Lešnikovi in ovseni piškoti

December bi lahko poimenovali mesec peke, ki je v nekaterih gospodinjstvih že v polnem zagonu. Ko nas ''prime'' želja po peki, je najbolje, da spečemo piškote, saj ti zdržijo v škatli dalj časa, prav tako pa imamo vedno nekaj na zalogi, ko nas obiščejo gostje.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: 150 g mletih lešnikov, 250 g moke, 200 g masla, 150 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščepec soli; za nadev in posip: čokoladni namaz in mleti sladkor.

V skledi zmešamo mlete lešnike, moko in pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in s soljo. Dodamo na koščke narezano maslo in jajce. Vse skupaj vgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na čisti pomokani površini razvaljamo testo in s pomočjo modelčkov oblikujemo piškote. Polovica piškotov naj ima na sredini luknjico. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 10 minut. Ohlajene piškote z luknjicami potresemo s sladkorjem v prahu. Na piškote brez luknjice nadevamo za približno pol žličke čokoladnega namaza in jih prekrijemo s piškoti z luknjico.

Nasvet: Sestavine naj bodo pred uporabo ogrete na sobno temperaturo. Po potrebi v testo dodamo še moko.

Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 250 g ovsenih kosmičev, 200 g polnozrnate moke, 250 g masla, 180 g rjavega sladkorja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 zravnano žličko cimeta, 1 ščepec soli, 1 pest rozin, 1 pest sesekljane temne čokolade.

V večji posodi ali na čisti delovni kuhinjski površini pomešamo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, sladkor, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo. Vse skupaj premešamo, da se maslo sprime z vsemi sestavinami. Dodamo jajci in zgnetemo testo. Na koncu v testo vgnetemo še rozine in nasekljano temno čokolado. Iz pripravljenega testa oblikujemo za približno oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.

Nasvet: Priporočam uporabo pirine polnozrnate moke, saj ta prijetno dopolni okus piškotov. Maslo naj bo pred uporabo nekaj časa na sobni temperaturi ali pa ga pred uporabo malo zmehčamo v mikrovalovni pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 18. maj 2024 / 07:46

Odvzeli so mu dovoljenje

Torovo – Gorenjski prometniki so v torek dopoldne na gorenjski avtocesti pri Torovem ustavili 37-letnega motorista, ki mu je odrejeni hitri test na prepovedano drogo pokazal pozitiven rezultat na k...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 20. november 2007 / 07:00

Gorenjevaška Ptičja abeceda

V Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so navdušeni nad novostjo, ki je ne poznajo v nobeni drugi šoli.

Gospodarstvo / torek, 20. november 2007 / 07:00

Kako so kupili Gorenjski tisk

Kranj, Škofja Loka - Prejšnji teden smo že poročali, da je Gorenjski tisk (GT) prevzel Aleksander Troha, direktor EGP Škofja Loka, dosedanja direktorica tiska Kristina...

Gospodarstvo / torek, 20. november 2007 / 07:00

Prodaja Telekoma po načrtih

Ljubljana - Ministrstvo za gospodarstvo sporoča, da postopek prodaje državnega deleža v Telekomu Slovenije poteka v skladu z razpisnimi pogoji, ki so bili javno predstavljeni ob...

Gospodarstvo / torek, 20. november 2007 / 07:00

Srečanje kmetic

Gorenjske kmečke žene so se v petek zbrale na tradicionalnem srečanju.

Gospodarstvo / torek, 20. november 2007 / 07:00

Z novo podobo in z dobičkom

Banka SKB je v torek na Brdu gorenjskim podjetjem in zasebnikom predstavila novo grafično podobo, plačilni sistem Sepa ter poslovno in davčno plat lizinga.