Tortilje s piščancem in zelenjavo

Tortilje so vedno nekaj posebnega, pa tako kot so enostavne in poceni za pripravo.

Za pripravo tortilj potrebujemo: 250 g pšenične moke, 1,5 dl vroče vode, 1 žličko soli.

Moko presejemo in pomešamo s soljo. Zalijemo z vročo vodo ter umesimo gladko testo. Testo razdelimo na 8 kroglic, ki jih na tanko razvaljamo v krog. Ponev močno segrejemo (nič je ne namastimo). Tortiljo položimo na ponev in jo pečemo od 30 do 60 sekund oz. dokler se ne pojavijo mehurji. Nato jo obrnemo in jo pečemo še na drugi strani 10 do 20 sekund. Pečene tortilje takoj nadevamo z nadevom in zvijemo.

Nasvet: Tortilje spečemo, tik preden jih bomo nadevali, saj so tako še mehke in jih bomo lažje zvili. Če jih ne bomo uporabili takoj, jih pokrijemo s krpo.

Za pripravo tortilji s piščancem in zelenjavo potrebujemo: 4 velike pšenične tortilje, 400 g piščančjega fileja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 rumeno papriko, 100 g kisle smetane, 1 pest naribanega sira, 4 žlice paradižnikove omake ali paradižnikove mezge, 2 žlici olivnega olja, 2 ščepca čilija, žlička mlete rdeče paprike, 2 ščepca soli.

Zelenjavo operemo, paprike razpolovimo ter jih očistimo semen. Vso zelenjavo narežemo na približno 5 cm dolge tanjše rezine. Piščančji file operemo in ga narežemo na tanjše rezine. Potresemo ga s soljo, čilijem in mleto rdečo papriko. Večjo ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo piščančje meso. Dodamo pripravljeno zelenjavo, premešamo in vse skupaj pražimo 5 do 10 minut oz. dokler se zelenjava ne zmehča. Tortilje premažemo z žlico kisle smetane ter jih nadevamo z zelenjavno-piščančjim nadevom. Robove tortilj zapognemo in jih zavijemo. Polagamo jih v manjši pekač. Vsako tortiljo po vrhu prelijemo s paradižnikovo omako in potresemo z naribanim sirom. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo 10 minut.

Nasvet: Za še bolj zdrav obrok uporabimo tortilje iz polnozrnate moke. Uporabljena količina kisle smetane ni problematična, lahko pa to zamenjamo z grškim jogurtom ali pa uporabimo kislo smetano z zmanjšano količino maščob.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 8. junij 2018 / 06:00

Gorenjski glas, št. 46

Gorenjski glas, 8. junij 2018, št. 46

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 22. april 2011 / 07:00

Karaoke na obisku

Obiskali smo opevano zabavo za samske, praznovali drugi rojstni dan z Vertigosom in se pridružili ljubiteljem karaok v tržiški Casi Latini.

Kranjska Gora / petek, 22. april 2011 / 07:00

Z električnim kolesom po Kranjski Gori

V TIC Kranjska Gora si je od danes naprej mogoče izposoditi kolo na električni pogon. Za dvorano Vitranc so uredili tudi javno dostopno elektro polnilnico.

Preddvor / petek, 22. april 2011 / 07:00

Pohod k bolnici Košuta

Bašelj - Minulo soboto je Občinski odbor borcev za vrednote NOB Preddvor organiziral spomladanski pohod k partizanski bolnici Košuta, ki je na višini 1034 metrov na poti iz Bašlj...

GG Plus / petek, 22. april 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / petek, 22. april 2011 / 07:00

Kronika tedna

Rupar toži novinarja Nekdanji tržiški župan in državni poslanec Pavel Rupar na vrhniškem sodišču toži novinarja Tonija Perića, poročajo mediji. Tožba je povezana z af...