Nagrado državljan Evrope za leto 2018 je v imenu Čebelarske zveze Slovenije prevzel njen predsednik Boštjan Noč. / Foto: Gorazd Kavčič

Čebelarjem nagrada državljan Evrope

Čebelarski zvezi Slovenije so minuli petek slovesno podelili nagrado državljan Evrope za leto 2018, in sicer za njihovo pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel.

V preteklih letih so nagrado državljan Evrope prejeli: dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza (2012), dr. Boris Pahor (2013), Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar (2014), Drago Jančar in Tomo Križnar (2015), dr. Evgen Bavčar (2016) in lani Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za program Starejši za starejše.

Ljubljana – Evropski parlament je v začetku junija razglasil dobitnike nagrade državljan Evrope za leto 2018, ki so jo v petek slovesno podelili v Ljubljani. Nagrado je prejela Čebelarska zveza Slovenije za pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel ter spodbujanje mednarodnega sodelovanja in evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude. Svetovni dan čebel smo prvič praznovali 20. maja.

Evropski parlament vsako leto nagrado državljan Evrope podeli državljanom, skupinam, združenjem ali organizacijam za posebne dosežke ali izjemno zavezanost pri dejavnostih, ki spodbujajo boljše medsebojno razumevanje in tesnejše povezovanje med državljani članic ali krepijo čezmejno in mednarodno sodelovanje v Evropski uniji.

Nagrada se podeljuje tudi za dejavnosti, ki vključujejo dolgoročno, čezmejno ali mednarodno kulturno sodelovanje, s katerim se krepi evropski duh, in projekte, povezane z aktualnim evropskim letom. Čebelarsko zvezo je za nagrado predlagalo vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije.

Po besedah evropskega poslanca Lojzeta Peterleta so nas čebele znova povezale, slovenskim prizadevanjem pa se je treba zahvaliti, da se je okrepila zavest, da so čebele ogrožena vrsta in da moramo stopiti skupaj za njihovo rešitev. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč verjame, da bo svetovni dan čebel postal gibanje za čebele, opraševalce, hrano in zeleni planet.

»Z uveljavitvijo pobude o svetovnem dnevu čebel je Slovenija dokazala, da lahko z enotnostjo in sodelovanjem premikamo meje,« je v zvezi z omenjeno nagrado poudaril tudi ob odprtju spomenika utemeljitelju čebelarstva Franu Lakmayerju v Preddvoru. Obenem pa je Slovenija s tem v mednarodni skupnosti spodbudila razpravo o čebelah in njihovem pomenu za naravo in preživetje ljudi. Pričakuje, da bo Evropa zdaj sprejela tudi konkretne ukrepe. V predlog dokumenta komisije o zaščiti opraševalcev je po besedah Dejana Židana, ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, vključeno tudi delo, ki ga je v času prizadevanj za svetovni dan čebel opravila Slovenija. Ob tem se je zavzel za nadaljnja prizadevanja za zaščito čebel, saj po njegovih besedah opraševalci samo s sprejemanjem dokumentov ne bodo preživeli. Pri tem, je opozoril Židan, jih čaka še veliko dela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 17. avgust 2010 / 07:00

Color ima svetovno inovacijo

Color Medvode s premazom za sončne kolektorje, ki je v svetu povsem nov, veliko pričakuje: danes milijon evrov na leto, čez čas pa 15 milijonov na leto.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 4. julij 2018 / 21:00

Škofja Loka je praznovala

S slavnostno akademijo ob občinskem prazniku so junijske prireditve v Škofji Loki dosegle vrhunec. Častna občanka dr. Jožica Rejec, prva s področja gospodarstva.

Rekreacija / sreda, 4. julij 2018 / 20:59

Gorski deskarji v Kranju

Na progi pod Svetim Joštom je potekalo svetovno prvenstvo v gorskem deskanju.

Nasveti / sreda, 4. julij 2018 / 20:57

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Razvedrilo / sreda, 4. julij 2018 / 20:46

Mesto glasbenih kolažev

V treh večerih je tradicionalni likovno-glasbeni festival kranjske Layerjeve hiše Pleska gostil avdiovizualne dogodke, ovite v tehniko kolaža. Gre za uverturo v poletni festival Kaos, katerega osrednj...

Izleti GG / sreda, 4. julij 2018 / 20:43

Po sledi Večerje

»Na večerjo greste v De Kas? V to restavracijo je postavljeno dogajanje iz knjige Večerja. Saj poznate, to je knjiga nizozemskega avtorja Hermana Kocha,« je bila navdušena las...