekmovalo pet ekip. Glavna zvezda krožnika je bila seveda postrv iz Tuhinjske doline. Celjsko-kamniška ekipa, ki sta jo sestavljali Petra Zlatoper in Pia Kozinc, je bila tista, ki je letos zmagala. Njun postrvji »štrudelj« z zelenjavno omako je najbolj prepričal komisijo. Ta je okušala še popečene postrvje fileje z zelenjavnimi kroglicami in čemaževo omako; filirano postrv s tortelini, polnjenimi z jurčki, skuto in v omaki iz smetane ter pršuta; ocvrto postrv s pirejem iz sladkega in navadnega krompirja ter zelenjavo in še postrvji karpačo. Postrv z zelenjavnimi kroglicami sta pripravili Hrvatici Anica in Marina Živković. Tokrat na tekmovanju nista sodelovali prvič, ravno tako pa sta se tekmovanja velikokrat udeležila tudi Jasmina Imanovič in Peter Leskovar iz Cerkelj, ki sta letos ob postrvi postregla torteline. Ljubljančana Mitja in Božidara Omerzu sta pripravila ocvrto postrv, Kamničana Martina Klodič in Anže Veršnik pa sta se pogumno lotila priprave trisa karpačev, od katerih je bil en z rukolo, zelišči in pleveli, drugi na tartufati in tretji z bučkami, mariniran v vinu in olju.
Tekmovalci so imeli devetdeset minut časa za pripravo jedi in dveh krožnikov – enega za komisijo in enega za publiko. Dogodek je povezovala Sabina Romšak, komisijo pa so sestavljali večinoma stari znanci Postrvijade. Osrednji gost dogodka je bil tokrat predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj, ki je bil tudi v komisiji, a je že med nastajanjem krožnikov svetoval tekmovalcem, kako lahko svojo jed izboljšajo. Strokovno komisijo pa so sestavljali še idejni oče Postrvijade Stane Omerzu, domačin Srečo Urankar, ki je obiskovalce seznanil tudi s košnjo po starem – ta je istočasno potekala v okolici Snovika, Damjan Krašovec in Damir Salajko iz Ribiške družine Bistrica Domžale. Zbrane je nagovorila tudi direktorica Term Snovik Petra Zlatoper, ki pa je letos sama prijela za kuhalnico in se pomerila v kuharskih spretnostih. Kot smo že omenili, je namreč ravno njen in Piin postrvji zavitek oziroma »štrudelj« najbolj navdušil. Z izborom pa se je strinjala tudi publika: dve starejši Vipavki, ki sta pokusili vsak krožnik, na pokušino pa sta prišli naravnost z ležalnika ob bazenu, sta brez oklevanja izstrelili, da »štrudelj je bil pa najboljši.«