Še eno novo leto

Če povem po pravici, mi je praznovanje novega leta odveč. Vsako leto bolj. Všeč so mi dela prosti dnevi in dopust, ki ga preživljamo, ves pomp, praznovanja, rakete in hrup pa so mi odveč. Noč kot noč, kamorkoli prideš gneča, vpitje, pijača … Večkrat pomislim, ali se bom lahko kdaj temu izognila in se umaknila? Morda odšla na potovanje, nekam na bolj miren kraj … Najmlajši otroci še ne morejo biti brez nadzora in tako bom pač še nekaj časa doma. Všeč so mi srečanja s prijatelji, s katerimi se ne vidimo prav pogosto in imamo med dopustom več časa, da se lahko kaj pomenimo. Štirje prijatelji so ekonomisti, dva sta živela 17 let v ZDA. Z vsemi smo se pogovarjali o novodobnem denarju, »kojnih«. Ena dela v mednarodni organizaciji, ki se ukvarja z izobraževanjem. Pravi, da k njej prihajajo vodilni v finančni upravi in pravijo, kako bomo nadzorovali poslovanje s temi kriptovalutami. Drugi pravi, da moram takoj kupiti nekaj. To je sedaj novodobno finančno poslovanje. Bil je prvi, ko smo kupovali delnice. Tudi če ves vložek v kripto valute izgubi, si noče dovoliti, da ne bi bil zraven, ko je na vidiku nekaj novega. O tem govorijo povsod, dijaki, znanci, vaščani. Zelo so se nasmejali ob izjavi dveh kmečkih ženic, ki sta se pogovarjali o prevzemu nekega kmetijskega podjetja rekoč, kupila sta ga dva fanta iz Kranja z »denarj'm, k' ni d'nar«. Torej, skrajni čas, da tudi ti znanci ukrenejo nekaj v tej smeri. Pri frizerju sem se zadržala dlje kot običajno in z ženskami, ki smo čakale na še zadnje polepšanje v letošnjem letu (kot da ne bi mogla tega urediti prej), smo kuhale in pekle … Pa tudi to ni zaman. Naučila sem se pripraviti drugačen kruhov nadev za polnjenje pečenke. Med kruh sem dodala suhe slive in fige, skuhane v kompotu, in orehe. Takoj na slivestrovo sem to preizkusila in začuda – otroci so jedli. Upala sem speči celega piščanca, ker imam vedno težave, kako to lepo pečeno čudo razrezati na spodobne kose. Še enkrat smo pogledali Zvezdaninega gosta Adija Smolarja. Bil je sošolec moje prijateljice in vedela sem, da jo bom razveselila, če jo povabim na ogled intervjuja. Za polnoč smo skočili na Jakoba in od tam pogledali ognjemete in rakete. Prava ofenziva in zopet začudenje, koliko denarja gre v zrak. Pri nas ni nobene krize niti pomanjkanja. Kruha in iger so dejali že Rimljani in tako je še danes. Na prvi dan novega leta smo obiskali božični Vojnik. To mi je bilo pa všeč. V naselju so že tretje leto zapored pripravili razstavo jaslic. Več kot 150 različnih motivov so zbrali letos. Jaslice pripravijo domačini na svojih vrtovih in dvoriščih. Eni so jih pripravili v stilu svoje obrti ali navdiha. Tako so bili z gasilskih cevi in ročnikov, gum, ker so bili vulkanizerji, odpadnih lončkov, lesa, volne, slame, naravnih in drugih materialov. Občudovanja vredno, ni kaj. In tako smo začeli 2018. Naj bo zdravo, pri vsem drugem imamo nekako tudi sami prste zraven …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 4. avgust 2017 / 13:46

Umetniki na Goršetovem domu

Preteklo soboto so na Vrbnikovi domačiji v Svečah / Suetschachu v Rožu na Koroškem, ki jo je kupil slovenski kipar France Gorše in je leta 1973 v njej uredil atelje in galerijo, sklenili 36. Slikar...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 27. maj 2014 / 12:46

Pižo in njegov kombajn

Slovesno je bilo v petek, 16. maja, zvečer v Poženiku v občini Cerklje, saj je svoj 30. rojstni dan praznoval Primož Grošelj, prijatelji pa so mu ob tem pripravili prijetno presenečenje. Ker je Piž...

Kranj / torek, 27. maj 2014 / 12:44

Vojaki predstavili svoje delo in opremo

Kranj – Minulo soboto so v vojašnici Petra Petriča v Kranju pripravili sedaj že tradicionalno prireditev, na kateri so enote slovenske vojske predstavile delovanje, oborožitev in tehniko, ki jo vsa...

Nasveti / torek, 27. maj 2014 / 12:43

Pleskavica in pečen krompir

Pleskavice so nepogrešljiva jed. Večina ljudi jih kupi že narejene, vendar zakaj jih ne bi izdelali sami in si jih začinili po svojem okusu.

Kronika / torek, 27. maj 2014 / 12:40

Tatovi izkoristili neprevidnost

Kranj – V tatvinah, ki so jih prek konca tedna obravnavali gorenjski policisti, so tatovi izkoristil neprevidnost. Tako je v okolici Škofje Loke za sedaj še neznani storilec v petek ponoči vstopil...

Avtomobilizem / torek, 27. maj 2014 / 12:40

Avtomobilske avkcije

Mar nismo že do zdaj vsi imeli možnosti kupovati in prodajati avtomobile? Smo, vendar zdaj lahko to delamo malce drugače. Spletna stran www.avtoweb.si je ponudila nekaj, česar ni še nobena avtomobi...