Praznično okrašeni Glavni trg v Kamniku / Foto: Tina Dokl

Za okrasitev do sto tisoč evrov

Gorenjske občine se praznični okrasitvi svojih središč vsako leto bolj zavzeto posvečajo, še vedno pa je med njimi kar precej razlik glede denarja, ki so ga pripravljene v ta namen odšteti.

Gorenjska – Pred nami so božično-novoletni prazniki, kar se vidi že na vsakem koraku. S praznično okrasitvijo svojih prodajaln so konec novembra tradicionalno najbolj pohiteli trgovci, v začetku decembra pa so jim sledile tudi občine, ki za bolj ali manj domiselne in svetleče okrasitve namenjajo precej različne zneske – od zgolj pet tisoč evrov na Jesenicah do 95 tisoč evrov v Kranju kot največji gorenjski občini.

V Kranju strošek letošnje praznične okrasitve mestnega jedra in ostalih krajevnih skupnosti ocenjujejo na 90 do 95 tisoč evrov, kar je podoben znesek kot lani, vanj pa so všteti montaža, demontaža, zamenjava dotrajanega okrasja in dokup novega, je razložila Mendi Kokot iz kabineta župana. Izvirno in zdaj že uveljavljeno okrasitev z lučmi v Prešernovih verzih v starem mestnem jedru Kranja so letos še dopolnili, med drugim so dodatno okrasili tudi Mohorjev klanec in Tomšičevo ulico, hiše na skali med poslovnimi prostori obeh bank pa imajo svetleče ledene sveče iz žlebov, enako tudi občinska stavba. Stari Kranj letos krasijo kar tri praznične in okrašene smreke, Slovenski trg ima letos toplo belo barvo, drsališče je dobilo svetleče nebo, okrašena je tudi stavba kranjske gimnazije, posebni detajli krasijo nekatere stavbe ...

Tudi v srednjeveški Škofji Loki so letos dopolnili in razširili božično-novoletno okrasitev in osvetlitev mesta, ki poudarjata njeno historičnost, kulturno in duhovno dediščino in geografsko lego. Letos so uredili nekaj novih ambientov, praznična okrasitev se je iz Mestnega in Cankarjevega trga ter Blaževe ulice razširila skozi Pekel na Spodnji trg in na novi Trg pod gradom, dodali so ji zvočno kuliso, dodatno so poudarili reko in mostove ter izboljšali osvetlitev gradu ... Praznično so okrasili tudi predmestna naselja in vaška jedra v občini. »Posebno pozornost smo posvetili varnosti in varčnosti oziroma trajnostni rabi snovi in energije, zato so nove praznične lučke energetsko varčne in nizkovoltaične. Osvetlitev živih naravnih smrečic, ki jih bomo po praznikih vrnili nazaj v drevesnico, pa smo uredili z baterijskim napajanjem in s tem zmanjšali požarno nevarnost,« je razložil Jernej Tavčar iz kabineta župana. Letošnji strošek za nove varčne lučke praznične osvetlitve in dopolnitve novih elementov in postavitev praznične dekoracije skupaj znaša 30 tisoč evrov, je dodal.

Tudi v Kamniku so skušali pričarati čim bolj praznično vzdušje, za kar bodo letos namenili 38.500 evrov, kar je slabih šest tisoč evrov manj kot lani. »Praznična okrasitev, ki jo imamo, je varčna z elektriko, saj smo pri nakupih vedno pozorni tudi na ta element,« je razložila Janja Zorman Macura z Občine Kamnik. Koncepta okrasitve Pravljičnega Kamnika niso spreminjali, so pa letos dodatno okrasili Šutno, ki nosi naziv najlepša ulica v mestu, Keršmančev park, kjer je tudi brezplačno drsališče, in pot do njega. »Poglavitni poudarek pri krasitvi dajemo tako kot vsako leto na staro mestno jedro in bližnjo okolico. Osrednje mesto, kot vsako leto, zajema novoletna smreka na Glavnem trgu, ki jo je letos podarila občanka Marinka Aparnik, za kar smo ji zelo hvaležni,« je še dodala.

