Lon še vedno ni banka

Hranilnica Lon naj bi se po sklepu decembrske skupščine delničarjev ob koncu marca preoblikovala v banko z imenom Lon banka, vendar postopek za vpis spremembe pri registrskem sodišču še ni končan.

Nadzorni svet Lona je 15. marca za novega predsednika imenoval dosedanjega člana sveta Janka Medja in na tem mestu zamenjal Srečka Kenda, ki je 1. marca letos odstopil iz osebnih razlogov. Kot so pojasnili v Lonu, bo Medja vpisan v sodni register kot predsednik nadzornega sveta po tem, ko bo sodišče izdalo sklep o spremembi firme.

Kranj – Delničarji Hranilnice Lon so na skupščini decembra lani podprli preoblikovanje hranilnice v banko in s tem povezan predlog za spremembo firme iz Hranilnice Lon v Lon banko. Nadzorni svet je ob koncu februarja uskladil statut z odločitvijo skupščine in določil 30. marec kot dan, ko naj bi tudi dejansko uveljavili spremembo oziroma jo vpisali v sodni register. To se ni zgodilo. Postopek vpisa spremembe firme v sodni register se je zavlekel, saj je registrsko sodišče za dodatno mnenje zaprosilo Banko Slovenije. Kdaj se bo postopek končal, v Lonu ne morejo napovedati, zato do nadaljnjega ostajajo hranilnica. Delničarji Lona se bodo 8. maja zbrali na skupščini, zahtevo za sklic je dal delničar Alea Iacta, ki predlaga skupščini imenovanje posebnega revizorja, ki bi preveril troje: prvič – ali je hranilnica v času od lanskega 1. januarja do letošnjega 28. februarja s kriptožetoni bitcoin poslovala v skladu s predpisi, drugič – izgradnjo poslovne stavbe v Žanovi ulici v Kranju, in tretjič – stroškovne skupine iz lanskega poslovnega načrta, ki za več kot 20 odstotkov odstopajo od načrta. Delničar zahteva preveritev naložbe v poslovno stavbo zato, ker ocenjuje, da je bila cena izgradnje visoka in da večina oblikovanih oslabitev, zaradi katere bo potrebna dokapitalizacija v višini najmanj treh milijonov evrov, izhaja prav iz slabitve naložbe v poslovno stavbo. Hranilnica Lon je 25. septembra lani tudi začela na svojih bankomatih prodajati kriptožetone bitcoin, a ker naj bi bilo to v nasprotju s predpisi, ji je Banka Slovenije na začetku februarja prepovedala nadaljnjo prodajo; delničarja, ki je zahteval sklic skupščine, pa skrbi, ali morda hranilnica posluje v nasprotju s predpisi tudi na drugih področjih.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 24. maj 2007 / 07:00

Med sosedi 39

Prizadevni predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar je sporočil, da je ob 52. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe (podpisana je bila 15. maja leta 1955), sloven...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 1. oktober 2014 / 13:00

V starem Kranju nova trgovina

Kr'Štacuna je več kot zgolj trgovina, saj skupaj s socialnim podjetjem daje delo teže zaposljivim, skrbi, da je manj odpadkov, in predmetom podaljšuje življenjsko dobo.

Volitve 2019 / sreda, 1. oktober 2014 / 12:59

Soočenje šestih kandidatov

Na predvolilnem soočenju so se v petek zvečer zbrali kandidati za župana Jesenic. Mirna in vljudna debata o reševanju jeseniških problemov.

Razvedrilo / sreda, 1. oktober 2014 / 12:57

Posebni avtobus

Prejšnji teden – 24. septembra – je petdeseti rojstni dan praznoval Darko Vidmar iz Šenčurja in dan pred rojstnim dnem so mu prijatelji pripravili manjše presenečenje. Slav­ljenec ni ravno velik lj...

Gorenjska / sreda, 1. oktober 2014 / 12:46

Doživetja vredna več od medalj

V Antwerpnu so potekale Evropske igre specialne olimpijade, na njih pa so bili zelo uspešni slovenski športniki in športnice, ki so se domov vrnili z medaljami in mnogimi lepimi spomini.

Razvedrilo / sreda, 1. oktober 2014 / 12:43

Pravičnik

V četrtek je kranjski Cineplexx gostil dogodek, namenjen moškim. Poimenovali so ga Men's night, prisotni pa so si lahko premierno ogledali film Pravičnik, v katerem nastopa priljubljeni Denzel Washing...