Srečanje pred začetkom turistične sezone so pripravili v baročni dvorani radovljiške Graščine. (Foto: arhiv GG)

Ob začetku turistične sezone

V Radovljici pripravljajo drugačno organiziranost turizma in želijo stopiti iz sence velikih gorenjskih turističnih središč.

Razvojni cilj turizma v občini je šestodstotna rast števila nočitev. Te zdaj v kar 70 odstotkih ustvarjata oba kampa, predvsem Šobec; 84 odstotkov vseh nočitev v občini beležijo v poletnih mesecih.

Radovljica - Občina Radovljica je ob začetku turistične sezone pripravila letno srečanje vseh, ki v občini delujejo na področju turizma. Prvo tovrstno srečanje je bilo namenjeno predvsem boljši medsebojni komunikaciji.

»Občina je lahko katalizator, ne more pa biti motor, ki poganja dejavnost,« je v uvodu poudaril župan Janko Sebastijan Stušek in napovedal spremembe v dosedanji organizaciji turizma v občini, ki naj bi odslej temeljil na javno-zasebnem partnerstvu in povezovalni vlogi lokalne turistične organizacije. Prvi konkreten korak v tej smeri naj bi bila povezava Lokalne turistične organizacije, ki zdaj deluje pod okriljem Linhartove dvorane, ter turistično informacijskega centra, ki ga vodi Turistično društvo Radovljica.

Občina za turizem in kulturo namenja približno pet odstotkov celotnega proračuna. Za financiranje turističnih programov so lani namenili 154.200 evrov, za investicije v turizem pa 1.012.400 evrov, od tega večino za obnovo graščine in starega mestnega jedra. V proračunu za leto 2008 občina za financiranje turističnih programov namenja 148.800 evrov, za investicije pa 695.800 evrov. Med glavnimi projekti v letošnjem letu na tem področju pa so že omenjena vzpostavitev drugačne organiziranosti turizma v občini, izvedba javnega razpisa s sofinanciranjem turističnih programov in regionalni projekt sonaravnega razvoja turizma v občini. Med pomembnejšimi projekti je še postavitev turistične signalizacije, tako na izvozih z avtoceste kot v sami občini. Nadaljujejo pa se tudi aktivnosti na projektu Sejem bil je živ, v okviru katerega se bodo letos lotili obnove radovljiške železniške postaje, označevanja stavbne dediščine ter oblikovanja načrta za mestni hotel.

Da je potrebna drugačna organizacija turizma v občini, se je strinjala tudi večina prisotnih na srečanju. Občinski svetnik Anton Pogačnik je predlagal ustanovitev občinskega odbora za turizem in poudaril, da bi občina morala več sredstev namenjati krajem zunaj Radovljice. Pavel Škofic, direktor ALC Lesce, je izpostavil problem (ne)informiranosti o turistični ponudbi. Poudaril je, da je v času prevladujočih elektronskih komunikacij najprej treba vzpostaviti dobro delujočo in vsem dostopno internetno stran s povezavami med ponudniki turističnih storitev.

Zlatko Kavčič, predsednik TD Lesce, je opozoril, da skoraj 70 odstotkov vseh nočitev v občini ustvari Kamp Šobec. »Občina za turizem namenja odločno premalo denarja, pretežni del sredstev, namenjenih za turizem in kulturo, pa namenja kulturi. Če občina z reorganizacijo misli resno, bomo tisti, ki se ukvarjamo s turizmom, pri tem sodelovali, a ne le kot svetovalci, temveč kot generatorji razvoja turizma,« je še dejal Kavčič.

Radovljica je prav v teh dneh na področju turizma še pred enim velikim izzivom, ta pa je, kako privabiti in zadržati turiste, ki mimo občine potujejo proti morju. Že od prihajajočega konca tedna naprej bo namreč zaprta magistralna cesta mimo Lesc in Radovljice, promet pa speljan po delu nove (vkopane) avtoceste.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 14. julij 2018 / 10:53

Pobarvali so Triglavski dom

Minuli konec tedna je podjetje JUB poskrbelo, da je Triglavski dom na Kredarici dobil lepšo fasado in notranje prostore.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Odprli prvi družinski hotel pri nas

Na Bledu so v sredo tudi uradno odprli hotel Savica, ki je zasnovan posebno prijazno družinam z otroki.

Radovljica / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Ob začetku turistične sezone

V Radovljici pripravljajo drugačno organiziranost turizma in želijo stopiti iz sence velikih gorenjskih turističnih središč.

Zanimivosti / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Vsi tekmovalci so bili zmagovalci

Za zmagovalce so razglasili vseh 195 tekmovalcev, ki so se v soboto udeležili petnajstih gorenjskih iger specialne olimpijade v Radovljici.

Komenda / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Letos šest občinskih nagrajencev

Komenda - Na slavnostni seji ob praznovanju občinskega praznika je župan Tomaž Drolec pred dnevi podelil občinska priznanja zaslužnim posameznikom in združenjem. Zlato priznanje...

Zanimivosti / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Avto-moto društvo proslavilo petdesetletnico

Žirovnica - V Avto-moto društvu Žirovnica (AMD) letos praznujejo petdesetletnico ustanovitve. Proslavili so jo minulo soboto, ko so priredili tradicionalen turistični avtoreli, k...