Tretja vaja: mežikanje

Katarakta je strokovni izraz za sivo mreno, pogosto obolenje pri starejših. Onemogoči ali ovira svetlobnim žarkom vstop v oko in tako postopoma zmanjšuje vid. Najpogostejši vzrok je degeneracija leče v starosti, pojavlja pa se tudi pri bolnikih s sladkorno boleznijo, nekaterih metabolnih obolenjih, pri bolnikih, ki so dolgotrajno jemali kortikosteroide in pa tudi pri poškodbah očesa. Ponavadi leča porumeni, postane rjava ali sivkasta, kar je posledica strjevanja beljakovin. Razvoj katarakte je lahko počasen ali pa zelo hiter. Velikokrat se zgodi, da bolnik manjših motnjav sploh ne zazna, opazi jih šele, ko se te razširijo na področje zenice. To motnjo lahko zazna kakor senco oziroma kot bleščanje v močni svetlobi, slabše ločevanje kontrastov ali dvojni vid.

Glavkom je medicinski izraz, ki opredeljuje očesne bolezni, ki prizadenejo očesni živec, torej povezavo med očesom in možganskim živčnim sistemom, kamor potujejo vidne informacije. Posledice so slabši vid in izpadi v vidnem polju. Vzrok te poškodbe, ki je nastala na očesnem živcu, je v večini primerov zvišanje notranjega očesnega pritiska, ki posredno kvari očesni živec.

Tretja vaja: mežikanje in vlaženje oči

Čim več mežikamo: od enkrat do dvakrat na deset sekund. Mežikanje je zlasti koristno med branjem. Solze vlažijo, ščitijo in čistijo naše oko. Suh zrak v zaprtih prostorih, zakajeni prostori, onesnaženost okolja – vse to povzroči suhe in občutljive oči. Oči zaščitimo in navlažimo tudi s spanjem, pitjem zadostne količine vode ter rednimi odmori vsakih trideset minut, še zlasti pri večjih obremenitvah oči.

Vaje za mežikanje

Izvajamo jih zjutraj, ko vstanemo, in sicer:

osemkrat široko odpremo oči in usta;

osemkrat krepko zatisnemo oči, nato 12-krat na lahko mežiknemo;

zapremo oči in »pišemo« z nosom po zraku (ime, priimek in naslov);

petkrat dvignemo obrvi navzgor, kolikor lahko.

Delno mežikanje

Na polovici mežikanje zadržimo, oči ne zapremo, tako treniramo očesne mišice – najprej petkrat z enim očesom, nato petkrat z drugim očesom in potem še petkrat z obema očesoma naenkrat.

Z blazinicami kazalcev napnemo kožo in mišice na koncu oči navzgor (»kitajske oči«) in ponovimo vaje z delnim mežikanjem še z napeto kožo in mišicami, kar ojača delo očesnih mišic.

Daljnovidnost povzroča strah pred sedanjostjo.

Ponavljamo si izrek: Varen/-na sem tukaj in sedaj. Jasno vidim, čutim varnost.

Kratkovidnost povzroča strah pred prihodnostjo

Ponavljamo si izrek: Vedno sem varen/-na. Sprejemam božansko pomoč in notranje vodstvo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Kolesarji so preveč brezbrižni

Kolesarji brezbrižno mislijo, da imajo vedno prednost, in se ne ozirajo, ali so jih drugi vozniki sploh opazili, ob vse pogostejših prometnih nesrečah kolesarjev ugotavljajo policisti.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Brez tort pač ne gre

V zadnjem času so obletnice delovanja praznovali v Portorožu in Ljubljani. Pri tem pač ne gre brez slavnostnega rezanja tort. Eno večjih trgovskih podjetij pa je predstavilo svojo novo linijo izdelkov...

Avtomobilizem / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Mladost nove generacije

Test: Ford Fiesta 1.6 TDCi Titanium Individual

Mularija / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Znanost je lahko zabavna

Hiša eksperimentov je minuli teden prvič gostovala na Gorenjskem. Kako privlačna in zabavna je lahko znanost, so prikazali na osnovnih šolah v Bohinjski Bistrici, Kranjski Gori in Žirovnici.

Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Kaj bi Avstrijci brez kave?

Če Angleži obožujejo čaj, potem so Avstrijci nori na kavo.

Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Dunajska čokoladna klasika po babičinem receptu

Za znano torto iz čokoladnega biskvita, marelične marmelade in čokoladnega preliva je verjetno vsaj toliko receptov kot razglabljanj in ugotavljanj, kakšen je pravzaprav originalni recept zanjo. Tudi...