Rožičeve potičke

Dneve s slabim vremenom lahko izkoristimo za peko, ki lahko polepša še tako turoben dan. Ljubitelji čokolade, poskusite z rožičevimi potičkami, saj je rožič odličen naravni nadomestek za čokolado, poleg tega pa ima še cel kup zdravilnih lastnosti: krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, upočasnjuje staranje … V primerjavi s čokolado vsebuje manj kalorij, kofeina in maščob.

Za pripravo rožičevih potičk potrebujemo: 600 g moke, 1 jajce, 1 limonino lupinico, pol kocke kvasa, 60 g masla, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 1 žlico ruma; za nadev: 250 g mletih rožičev (rožičeve moke), 3 dl vročega mleka, 1 pest rezin, namočenih v rumu (po želji), 1 jajce, lupinico 1 limone, 1 žlico pravega kakava, 1 vanilin sladkor, pol žličke cimeta, 2 žlici sladkorja.

Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Kvas potresemo z eno žličko sladkorja in prelijemo z 1,5 dl toplega mleka. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja. Okrog kvasa potresemo s preostalim sladkorjem, s soljo, naribano limonino lupinco in z zmehčanim maslom. Dodamo jajce, prilijemo rum in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo v pomokano skledo, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko brisačo in pustimo vzhajati 30–45 minut.

Za nadev v posodi zmešamo rožičevo moko s kakavom, cimetom, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in z naribano lupinico ene limone. Med mešanjem postopoma prilivamo vroče mleko. Rumenjak ločimo od beljaka. Beljak stepemo v sneg. Rumenjak vmešamo v rožičevo maso in nato na rahlo vmešamo še beljak.

Vzhajano testo prerežemo na 4 enake dele. Vsak del posebej razvaljamo na dobro pomokanem pultu v dolg pravokotnik debeline 0,5 cm. Testo premažemo s pripravljenim nadevom in po želji potresemo z rozinami. Testo zavijemo v dolg zavitek. Narežemo ga na 3 cm dolge dele. Potičke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Na pekaču naj vzhajajo še 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Če imamo na voljo mlete klinčke, dva ščepca teh dodamo k nadevu. Klinčki bodo poskrbeli za še posebej prijetno in okusno aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 8. februar 2019 / 14:08

Pisatelj Ivan Sivec o pesniku Francetu Prešernu

Na 127. Glasovi preji je bil že drugič naš gost pisatelj Ivan Sivec. Prvič smo ga gostili pred sedmimi leti (GP 111, 2. 2. 2012) v Muzeju Avsenik v Begunjah in takrat je bila beseda predvsem o fenomen...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 8. februar 2018 / 21:50

Prešernov smenj napolnil Kranj

Ob današnjem kulturnem prazniku je v Prešernovem mestu potekal Prešernov smenj, številni obiskovalci od blizu in daleč pa so do zadnjega kotička napolnili kranjske ulice, trge pa tudi vse kulturne hra...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 8. februar 2018 / 21:06

Srečanje župana z duhovniki

Župan občine Cerklje Franc Čebulj se je na ponovoletnem srečanju sestal z duhovniki.

Gospodarstvo / četrtek, 8. februar 2018 / 21:06

Lek v Mengšu načrtuje širitev

V mengeški enoti Leka primanjkuje proizvodnih in skladiščnih površin ter parkirnih mest.

Rekreacija / četrtek, 8. februar 2018 / 21:05

Turnir ob tridesetletnici Jelena

Hokejski klub Jelen letos praznuje trideset let in pretekli konec tedna so v Kranju pripravili mednarodni rekreativni hokejski turnir.

Kronika / četrtek, 8. februar 2018 / 21:04

Ponudnik poceni vinjet s Sejšelov

Informacijski pooblaščenec je v inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da naj bi bil končni uporabnik premijske številke, preko katere je goljufivo ponujal vinjeto po polovični ceni, s Sejšelov.