Marko Dolenc iz Predoselj je na ocenjevanju prejel priznanje tudi za kranjsko klobaso.

Okusne gorenjske dobrote

V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij nadaljujejo ocenjevanje prehranskih izdelkov. Priznanja dobivajo tudi okusne gorenjske dobrote.

Kranj – Na Ptuju bo od 18. do 20. maja 29. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. V okviru priprav na razstavo bodo v štirinajstih prehranskih skupinah ocenili 1070 izdelkov. Doslej so ocenili izdelke v trinajstih skupinah, zadnje med njim v torek in sredo, ko so ocenili 207 mlečnih izdelkov. V sredo, 16. maja, bo še ocenjevanje kruha, potice, peciva in drugih izdelkov iz moke.

Zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanja mesnih izdelkov, kisa, olja in čaja. Na ocenjevanju mesnih izdelkov se je z Gorenjske najbolj izkazal Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah, ki je prejel zlati priznanji za Hribarjevo klobaso in gorenjsko klobaso, srebrni za domačo suho klobaso in za budjolo iz vratu ter bronasta prjznanja za budjolo iz plečeta, domačo suho salamo in za domačo suho klobaso v zaseki. Tomislav Pernuš iz Hotemaž je dobil srebrni priznanji za domačo konjsko salamo in za Lesnikovo klobaso za kuhanje ter bronasta priznanja za suho domačo klobaso, jelenovo salamo, jelenovo klobaso in suho domačo salamo.

Na ocenjevanju kisa je Janko Jeglič iz Podbrezij dobil zlato priznanje za Matijovčev jabolčni kis, Janez Markuta iz Čadovelj pa srebrno priznanja za jabolčni kis. Izkazali so se tudi gorenjski izdelovalci olj. Betka in Blaž Koželj iz Vodic sta dobila zlato priznanje za olje oljne ogrščice, Matej Rozman z Jame zlato za Premium ričkovo olje, Janko Jeglič iz Podbrezij zlato za Matijovčevo hladno stiskano repično olje, Boris Jenko iz Mavčič zlato za bio sončnično hladno stiskano olje in srebrno za hladno stiskano konopljino olje, Janja Bernik iz Virmaš srebrno za sončnično olje, Janez Keržič iz Vodic pa bronasto priznanje za hladno stiskano olje oljne ogrščice. Na ocenjevanju čajev sta z Gorenjskega sodelovala le dva: Matej Rozman z Jame je dobil zlato priznanje za Premium konopljin čaj, Janja Bernik iz Virmaš pa srebrno priznanje za čaj Sončen dan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 22. avgust 2023 / 17:09

Pokazali znanje in trud prednikov

V želji ohranjati stara opravila in običaje, povezane s predelavo lanu, so v Davči minuli konec tedna znova priredili Dan teric. Letošnji je bil že 37. po vrsti.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 18. junij 2019 / 16:45

Prenova lekarne v Kranju, začasno dežurstvo v Škofji Loki

Kranj – Zaradi prenove Lekarne Kranj na Bleiweisovi cesti 8 v Kranju, ki je predvidena od 14. junija do 14. oktobra 2019, Gorenjske lekarne lekarniško dejavnost izvajajo v začasnih bivalnih enotah,...

Kamnik / torek, 18. junij 2019 / 16:45

Poleti dodatne avtobusne linije

Dodatne linije do kamniških turističnih znamenitosti so že drugo leto zapored namenjene tako turistom kot domačinom.

Kranj / torek, 18. junij 2019 / 16:44

V Bitnjah možni tudi zastoji

Kranj – V tem tednu, predvidoma v četrtek, bo v križišču v Bitnjah, kjer v zadnjih dveh mesecih potekajo dela za izgradnjo krožišča, prišlo do spremembe prometnega režima. Dela na severnem delu bod...

Zanimivosti / torek, 18. junij 2019 / 16:43

Četrti pohod bosonogih na Vovar

Gozd – Društvo Dogodek Kamnik, sekcija Bosonogi, ki jo vodi Pavel Žvelc, organizira četrti Pohod bosonogih na Vovar (940 m). Pohod bo v soboto, 22. junija, z začetkom ob 9. uri. Zborno mesto je pri...

Nasveti / torek, 18. junij 2019 / 16:43

Hitro na kolo

Gotovo je vsem znana situacija, ko imate na razpolago urico ali dve časa in bi se podali na kolo, brez načrtovanja in poizvedovanja. Tedaj se običajno vozimo po ustaljenih poteh. Prepričana sem, da...