Lešnikovi in ovseni piškoti

December bi lahko poimenovali mesec peke, ki je v nekaterih gospodinjstvih že v polnem zagonu. Ko nas ''prime'' želja po peki, je najbolje, da spečemo piškote, saj ti zdržijo v škatli dalj časa, prav tako pa imamo vedno nekaj na zalogi, ko nas obiščejo gostje.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: 150 g mletih lešnikov, 250 g moke, 200 g masla, 150 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščepec soli; za nadev in posip: čokoladni namaz in mleti sladkor.

V skledi zmešamo mlete lešnike, moko in pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in s soljo. Dodamo na koščke narezano maslo in jajce. Vse skupaj vgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na čisti pomokani površini razvaljamo testo in s pomočjo modelčkov oblikujemo piškote. Polovica piškotov naj ima na sredini luknjico. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 10 minut. Ohlajene piškote z luknjicami potresemo s sladkorjem v prahu. Na piškote brez luknjice nadevamo za približno pol žličke čokoladnega namaza in jih prekrijemo s piškoti z luknjico.

Nasvet: Sestavine naj bodo pred uporabo ogrete na sobno temperaturo. Po potrebi v testo dodamo še moko.

Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 250 g ovsenih kosmičev, 200 g polnozrnate moke, 250 g masla, 180 g rjavega sladkorja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 zravnano žličko cimeta, 1 ščepec soli, 1 pest rozin, 1 pest sesekljane temne čokolade.

V večji posodi ali na čisti delovni kuhinjski površini pomešamo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, sladkor, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo. Vse skupaj premešamo, da se maslo sprime z vsemi sestavinami. Dodamo jajci in zgnetemo testo. Na koncu v testo vgnetemo še rozine in nasekljano temno čokolado. Iz pripravljenega testa oblikujemo za približno oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.

Nasvet: Priporočam uporabo pirine polnozrnate moke, saj ta prijetno dopolni okus piškotov. Maslo naj bo pred uporabo nekaj časa na sobni temperaturi ali pa ga pred uporabo malo zmehčamo v mikrovalovni pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 14. december 2023 / 14:41

Prizadevni tudi letos

Na tradicionalnem, že osmem Dnevu Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske so se znova zahvalili najprizadevnejšim članom pokrajinske zveze in društev upokojencev.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 10. junij 2015 / 19:08

Prispevek še vedno previsok

Predstavniki petih opozicijskih strank in list so pred četrtkovo sejo, na kateri bodo škofjeloški svetniki sprejemali odlok o komunalnem prispevku, še enkrat opozorili, da je ta previsok in nepravičen...

Kamnik / sreda, 10. junij 2015 / 19:07

Dneve so jim polepšali z jadranjem

V soboto, 30. maja, se je v Marini Veruda pri Puli uspešno zaključil letošnji štiridnevni izobraževalno-terapevtski projekt Jadranje za jutri, ki ga za otroke s posebnimi potrebami pripravijo člani Šp...

Razvedrilo / sreda, 10. junij 2015 / 19:04

Irec Nick in Američan Christopher

Vila Podvin je gostila irskega kuharja Nicka Wattsa, kuharski mojster Christopher Williams pa je obiskal Biotehniški center Naklo.

Kronika / sreda, 10. junij 2015 / 19:02

Brez oklevanja začel oživljati

Policist Boštjan Perko je prejšnji teden brez oklevanja in ob pomoči mimoidočih začel oživljati moškega, ki je brez znakov življenja obležal sredi Šenčurja.

Nasveti / sreda, 10. junij 2015 / 19:01

Kaj storiti po ugrizu kače

V Splošni bolnišnici Jesenice vsako leto obravnavajo od tri do pet pacientov, ki jih je ugriznila kača. Letos so že pomladi imeli dva bolnika, ki ju je domnevno ugriznil gad. Nihče od njiju ni bil...