Okusne gorenjske dobrote
V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij nadaljujejo ocenjevanje prehranskih izdelkov. Priznanja dobivajo tudi okusne gorenjske dobrote.
Kranj – Na Ptuju bo od 18. do 20. maja 29. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. V okviru priprav na razstavo bodo v štirinajstih prehranskih skupinah ocenili 1070 izdelkov. Doslej so ocenili izdelke v trinajstih skupinah, zadnje med njim v torek in sredo, ko so ocenili 207 mlečnih izdelkov. V sredo, 16. maja, bo še ocenjevanje kruha, potice, peciva in drugih izdelkov iz moke.
Zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanja mesnih izdelkov, kisa, olja in čaja. Na ocenjevanju mesnih izdelkov se je z Gorenjske najbolj izkazal Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah, ki je prejel zlati priznanji za Hribarjevo klobaso in gorenjsko klobaso, srebrni za domačo suho klobaso in za budjolo iz vratu ter bronasta prjznanja za budjolo iz plečeta, domačo suho salamo in za domačo suho klobaso v zaseki. Tomislav Pernuš iz Hotemaž je dobil srebrni priznanji za domačo konjsko salamo in za Lesnikovo klobaso za kuhanje ter bronasta priznanja za suho domačo klobaso, jelenovo salamo, jelenovo klobaso in suho domačo salamo.
Na ocenjevanju kisa je Janko Jeglič iz Podbrezij dobil zlato priznanje za Matijovčev jabolčni kis, Janez Markuta iz Čadovelj pa srebrno priznanja za jabolčni kis. Izkazali so se tudi gorenjski izdelovalci olj. Betka in Blaž Koželj iz Vodic sta dobila zlato priznanje za olje oljne ogrščice, Matej Rozman z Jame zlato za Premium ričkovo olje, Janko Jeglič iz Podbrezij zlato za Matijovčevo hladno stiskano repično olje, Boris Jenko iz Mavčič zlato za bio sončnično hladno stiskano olje in srebrno za hladno stiskano konopljino olje, Janja Bernik iz Virmaš srebrno za sončnično olje, Janez Keržič iz Vodic pa bronasto priznanje za hladno stiskano olje oljne ogrščice. Na ocenjevanju čajev sta z Gorenjskega sodelovala le dva: Matej Rozman z Jame je dobil zlato priznanje za Premium konopljin čaj, Janja Bernik iz Virmaš pa srebrno priznanje za čaj Sončen dan.