Paleta okusov v objemu kranjskogorske narave
Kranjska Gora je minuli teden gostila Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora 2018. Tokrat že tretjič. Udeležencev je vsako leto več, pripravijo pa vedno tudi poseben dogodek za brbončice: Kulinarično večerjo pod Alpami. Festival je oziroma postaja tradicionalen, nas je nasmejano in zadovoljno opomnil njegov pobudnik in vodja dogajanj – tudi sam kuharski mojster – Boštjan Kovačič.
Organizator tako že tretjega festivala je bila družba HIT Alpinea, dogajanje na njem pestro: tekmovanja, druženja, obiskovalci in udeleženci so lahko spoznavali sam kraj oziroma destinacijo, ponovno pa so pripravili tudi posebno večerjo, ki so jo poimenovali Kulinarično doživetje pod Alpami. Gostil jo je Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora, tekmovanja pa sosednji, sestrski hotel Ramada Resort. Boštjan Kovačič nam je razložil, da je bilo letos tekmovalcev 76. Ne smemo pa pozabiti tudi na sodnike. Tudi teh je bilo kar nekaj, iz kar šestih dežel, medtem ko so bili tekmovalci iz devetih. Tekmovali so v artistiki, tortah, moderni kuhinji, pripravljali tradicionalno jed – glede na to, od kod je bil tekmovalec. Izdelke iz artistike – oziroma kar razstavne eksponate – in iz slaščičarstva, torej torte, si je lahko ogledal vsak in letos je bilo res kaj videti. Predvsem turška ustvarjalnost je pustila domišljiji prosto pot. Izvedeli smo, da so ravno oni eni najboljših na področju artistike, in priznanje za najboljšega je šlo v Kranjski Gori v roke Turku. Sicer pa to lahko počnejo tako slaščičarji kot kuharji, le da imajo voljo, veselje in seveda potrpljenje, saj so pri tovrstnih izdelkih pomembni detajli. Med tortami pa je slavil slovenski izdelek. Letošnji festival je imel kar 34 razstavnih eksponatov, kar je veliko, Kovačič pa še ugotavlja, da ga vsako leto znova s predstavljenimi tehnikami in idejami presenečajo mladi tekmovalci do 23. leta.
Kulinarično doživetje pod Alpami pa je prijetno druženje ob hrani in vinu. Letos so organizatorji poskusili dogodek že z dekoriranjem izbranega prostora in pogrinjki dvigniti na višji nivo, kar jim je tudi uspelo. Pravilno izbrana barvna kombinacija in cvetje lahko delata čudeže. Za še nekaj intimnejšega vzdušja pa so poskrbeli tudi nežen vokal, zvok prečne flavte in klavirja.
Tokratna kulinarična zgodba je obsegala slovenski, srbski in hrvaški krožnik – trije različni kuharji iz treh držav so poskrbeli za predjed, glavno jed in sladico. Hišni kuharski mojster Klemen Drole pa je s pomočjo ekipe dostavil izjemno okusen pozdrav iz kuhinje, ki nikakor ni dajal vtisa, da na krožniku lahko najdemo 25 različnih sestavin – od divjačinske paštete do medene skute in balzamičnih biserov, celo marjetice.
Miloš Jovanović je poskrbel za hladno predjed. Ustvarja v znameniti beograjski boemski četrti Skadarlija v restavraciji Mali Vrabac. Njegov krožnik je vseboval variacije bifteka v skorjici, lešnikovo omako, suho slivo, polnjeno z mandlji in pečeno v panceti, ocvrto prepeličje jajce na zeleni, žafranovo omako, pire rdeče pese ter mousse iz ajvarja z baziliko.
Za glavno jed so postregli na kosti pečen jagnječji hrbet s kremo dimljenega tompinamburja, konfitiranim česnom na medu, karamelizirano mlado čebulo, jogurtom, drobtinami kislega kruha z inčuni, oljem rukole in prahom čebule. Grega Rozman, ki ga poznamo iz gorenjske restavracije Lambergh in ga lahko spremljamo tudi v vlogi televizijskega kuharskega mojstra, je svojo jed predstavil na kratko: za glavno jed je pomislil na meso in krompir ter osnovni ideji dal moderen pridih.
Hrvatu, ki živi v Salzburgu, doma pa je iz Koprivnice, in je svojo kuharsko kariero gradil in se izpopolnjeval po številnih restavracijah in hotelih po svetu, pa so zaupali zadnjo jed: sladico. Krožnik kuharskega mojstra Ericha Glavice je nosil naslov Pomladna čarovnija s čokolado. Na krožniku so čokoladnemu moussu s hruško in sadnim biskvitom delali družbo še bavarska krema z burbonsko vanilijo ter lešnikova terina v ovoju marcipana. Jed je v bistvu zahtevala vrstni red okušanja, saj je bil lešnik najbolj prevladujoč, mousse nežnejši in krema najnežnejša glede sladkosti.
Goste je pozdravila vodja hotela Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora Aida Kadić, o tokratni vinski spremljavi pa je pred vsakim hodom spregovorila Mirjana Cupin iz kleti Vinakoper. Posebnost večerje so bili tudi zanimivi in različni porcelanasti krožniki, na katerih so jedi postregli, kar je bil še dodaten kompliment pripravljenim jedem.