V Sloveniji je okoli 450 tisoč etažnih lastnikov, njihovo združenje pa že vrsto let zahteva boljšo zakonsko ureditev področja upravljanja stavb. / Foto: Gorazd Kavčič

Rešitev ali boj za stranke

Očitke ustanoviteljev portala Izberem.si, da večina upravnikov stavb od izvajalcev pobira nezakonite provizije, največja gorenjska upravnika zavračata in označujeta kot del oglaševalske taktike.

Kranj – Večina od približno 600 upravnikov stavb v Sloveniji etažne lastnike lupi kot banane, je bil na nedavni predstavitvi »prvega javnega sistema za zbiranje ponudb« Izberem.si oster direktor družbe Jure Lisica, sicer tudi direktor mariborskega upravniškega podjetja Upra-stan. Po njegovih besedah mnogi upravniki od favoriziranih izvajalcev pobirajo od 5- do 25-odstotno provizijo, obračunavali pa naj bi tudi neobstoječe storitve. V največjih gorenjskih družbah za upravljanje stavb, v kranjskem Domplanu in jeseniškem Dominvestu, očitke o pobiranju nezakonitih provizij odločno zavračajo, čudijo se jim tudi na Zbornici za poslovanje z nepremičninami, pod katero sodi Združenje upravnikov nepremičnin, ker da so pretirano splošne in najverjetneje namenjene konkurenčnemu boju.

Portal Izberem.si njegovi snovalci predstavljajo kot orodje, ki bo etažnim lastnikom omogočilo preprečiti nezakonite prakse upravnikov. Etažne lastnike zato pozivajo, naj od svojega upravnika odslej zahtevajo uporabo sistema Izberem.si, ki je tako za upravnike kot etažne lastnike brezplačen ter omogoča izbiro izvajalca na pregleden način brez provizij ali stroškov posredovanja. A če je uporaba sistema brezplačna za upravnike in etažne lastnike, pa to ne velja za izvajalce, saj morajo ti plačati enega od štirih ponujenih paketov, ki stanejo od devet do skoraj 98 evrov na mesec (brez DDV), od višine plačila pa je odvisno predvsem število ponudb, ki jih vsak mesec lahko oddajo na objavljena naročila.

Več vprašanj kot odgovorov

Na Zbornici za poslovanje z nepremičninami domnevno pobiranje provizij upravnikov od izvajalcev zaznavajo le kot nepreverjene informacije, ki se pojavljajo v medijih, je dejal direktor zbornice Boštjan Udovič. »Med našimi člani velja, da se na trgu v tem smislu pojavljajo zgolj posamezne kršitve zakonodaje, ki bi jih morali pristojni organi ustrezno sankcionirati, ne pa da se pavšalno za takšna ravnanja obtožujejo vsi upravniki,« je dejal. Na zbornici svojim članom uporabo portala Izberem.si načeloma odsvetujejo, saj se jim v povezavi z njim postavlja več vprašanj, kot je na voljo odgovorov. Nenavadno se jim na primer zdi, da se eden od upravnikov ponuja kot izvajalec objektivnega in poštenega zbiranja ponudb za etažne lastnike. Ob tem dvomijo, da je takšno zbiranje ponudb lahko skladno z obstoječimi predpisi, po katerih je za zbiranje ponudb odgovoren upravnik, ki ponudbo izbere v sodelovanju z nadzornim odborom oziroma predstavnikom etažnih lastnikov. »Postavlja se tudi vprašanje, kako se delovanje portala financira. Če gre za plačevanje s strani potencialnih ponudnikov, potem je sistem v osnovi točno takšen, proti kakršnemu naj bi se lastnik portala boril. Veliko vprašanj se poraja tudi glede nadzora nad kvaliteto izvajalcev, ki bi bili izbrani preko portala,« je razložil Udovič. Po njegovih besedah na zbornici sicer podpirajo vsako rešitev, ki je v korist etažnih lastnikov in skladna z zakonodajo, vendar pa menijo, da je na trgu dovolj neodvisnih ponudnikov podobnih spletnih rešitev in da ni treba te naloge zaupati enemu od upravnikov.

