Kuharjem se je v Podvinu pridružil tudi glasbenik Rudi Bučar. / Foto: Tina Dokl

Dve vili na en mah

Vrh kulinarike se je zbral v Podvinu. Predstavili so novo kuharsko knjigo, prilagojeno bolnikom s sladkorno boleznijo. Svoja vrata pa ponovno odpira še ena vila: Vila Bella pri Preddvoru.

V Vili Podvin se je pred kratkim zbrala tako rekoč vsa smetana slovenske kulinarike. Marcela Klofutar in chef Uroš Štefelin sta gostila kuharske mojstre, ki so se tokrat zbrali v okviru projekta Najboljše z vrha, kuharske knjige, v kateri so združili svoje moči in pripravili jedilnike, ki bodo navdušili še tako zahtevnega jedca pa tudi vse, ki skrbijo za svoje zdravje in cenijo zdravo prehrano, ne nazadnje je namenjena bolnikom s sladkorno boleznijo. Recepti namreč temeljijo na izbiri kvalitetnih in zdravih sestavin, opremljeni pa so z izračuni teže porcij, energije, beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin.

Med sodelujočimi avtorji so tudi številni Gorenjci: Veronika Aljančič z gostilne Pr’ Bizjak na Zgornji Beli je tako med drugim prispevala recept za porovo juho, Vesna Čarman iz gostilne Danilo v Retečah jagenjčkov file s pistacijo, gorgonzolnim pirejem in zelenjavo, Uroš Gorjanc iz gostilne Krištof v Predosljah predlaga sarmice v ohrovtovih listih, nadevane z ajdovo kašo in šampinjoni, Grega Rozman iz Lambergha v Dvorski vasi solato s potočnim rakom in lazanjo z bikovim repom, Uroš Štefelin iz Podvina pa ješprenčkovo rižoto s tepko in hrenom ter dimljeno postrvjo.

In še nasvet dietetičarke Andreje Širca Čampa: »Uživajte po pameti pa brez slabe vesti. Ne pozabite na načela zdrave prehrane: redno, zmerno, sveže, lokalno pestro, za osebe z diabetesom pa še prešteto.«

Restavracija Vila Bella, ki jo najdemo na Srednji Beli pri Preddvoru, pa ponovno odpira svoja vrata. Družabni dogodek ob odprtju se je zgodil prav na prvega decembra, glavna krivca zanj pa sta brata Teršek: Korl, ki je gonilo nove zgodbe in kuhar z dolgoletnimi izkušnjami – tudi iz tujine, ter njegov brat Valter, ki je v strežbi. Preddvorčana menita, da si vila zagotovo zasluži prostor na slovenskem kulinaričnem zemljevidu. Korl razloži, da so ponudbo prenovili, cene so dostopne, nova zgodba obljublja kvaliteto. Na meniju najdemo tako argentinsko kot slovensko govedino, drugačne sladice, celo originalen dunajski »šnicel«. Ob odprtju smo spoznali še hišno vino vinarstva Pipan, okušali sire »veselih koz«, pivo domačega pivovarja, odprli pa so slikarsko razstavo Franca Gučka - Gučija, ki bo na ogled do konca januarja, ko ji bo sledila nova razstava. So pa tokrat dogajanje v Vili Belli zastavili širše, s precej idejami in načrti za prihodnost.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 18. maj 2012 / 07:00

Mladi čebelarji na državnem tekmovanju

Kranj - Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju s Čebelarskim društvom Laško ter Osnovno šolo Primoža Trubarja in podružnično šolo Debro pripravila v Laškem 35. državno srečanje in tek...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / petek, 23. september 2016 / 16:13

Večerni navdihi na Strmolu

Dvorje – JGZ Brdo v sodelovanju z Ustanovo Gallus in Klubom Liberius Cerklje prireja Večerne navdihe v Kavarni Strmol, na katerih bodo gostili mlade perspektivne glasbenike. Prvi večerni navdih bo...

Kamnik / petek, 23. september 2016 / 15:39

Tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža

Kamniška Bistrica – Člani Turističnega društva Kamniška Bis­trica vabijo na 2. tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža, imenovano tudi Halo na finfranje! Tekmovanje, v katerem se bodo pomerile štiri...

Gospodarstvo / petek, 23. september 2016 / 13:44

Dan odprtih vrat ekološke kmetije Porta

Ovsiše – Ekološka kmetija Porta z Ovsiš pri Podnartu bo v nedeljo, 25. septembra, pripravila tradicionalni, že dvanajsti dan odprtih vrat, na kateri se bo predstavilo še šest drugih kmetij in čebel...

Gorenjska / petek, 23. september 2016 / 16:00

Začel se je Socialni teden

Kranj – Od 22. septembra do 1. oktobra pod okriljem nevladne organizacije Socialna akademija poteka Socialni teden 2016. V Sloveniji se dogaja že osmič, po vsej državi pa se bo pod geslom Slovenija...

Mengeš / petek, 23. september 2016 / 15:52

Pester konec tedna v Mengšu

Mengeš – Od danes do nedelje bo v mengeškem športnem parku in drevoredu potekal že 24. Mihaelov sejem v organizaciji Kulturnega društva Mihaelov sejem in podjetja Toma prireditve. Na stojnicah bodo...