Marko Dolenc iz Predoselj je na ocenjevanju prejel priznanje tudi za kranjsko klobaso.

Okusne gorenjske dobrote

V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij nadaljujejo ocenjevanje prehranskih izdelkov. Priznanja dobivajo tudi okusne gorenjske dobrote.

Kranj – Na Ptuju bo od 18. do 20. maja 29. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. V okviru priprav na razstavo bodo v štirinajstih prehranskih skupinah ocenili 1070 izdelkov. Doslej so ocenili izdelke v trinajstih skupinah, zadnje med njim v torek in sredo, ko so ocenili 207 mlečnih izdelkov. V sredo, 16. maja, bo še ocenjevanje kruha, potice, peciva in drugih izdelkov iz moke.

Zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanja mesnih izdelkov, kisa, olja in čaja. Na ocenjevanju mesnih izdelkov se je z Gorenjske najbolj izkazal Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah, ki je prejel zlati priznanji za Hribarjevo klobaso in gorenjsko klobaso, srebrni za domačo suho klobaso in za budjolo iz vratu ter bronasta prjznanja za budjolo iz plečeta, domačo suho salamo in za domačo suho klobaso v zaseki. Tomislav Pernuš iz Hotemaž je dobil srebrni priznanji za domačo konjsko salamo in za Lesnikovo klobaso za kuhanje ter bronasta priznanja za suho domačo klobaso, jelenovo salamo, jelenovo klobaso in suho domačo salamo.

Na ocenjevanju kisa je Janko Jeglič iz Podbrezij dobil zlato priznanje za Matijovčev jabolčni kis, Janez Markuta iz Čadovelj pa srebrno priznanja za jabolčni kis. Izkazali so se tudi gorenjski izdelovalci olj. Betka in Blaž Koželj iz Vodic sta dobila zlato priznanje za olje oljne ogrščice, Matej Rozman z Jame zlato za Premium ričkovo olje, Janko Jeglič iz Podbrezij zlato za Matijovčevo hladno stiskano repično olje, Boris Jenko iz Mavčič zlato za bio sončnično hladno stiskano olje in srebrno za hladno stiskano konopljino olje, Janja Bernik iz Virmaš srebrno za sončnično olje, Janez Keržič iz Vodic pa bronasto priznanje za hladno stiskano olje oljne ogrščice. Na ocenjevanju čajev sta z Gorenjskega sodelovala le dva: Matej Rozman z Jame je dobil zlato priznanje za Premium konopljin čaj, Janja Bernik iz Virmaš pa srebrno priznanje za čaj Sončen dan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Samozavestni germanski dvojec

Volkswagen Golf Plus in novi Golf GTI zaokrožujeta družinsko uspešnico.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 14. maj 2017 / 20:12

Zapeli bodo po loško in gorenjsko

Na 17. Večeru slovenskih viž v narečju, ki ga bo 9. junija v Škofji Loki priredil Radio Sora v sodelovanju z agencijo Geržina Videoton, bo občinstvo slišalo devet novih viž v sedmih različnih narečjih...

GG Plus / nedelja, 14. maj 2017 / 19:15

Korenine in veje Jurijevega drevesa

Jurij Kumer s Hotavelj je v knjigi Korenine in veje mojega drevesa zbral veliko podatkov o svojih prednikih, opisal svojo življenjsko pot in zapisal marsikatero zanimivost o Vresjakovi domačiji.

Kultura / nedelja, 14. maj 2017 / 19:13

Vezi med človekom in naravo

V Layerjevi hiši je do konca maja na ogled zanimiva razstava z ekološkim pridihom Kamni ustvarjalke Anje Podreka.

Razvedrilo / nedelja, 14. maj 2017 / 19:06

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvez...

GG Plus / nedelja, 14. maj 2017 / 19:03

Novi Slovenski biografski leksikon

»BERGINC, lvan (domače ime, vzdevek Štrukelj), gorski vodnik, alpinist (r. 20. 4. 1867, Trenta; u. 24. 5. 1926, Trenta). Oče Anton, kmet, mati Ana (Jožefa), r. Stergulc. / V mladosti se je...