Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Levo direktor hotela Matija Blažič, desno Antonino Esposito. / Foto: Gorazd Kavčič

Prvi zero waste hotel pri nas

Po intenzivnem dveletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno zbiranje so v hotelu Ribno uspeli doseči 92-odstotno stopnjo ločeno zbranih odpadkov, s čimer so celo presegli mejo za pridobitev mednarodno uveljavljenega naziva zero waste.

Ribno – Hotel Ribno je pretekli četrtek uradno prejel naziv prvi slovenski zero waste hotel. Idejo jim je pred dvema letoma predstavilo društvo Ekologi brez meja. Skupaj so si ogledali delovanje tovrstnih hotelov v Italiji, kjer so bili začetniki pri vpeljevanju zero waste hotelov. »Ugotovili smo, da ni tako zapleteno. Na ta način so živeli že naši predniki,« je poudaril direktor Hotela Ribno Matija Blažič. Na začetku so le štirideset odstotkov odpadkov zbrali ločeno, z ukrepi, ki so jih uvedli v sodelovanju z Ekologi brez meja in njihovim partnerskim podjetjem Hotelom Rifiuti Zero iz Italije, pa zdaj ločeno zberejo kar 92 odstotkov vseh odpadkov.

Največ ukrepov v restavraciji in kuhinji

Največ ukrepov so izvedli v restavraciji in kuhinji. Izdelke, kot so med, marmelada in maslo, ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, zdaj kupujejo v večjih pakiranjih in jih za goste prestavijo v steklene posode. Prav tako jogurte in mleko kupujejo v večjih pakiranjih neposredno od mlekarne ali kmeta. »Tako nismo zmanjšali samo odpadka pri embalaži, ampak je manj tudi ostanka pri hrani, saj gostje prej niti niso vedeli, kaj je v embalaži in so celotno vsebino po odprtju pustili skoraj nedotaknjeno,« pojasnjujejo v hotelu. Obenem so gostom ponudili manjše krožnike in jih ob tem na prijazen način opozarjajo, naj si vzamejo manj hrane po večkrat, da jo tako čim manj zavržejo. Velike papirnate serviete so zamenjali s servieti iz recikliranega papirja, plastične kozarčke pa s papirnatimi. Vodo namesto v plastični embalaži po novem ponujajo v steklenicah.

Sistem zero waste hotela jim je prek Ekologov brez meja pomagalo v Slovenijo prenesti podjetje Hotel Rifiuti Zero iz Italije, ki je zero waste ukrepe uvedlo že v več kot dvajsetih italijanskih hotelih. Predstavnik omenjenega podjetja Antonino Esposito je pojasnil, da so se tega pred desetimi leti lotili zaradi ogromne količine odpadkov, ki nastajajo v hotelih in restavracijah, čeprav je zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločevanje možno. »Tudi turisti se tega vse bolj zavedajo in iščejo trajnostno naravnane hotele.« To po besedah Mitje Blažiča pomeni dodano vrednost na trgu. »Zeleni turizem je tudi v slovenski turistični strategiji ena od prednostnih nalog. Tako kot mogoče mi danes pozitivno 'štrlimo ven' kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih 'ven štrlelo' vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.« K temu, da stopijo na zero waste pot, zato spodbujajo tudi druge turistične deležnike v zero waste občini Bled, kjer kar 70 odstotkov vseh odpadkov na leto proizvedejo turisti. Antonino Esposito je optimisitičen glede nadaljnjega razvoja takih hotelov, saj se temu načinu razmišljanja v Italiji pridružujejo tudi petzvezdični hoteli in restavracije, ki so poznane po vsem svetu.

Zgled še za druge hotele

Koncept zerowaste so v Hotelu Ribno vpeljali v partnerstvu z Ekologi brez meja. »Zero waste marsikdo dojema kot radikalno filozofijo in tudi v hotelu Ribno je bilo tako. Danes v hotelu ni več nikogar, ki ne bi zagovarjal te filozofije,« je poudarila predsednica društva Urša Zgojznik in priznala, da je bilo uveljavljanje zero waste koncepta velik izziv, ker gostje prihajajo z vsega sveta in imajo tudi povsem drugačne navade. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj si želi, da bi ta koncept »posvojili« tudi v drugih blejskih hotelih. »To je edini način, da na dolgi rok ohranimo čisto okolje.« Prve zero waste korake slovenskih hotelov podpira tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki meni, da je Hotel Ribno zgled in spodbuda za vse slovenske nastanitve.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Kranjčanka predstavlja

Benetton ženska je vedno enaka, a vendar vsakič drugačna Bojana Kladnik je poslovodja poslovalnice v Kranju, ki ponuja znamko United colors of Benetton. Ponudba njihov...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 22. maj 2015 / 16:00

Veslači pred novimi izzivi

Bled – Minuli konec tedna so naši veslači nastopali na mednarodni regati v Essnu, konkurenca pa je bila močna predvsem v kategoriji do 23 let, kjer je bil od naših najuspešnejši perspektiv...

Rekreacija / petek, 22. maj 2015 / 16:31

Dobrodelni tek v Medvodah

Medvode – Prostovoljci Osnovne šole Preska organizirajo tretji dobrodelni tek Tečem med vodami, zame, zate, za spremembe. Potekal bo jutri na igrišču OŠ Preska pri Medvodah. Start teka bo ob 11. ur...

Avtomobilizem / petek, 22. maj 2015 / 16:22

Naelektreni vabijo

Kranj – Avtohiša Vrtač iz Stražišča vabi na posebno predstavitev Volkswagnovih električnih vozil. Lahko se boste vozili v modelih: e-Golf, e-Up, Golf GTE in z najvarčnejšim avtomobilom na svetu XL1...

Slovenija / petek, 22. maj 2015 / 16:10

Iskanje skupne poti spomina

Magister komunikologije in raziskovalec odnosa Slovencev na Koroškem do svoje preteklosti Daniel Wutti iz Borovelj, profesor na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu in sodelavec Slovenskega znanstve...

Šenčur / petek, 22. maj 2015 / 16:09

Police se praznijo ...

Šenčur – Ta teden nam bralci ob razprodaji v Baumaxu, ki je tik pred zaprtjem, poročajo o neznanski gneči. Prodajne police se vse bolj praznijo, nakupovalni vozički so naloženi do vrha, pri blagajn...