Vodja poslovne enote Nepremičnine v kranjskem Domplanu Peter Kern je nad obtožbami o neupravičenem pobiranju provizij presenečen in jih ocenjuje kot del oglaševalske akcije enega od upravnikov, ki si z očrnitvijo obstoječih upravnikov skuša pridobiti nove stranke oziroma stavbe v upravljanje. »Od izvajalcev in dobaviteljev ne prejemamo in ne zahtevamo nobenih nezakonitih provizij,« zatrjuje tudi direktor Dominvesta Marjan Potočnik.

Etažni lastniki že zdaj aktivni

Tako Kern kot Potočnik zagotavljata, da v njunih družbah postopke izbora izvajalca za večja vzdrževalna dela vedno vodijo skupaj s predstavniki etažnih lastnikov, ki lahko predlagajo tudi svoje izvajalce, od katerih upravnik prav tako pridobi ponudbo. »Skupaj s predstavniki etažnih lastnikov opravimo tudi vrednotenje prispelih ponudb, pri čemer cena ni edini kriterij za izbor, je pa največji. Pomembni so tudi rok izvedbe, garancija, reference ...« je pojasnil Kern, ki odločno zanika, da bi Domplan od izvajalcev prejemal ali zahteval nezakonite provizije. Kot pojasnjuje, pa upravniki z nekaterimi izvajalci sklenejo posebne pogodbe o odstopu terjatev. Z njimi se upravnik zaveže, da bo izvajalcu v celoti poravnaval račune za opravljane storitve v večstanovanjskih stavbah, ne glede na to, da kateri od etažnih lastnikov ni poravnal računa za opravljeno storitev. Za prevzem tveganja neplačevanja s strani etažnih lastnikov pa pripada upravniku določeno plačilo, praviloma v višini treh odstotkov od višine računa. »Pri tem je pomembno, da neizterjanih računov upravnik ne more prevaliti na breme ostalih etažnih lastnikov, ki so redni plačniki,« je poudaril Kern in dodal, da bi po zakonu tveganje neplačevanja morali nositi izvajalci, a ga ti običajno raje prenesejo na upravnika.

»Etažni lastniki torej že sedaj sami znajo in so sposobni poiskati izvajalce na trgu, s strani spletne aplikacije Izberem.si pa so prikazani kot popolni analfabeti, ki jih goljufivi upravniki lupimo kot banane, kar je ponižujoče,« je še poudaril Kern iz Domplana. Potočnik pa je dodal: »V Dominvestu smo tudi brez tega 'revolucionarnega' sistema lastnikom zagotavljali optimalno izbiro izvajalcev in dobaviteljev brez nezakonitih provizij. Vsekakor pa je jasno, da če se bodo etažni lastniki odločali, da se ponudbe zbirajo preko predmetnega portala, bomo to tudi storili. Je pa res, da bo tudi čas pokazal, kako se bo zadeva obnesla v praksi.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Preusmerjanje v turizem

Gorenjska predilnica je lansko poslovno leto končala s pol milijona evrov izgube. Razlogov je več, trenutno najhujši problem pa je povečevanje vseh vhodnih stroškov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Rop v Jeko-inu na Jesenicah

Jesenice - Danes popoldne so oropali Jeko-in na Jesenicah. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je neznani storilec ob 16.50 vstopil v poslovne prostore podjetja Jeko-in na Cesti ma...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Nova pravila za taksiste

Za opravljanje taksi prevozov z avtomobili občina Cerklje na Gorenjskem po novem zahteva pridobitev dovoljenja in plačilo 240 evrov takse. Taksisti na brniškem letališču tega še niso storili.

Škofja Loka / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Nasprotujejo lokaciji čistilne naprave

Na javni obravnavi prostorskega načrta za komunalno ureditev naselij Godešič, Reteče in Gorenja vas-Reteče je bilo največ nasprotovanj glede lokacije čistilne naprave, ki bo v Gorenji vasi.

Prosti čas / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Razvedrilna Slovenija

V Razvedrilnem programu TV Slovenija so si pri oblikovanju programske ponudbe letos zastavili cilj zapolniti "vikend prime time" termine z gledanimi, vendar nacionalni televiziji primernimi razvedriln...

Prosti čas / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

V spomin Miku Sossu

Dolgoletni Avsenikov basist je svojo barko, s katero je jadral po Jadranu, imenoval po najbolj znani Avsenikovi skladbi Golica.