Direktor Janez Poklukar in namestnica strokovne direktorice Petra Rupar

Gorenjska potrebuje novo regijsko bolnišnico

Kje naj bi stala nova gorenjska bolnišnica, še ni znano, naj bi pa imela šeststo postelj, stala pa naj bi skoraj dvesto milijonov evrov.

Kot je poudarila namestnica strokovne direktorice Petra Rupar, so v jeseniški bolnišnici v zadnjem obdobju uvedli vrsto novosti, kot so implementacija srčnih spodbujevalnikov, odprtje ambulante za kronične rane, vzpostavili so mobilni paliativni tim, pridobili fiziatra, začeli urološko operativno dejavnost. Ker so najpogostejši vzrok smrti Gorenjcev zaradi bolezni srčno-žilne bolezni (v drugih delih Slovenije rak), se bodo usmerili predvsem v razvoj kardiologije in angiologije. Velik poudarek bodo dali razvoju nevrološkega oddelka za paciente po možganski kapi, ambulante za kronične črevesne bolezni in začetku onkološke dejavnosti z izvajanjem kemoterapij. Tako se Gorenjcem na zdravljenje ne bo več treba voziti v druge regije.

Jesenice – Gorenjska potrebuje novo bolnišnico in njena gradnja mora postati del prednostnih načrtov države do leta 2025. Ni pomembno, kje na Gorenjskem jo bodo zgradili (na koncu bo to politična odločitev), a novo bolnišnico potrebujemo, je poudaril direktor Splošne bolnišnice Jesenice na sredini novinarski konferenci, na kateri so predstavili strategijo razvoja Splošne bolnišnice Jesenice do leta 2025. Pomemben del strategije so prav načrti izgradnje nove gorenjske bolnišnice, v kateri naj bi uredili 600 bolnišničnih postelj, po ocenah pa bi stala 195 milijonov evrov. »Ocenjujemo, da bi za izgradnjo takšne bolnišnice potrebovali od 42 do 48 mesecev,« je dejal Poklukar. Z gradnjo se mudi, zaradi demografskih in epidemioloških kazalcev je bolnišnica na sedanji lokaciji že zdaj premajhna, trenutna situacija niti kadrovsko niti prostorsko ni več vzdržna in napoveduje kolaps, je opozoril direktor.

Zaradi dotrajanosti infrastrukture in prostorskih omejitev širitev bolnišnice na sedanji lokaciji nikakor ni možna, je zatrdil. Ta čas imajo 263 bolnišničnih postelj, ob prepotrebni sanaciji in uskladitvi s standardi bi jih izgubili petino, saj je vse več bolnikov, ki potrebujejo enoposteljne sobe z lastnimi sanitarijami. Gre denimo za bolnike z rakom, demenco, večkratno odpornimi bakterijami ... Zdaj je večina sob petposteljnih, za dvajset postelj so na voljo štiri stranišča, je sedanje razmere ponazoril direktor.

In kaj s sedanjo bolnišnico? Po direktorjevih besedah jo je treba obnoviti, načrti za energetsko in požarno sanacijo so pripravljeni. V sedanjih prostorih bi lahko ohranili določene programe, kot so negovalna bolnišnica, programi rehabilitacije, paliative, oskrbe dementnih bolnikov, je našteval Poklukar.

Strategijo razvoja bolnišnice do leta 2025 je pred dnevi potrdil svet bolnišnice, ki ga vodi Dušan Krajnik, predstavili pa so jo tudi že gorenjskim županom in ministrstvu za zdravje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Ustanovili bodo razvojno ustanovo

Kropa - Delovna skupina za razvoj turizma v Lipniški dolini, ki so jo imenovali na nedavni javni tribuni Civilne iniciative (za) ljudi pod Jelovico, se je pred kratkim prvič sest...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 26. maj 2018 / 18:15

Pesem štirih v Škrlovcu

Kranj – APZ France Prešeren Kranj pod vodstvom Fernanda P. Meijasa jutri, v nedeljo, 27. maja, ob 18. uri vabi v Stolp Škrlovec na koncert Pesem štirih – štirih pevskih skupin z Gorenjskeg...

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:13

Ugotavljali pristnost medu

Od osemnajstih vzorcev štirje niso bili skladni s predpisanimi zahtevami.

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:12

Medalje tudi za Meso Kamnik in Galjota

Kamnik – V okviru priprav na mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra v Gornji Radgoni je že potekalo ocenjevanje svežega mesa. Enajst proizvajalcev iz Slovenije in Hrvaške je na ocenjevanje dalo 6...

Gospodarstvo / sobota, 26. maj 2018 / 18:10

Najboljšim znaki kakovosti

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij je znak kakovosti, to je najvišje priznanje za prehranske izdelke s kmetij, prejelo tudi osem kmetij s širšega gorenjskega območja.

Kronika / sobota, 26. maj 2018 / 15:24

Bolnišnica s tožbo ni uspela

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek, ki ga je v višini 1,4 milijona evrov zoper nekdanje vodstvo vložila Splošna bolnišnica Jesenice. Ta se bo na sodbo pritožila.