Kristina Oberžan v družbi Klemena Smoleja (kitara), Anžeta Langusa Petroviča (bas kitara), Jureta Rozmana (bobni) in Klemena Kotarja (saksofon)

Glasbena mineštra

Tea-ter bar na Jesenicah je prejšnji teden ponovno gostil Glasbeno mineštro. Tokrat petič, bila pa je bolj v znamenju praznovanja valentinovega.

O Glasbeni mineštri smo nekaj besed spregovorili z Jeseničanom Juretom Rozmanom, ki je na tovrstno glasbeno idejo prišel skupaj s svojim dekletom, Radovljičanko Mašo Cilenšek.

Tokrat je Tea-ter bar gostil Mineštro petič, odvija pa se njena druga sezona. Dogodek traja od štirideset minut do ene ure, pripravljajo jo enkrat mesečno, največkrat v četrtek. Jure razloži, kako se je vse pravzaprav začelo. Na Jesenicah so želeli organizirati glasbeno dogajanje, ki bi bilo neke vrste »jam session«, a so želeli, da bi dogajanje dobilo slovensko ime. In ime Glasbena mineštra se je tako prijelo ter obdržalo do danes. Maša ga dopolni, da je pri samem konceptu Mineštre pomembno, da niso omejeni stilsko in vsebinsko. »Igralo se je že vse – od tanga, džeza, roka, popa, klasike ... Trudimo se, da dogodek izpeljemo vsakič kulturno in edukativno, ker se zavedamo, da publika dandanes h glasbi potrebuje epilog.« Na dogodku ljudje slišijo glasbo, ki jo izbere band, in tudi tisto, kar si ljudje zaželijo, vendar imajo to pri Mineštri rešeno tako, da jim glasbene želje publika oziroma posamezniki vnaprej sporočijo po elektronski pošti.

Začeli so z mladimi glasbeniki: »Mitja Jeršič je bil igral klaviature, Armin Kahrič kitaro, Valentin Ravnik tolkala, z basom pa je gostoval Jakob Grčman. Maša je pela,« razlaga Jure, ki je igral bobne, in nadaljuje, da so po nekaj Glasbenih mineštrah začeli gostiti okoliške glasbenike, tako instrumentaliste kot pevce, v letošnji sezoni pa so se odločili, da bodo uvedli še gostovanja. »Tako smo na zadnji, peti Glasbeni mineštri prisluhnili dvema izjemnima vokalistoma: džezovski pevki Kristini Oberžan ter domačinu Mihi Reberniku; s kitaro se je predstavil Klemen Smolej, Anže Langus Petrović - Dagi z bas kitaro, bobni so Juretova domena, na saksofon pa je igral Klemen Kotar, tokrat edini, ki ni Gorenjec«. Za izjemen zvok pa je poskrbel nihče drug kot mojster zvoka Boštjan Grabnar.

Maša zaključi, da je Mineštra dogodek, ki je iz meseca v mesec drugačen, predvsem pa glasbeni koncert.

Marca naj bi Mineštra na Jesenicah gostila etno-džezovski Tomi Purich trio.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 22. april 2008 / 07:00

Inšpektor in redar tudi na Jezerskem

Župani sedmih občin so prejšnji teden slavnostno podpisali pogodbo o ureditvi medsebojnih pravic, obveznosti in odgovornosti za delovanje skupnega organa, Medobčinskega inšpektorata Kranj.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 9. junij 2017 / 15:12

Knjižnica kot hiša razgledov

V Mestni knjižnici Kranj so v tem tednu pripravili več dogodkov, s katerimi obeležujejo svojo sedemdesetletnico. Najprej fotografsko razstavo in razstavo knjig.

GG Plus / petek, 9. junij 2017 / 10:35

Vsaka vrtnica ima svojo zgodbo

Vrtnice obstajajo, odkar obstaja civilizacija. Število sort nenehno raste, 910 jih te dni cveti tudi v Arboretumu. Zakaj veljajo za simbol ljubezni, da so bile pri nas nekdaj del nevestine dote, kater...

Šport / petek, 9. junij 2017 / 10:25

Oblak z obiskom razveselil otroke

Pred slovensko nogometno reprezentanco je tekma z Malto. Vratar Jan Oblak je v domači Škofji Loki obiskal mlade nogometaše, ki so tekmovali na četrtem turnirju z njegovim imenom.

Šport / petek, 9. junij 2017 / 10:23

Vučkov memorial v Kranju

Kranj – Atletski klub Triglav jutri, 10. junija, organizira 23. Mednarodni atletski miting – Memorial Vučko, na katerem bodo tekmovale kategorije od U8 do članov. V športnem parku se bo začel ob 10...

Šport / petek, 9. junij 2017 / 10:23

Neurje prekinilo tekmo

Koper – Sredina tekma zadnjega, šestega kroga v drugem delu članskega vaterpolskega državnega prvenstva med domačim VD Koper 1958 in AVK Triglav je bila na koncu prve četrtine pri rezultatu 1 : 3 z...