Andraž Briški Javor, Luka Vidic in Nataša Mikelj, ki je predstavila novosti letošnjega Festivala čokolade.

Čokoladni konec tedna

Konec tedna, med 20. in 22. aprilom, bo Radovljica gostila tradicionalni, že sedmi Festival čokolade, Ljubljano pa so prejšnji teden obiskali evropski barmanski virtuozi, ki so mešali glasbene koktajle.

V Vili Podvin so organizatorji tridnevnega mednarodnega čokoladnega festivala pripravili novinarsko konferenco. Na njej je prisotne z letošnjimi novostmi seznanila direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj. Prisotne je nagovoril tudi radovljiški župan Ciril Globočnik. Predstavnik Hiše eksperimentov Luka Vidic je predstavil družinsko čokoladno delavnico, kjer si bodo njeni obiskovalci lahko pripravili svojo čokolado – od zrnja do tablice; Andraž Briški Javor pa knjigo, ki bo na kar 120 straneh pripovedovala zgodbo o čokoladi; predvsem kako uživati v njej.

Prizorišče festivala ostaja razdeljeno na več lokacij, v še večjem obsegu kot lani. Čokolada velikanka z lešniki ostaja, ravno tako ne bo manjkala čokoladna ruleta. Spremljevalni program bo bogat, nastopila bodo znana domača glasbena imena. Okusi Radol'ce bodo pripravili pestro ponudbo ulične prehrane, lokalni mikropivovarji poskrbeli za ljubitelje piva. Med štiridesetimi razstavljavci najdemo tudi čokoladnici iz Italije in Hrvaške. V svojo družbo so organizatorji festivala povabili še starodobnike, poleg Uroša Štefelina in Igorja Jagodica bo letos tretji chef Marko Pavčnik. Festival bo obiskala tudi »čokoladna kraljica«.

V Podvinu pa so 12. aprila izpeljali še tekmovanje za najboljšo čokoladno pralino, na katerem je med prijavljenimi čokoladnicami najboljšo izbral priznani slaščičar Naser Gashi, ki nam je po novinarski konferenci približal tudi nastanek čokoladnih trufflov. Komisijo sta sestavljala še že omenjena Štefelin in Briški Javor. Naj pralina Festivala čokolade 2018 je postala pralina čokoladnice Lucifer iz Velenja. Nosi ime Cherish the life. Razvili so jo za čilsko vinsko klet, narejena pa je iz višnjevega polnila, temnega ganaša in s pridihom mete, ki ji daje svež pomladni okus.

Prejšnji teden je ljubljanski hotel InterContinental gostil že 13. barmansko tekmovanje G&T Cup Bled, ki ga organizirajo študenti drugega letnika Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Tematika letošnjega tekmovanja je bila koktajl in glasba, tehnika mešanja pa je bila prosta. Tako je ob lepem vremenu na hotelski terasi trideset tekmovalcev iz 16 šol iz desetih evropskih držav ustvarjalo koktajle, ki so bili povezani z najbolj znanimi skladbami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 31. januar 2012 / 07:00

Požar uničil poslopje, gasilci rešili hišo

V nedeljo dopoldne je na kmetiji v Zalogu pri Cerkljah izbruhnil velik požar, katerega vzrok še ni znan.

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 6. april 2017 / 22:51

Ob Krekovem letu tudi večer z Mileno Miklavčič

Železniki – V Kulturnem društvu dr. Janez Evangelist Krek iz Selc nadaljujejo s prireditvami ob Krekovem letu, ki jih prirejajo v počastitev stoletnice Krekove smrti. Minulo soboto je na 4. Krekove...

Izleti GG / četrtek, 6. april 2017 / 22:51

Sožitje mesta in narave (2)

Sredi marca se je Glasova karavana bralcev in naročnikov odpravila na izlet na Primorsko. Kar za dva avtobusa izletnikov se je nabralo. Ogledali smo si fascinantno Luko Koper, spokojni Škocjanski zato...

Mularija / četrtek, 6. april 2017 / 22:49

Glasovanje za najboljši EKOfilm

V okviru sedme Goodyearove okoljske kampanje Pozor(!)ni za okolje je dvajset srednjih šol, med njimi osem z Gorenjske, posnelo enominutne EKOfilme, s katerimi širšo javnost obveščajo o svojih okolj...

Rekreacija / četrtek, 6. april 2017 / 22:49

Lačna? Sita?

Lačna (451 m)–Kuk (498 m)–Veliki Gradež (507 m) – Greben, ki se razprostira od Kubeda do Velikega Badina in postreže z lepim razgledom na Kraški rob. Vrh, ki te spomni, da je dobro, če v želodcu ne kr...

Rekreacija / četrtek, 6. april 2017 / 22:45

Pet elementov v TKM

Danes nadaljujemo, kjer smo ostali v članku prejšnji teden. Rekli smo, da v tradicionalni kitajski medicini (TKM) vse v naravi pripada osnovnim petim elementom: les, ogenj, zemlja, kovina in voda....