Pogled na Gozdnik, ko smo že daleč stran od Mrzlice. / Foto: Jelena Justin

Iz Laškega v Laško – drugi dan

Rečiška krožna pot, 2. del – Prvi del Rečiške krožne poti smo prehodili prejšnji teden. Danes nadaljujemo do konca, da zašilimo klobaso v Laškem. Skupaj bo naneslo 38 kilometrov in 2400 metrov višinske razlike.

Na tej dolgi krožni poti smo prespali v planinskem domu na Mrzlici. Ja, na ta način naredimo krožno pot malce lažjo, saj ni cilj, da jo prehodimo v enem dnevu, ampak, da jo prehodimo in da pri tem uživamo.

S planinskega doma na Mrzlici nadaljujemo proti Gozdniku, ki je naslednja kontrolna točka, ki pa nam bo vzela kar nekaj časa, saj je hrib malce umaknjen s poti, pa še zelo strm je. Od doma se začnemo strmo spuščati v smeri Šmohorja. Najprej skozi gozd, nato pa dosežemo širok kolovoz, ki mu sledimo. Vmes se celo malce dvignemo, ko pa spet začnemo pot navzdol, pa se znajdemo na križišču, kjer desna pot zavija proti Kalu, mi pa zavijemo levo po kolovozu navzdol. Strm spust, mimo partizanskega spomenika, nas pripelje do makadamske ceste, kjer zavijemo levo v breg in dosežemo Suhi hrib, 812 m. Čaka nas prečna pot, skoraj po ravnem, ko se nam odpre pogled na naš naslednji cilj, piramido Gozdnik, 1092 m, ki že od daleč daje slutiti, da ta vzpon ne bo spokojen. O ne, ne bo! Zelo strmo bo!

Ko pridemo do roba gozdnega slemena, se obrnemo levo in začnemo s strmim vzponom na Gozdnik. Ves čas hodimo po gozdnem slemenu, obhodimo nekaj ogromnih skal, nato pa začnemo gristi kolena po poti, ki je prepletena s številnimi koreninami. Na vrhu Gozdnika je bivak, kjer je tudi sedmi kontrolni žig. Predlagam, da z Gozdnika sestopimo na severno stran. Med strmim se­stopom se nam v daljavi pokaže Šmohor, nad njim pa Malič. Še dva od naših ciljev, Tolsta pa se niti še ne vidi.

Ko dosežemo makadamsko cesto, zavijemo desno. Makadamski cesti sledimo do velikega križišča, kjer nas smerokaz usmeri levo proti Šmohorju. Ja, ceste je kar nekaj. Počasi se začnemo vzpenjati proti Šmohorju, z leve se nam priključi cesta, ki pride iz Liboj. Ko dosežemo cerkev sv. Mohorja, nas do doma čaka le še nekaj minut. Vendar predlagam, da ne gremo najprej do doma, temveč nadaljujemo po cesti do razcepa za Tolsto, 779 m. Do Tolste nas loči približno 15 minut in tam dobimo osmi kontrolni žig. Po isti poti se vrnemo do ceste, nato pa do Doma na Šmohorju, po zasluženi počitek in deveti kontrolni žig.

Pred nami je zgolj še ena, zadnja, deseta kontrolna točka na vrhu Maliča. Od doma nadaljujemo proti Maliču, na razcepu zavijemo levo. V spodnjem delu se pot zmerno vzpenja ter poteka vzporedno z makadamsko cesto. Nekajkrat izgubimo višino, ko skoraj sestopimo do ceste, se ponovno vzpnemo. Po daljšem vzponu sestopimo povsem do ceste, kjer je vzletišče jadralnih padalcev. Sledi strmi del vzpona po gozdnatem zahodnem grebenu Maliča, ki nas pripelje na vrh. Zemljevid vrh označuje kot razglednik, a očitno je res že nekaj let preteklo od njegove izdaje, saj o razgledu ne moremo govoriti. Drevje se je razraslo in zakrilo razgled. Na vrhu ni drugega kot oddajnik ter skrinjica z vpisno knjigo. Z vrha se vrnemo v smeri vzpona, ko nas smerokaz usmeri levo proti Laškemu. Strm sestop nas pripelje do kolovozne poti, ki preči dvorišče ene od hiš, nato pa se po kolovozu in preko travnikov spustimo do Laškega. Ker nas avto čaka na železniški postaji, se po glavni cesti sprehodimo do izhodišča in zaključimo obhod Rečiške krožne poti. In zapomnite si, ni važno, ali smo jo prehodili v enem dnevu ali v dveh, pomembno je, da smo jo prehodili varno in pri tem uživali.

Tehnični podatki celotne poti so:
Dolžina: 38 km
Nadmorska višina: maks. 1122 m
Višinska razlika: 2400 m
Trajanje: od 12 do 14 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 19. april 2022 / 13:22

Za nadaljevanje razvoja

Kandidate, ki se bodo na prihajajočih državnozborskih volitvah v volilni enoti Kranj potegovali za mesto v državnem zboru, je predstavila tudi Slovenska demokratska stranka (SDS). Posebno pozornost po...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 2. april 2013 / 07:00

Na (B)ledu najboljši Japonci

Na 22. mednarodnem tekmovanju v umetnostnem drsanju za Pokal Triglav, ki je letos potekalo na Bledu, so najbolj dovršene nastope pokazali japonski drsalci.

Zanimivosti / torek, 2. april 2013 / 07:00

Velikonočni zajec skril pirhe

Na Blejskem gradu so v nedeljo, na veliko noč, pripravili lov na skrite pirhe. Navdušil je najmlajše, ki so z zanimanjem brskali po grmičkih in skritih kotičkih gradu.

Gospodarstvo / torek, 2. april 2013 / 07:00

Prvi sveženj "dohodnine" danes na pošto

Kranj - Davčna uprava bo danes, v torek, oddala na pošto prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2012, tako da jih zavezanci lahko pričakujejo v svojih poštnih nab...

Gospodarstvo / torek, 2. april 2013 / 07:00

Skupina Sava lani s skoraj sto milijonov evrov izgube

Poslovna skupina Sava je imela lani skoraj sto milijonov evrov izgube, že letos naj bi poslovala z dobičkom. Po selitvi uprave v Ljubljano bo skupščina čez mesec odločala o selitvi sedeža družbe. Sava...

Prosti čas / torek, 2. april 2013 / 07:00

Tematski večer: Hipijada

V kranjskem rock baru Down Town bo v soboto, 6. aprila, ob 21. uri potekala Hipijada - glasbena vrnitev v čase Woodstocka in glasbenih legend iz 60-ih in 70-ih. Za 'flower-power' vzdušje bo skrbe...