Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Prešerno ob abrahamu delovanja

S slavnostno prireditvijo in razstavo so žirovski taborniki obeležili 50 let delovanja.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 12. avgust 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / nedelja, 12. avgust 2012 / 07:00

Zlata pravila za družinski dopust (4)

Če bi morala izbrati samo en nasvet za dober družinski dopust, bi izbrala samo tega: počnite stvari, ki jih radi počnete, in bodite z ljudmi, ki jih imate radi. Če ste se obojega že naužili, pote...

Kronika / nedelja, 12. avgust 2012 / 07:00

Spomenik odpadel sam ali s pomočjo?

Hrušica - V torek zvečer je s spomenika talcem na Belem polju na Hrušici odpadla ena izmed bronastih plošč in končala na cesti pod spomenikom. Odpadlo ploščo so zavarovali gasilc...

Prosti čas / nedelja, 12. avgust 2012 / 07:00

Olimpijska večerja

V družbi Jožeta Berca, gostov večera v Grand Hotelu Toplice in sto eno leto stare Violet Hickey smo uživali v okusih slovenske kuharske ekipe, ki se oktobra odpravlja na olimpijado v nemški Erfurt.

Zanimivosti / nedelja, 12. avgust 2012 / 07:00

Anketa: Gneče se izogibajo

Poleg vročine in priprav na dopust poletno sezono vedno znova zaznamujejo tudi gneča in prometni zastoji. Večina se slednjim skuša izogniti z odhodom na potovanje v zgodnjih jutranjih oz. večernih ura...