Praznični okrasitvi Radovljice, katere osrednja tema je tako kot lani lectarstvo, se je letos v povezavi z akcijo TIC Radovljica za izposojo in saditev smrečic pridružila še nova rdeča nit – smrečice na različne načine. »Novost je tudi 840 lučk nad vhodom Radovljiške graščine in srčki na osrednjem božičnem drevesu. V središčih Radovljice in Lesc pa sta dodatno osvetlitev zagotovili še obe krajevni skupnosti,« je pojasnila Manca Šetina Miklič iz kabineta župana. Letos so se uveljavljeni ekipi okraševalcev pridružile tudi krajanke Begunj, tako je vas dobila nekoliko drugačno praznično podobo, je dodala. Stroški okrasitve in osvetlitve bodo podobni kot lani, in sicer približno 13.600 evrov.

Na Bledu bodo letos za praznično okrasitev namenili okoli 60 tisoč evrov, nekaj več kot lani. »Letošnji obseg je z novimi nakupi dodatnih lučk večji, nekoliko je spremenjen tudi koncept in s tem pozicije okrasitve. Še bolj je osvetljena osrednja Ljubljanska cesta, tokrat tudi na strani trgovskega centra, bolj je osvetljen Zdraviliški park, ki je letos prizorišče osrednjega prazničnega dogajanja,« je povedala Romana Purkart.

Na Jesenicah je okrasitev podobna lanski, dodatno pa so osvetlili Cesto železarjev in nekaj dreves v mestu. Medtem ko so lani za ta namen porabili 10 tisoč evrov, jih bodo letos samo pet tisoč, je sporočila Alenka Justin iz kabineta župana.

V Tržiču so letos poskrbeli za enak obseg praznične okrasitve kot lani, uvedli pa so še nekaj izboljšav. »Zaradi prireditev je poudarek praznične okrasitve večji na Gorenjski plaži. Obnovljena je tudi iztrošena praznična okrasitev,« je razložila direktorica občinske uprave dr. Metka Knific Zaletelj. Končni stroški letošnje praznične okrasitve (vključno z demontažo) bodo znašali okoli 15 tisoč evrov, kar je približno dva tisoč evrov manj kot lani.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 12. julij 2018 / 10:12

Da se, le potruditi se je treba

Igor Peček, novinec v politiki, poslanec Liste Marjana Šarca, izvoljen v šestem volilnem okraju, verjame, da se da v državi marsikaj spremeniti na bolje.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 2. oktober 2009 / 07:00

Preverjanje tudi na ogled

Kranj - V soboto, 3. oktobra, bo Kranj gostitelj 15. državnega preverjanja usposobljenosti ekip Civilne zaščite in Rdečega križa. Na prireditvi bo sodelovalo 13 najboljših e...

Prosti čas / petek, 2. oktober 2009 / 07:00

Trobentar Ivan Prešeren - Žan v Glasbenih spominih

V oddaji Glasbeni spomini z Borisom Kopitarjem, ki bo na sporedu jutri, v soboto, ob 13.15 na prvem programu Televizije Slovenija, bo gost trobentar Ivan Prešeren - Žan, doma iz Hlebc pri...

Gospodarstvo / petek, 2. oktober 2009 / 07:00

Jesenski kmetijski sejem

Komenda – Danes, v petek, opoldne se bo v organizaciji domačega konjeniškega kluba začel na hipodromu v Komendi jesenski sejem kmetijske, gozdarske in gradbene mehanizacije, odpr...

Gospodarstvo / petek, 2. oktober 2009 / 07:00

V Iskraemecu zmanjkuje dela

Zaradi zmanjšanja naročil so v Iskraemecu skrajšali delovni tednik na 32 ur.

Zanimivosti / petek, 2. oktober 2009 / 07:00

Niko Kavčič med loškimi lionsi

Minuli ponedeljek je Lions klub Škofja Loka v Galeriji Krvina gostil Nika Kavčiča, nekdanjega bančnika, ki je še vedno vpet v aktualna dogajanja pri nas.