Prehrana po TKM (X. del)

Sladica iz prosa

V dosedanjih člankih o prehranjevanju po načelih tradicionalne kitajske medicine (TKM) smo pogledali osnovne okuse, kako učinkujejo v telesu, katera so pravila uravnoteženega prehranjevanja, kako kombinirati posamezne skupine živil, kam energijsko spadajo živila.

Ker smo že tako dobro »oboroženi« z osnovami, se spodobi, da končno tudi kaj »skuhamo« po vseh načelih, ki smo jih spoznali. Se strinjate?

Kaj lahko naredimo s prosom

Proso je zelo staro žito, izvira iz Azije, gojili so ga tudi že stari Egipčani, uporabljali Rimljani. Veliko se uporablja v afriških in azijskih državah. V Evropi pa je dolgo časa veljalo za »ptičjo« hrano.

Po sestavi je proso podobno pšenici, s to razliko, da ne vsebuje glutena, tako da je primerno tudi za bolnike s celiakijo in sladkorne bolnike. Je blagi diuretik, pomaga nam odvajati vodo iz telesa.

Proso je bogato z vitamini skupine A in B, folno kislino, kalcijem, železom, kalijem, magnezijem, cinkom, beljakovinami in nenasičenimi maščobami.

Energijsko nas okrepi, kadar smo utrujeni in šibki, krepi naše nohte, lase in pomaga pri obnavljanju kože.

Proso skuhamo, lahko v večji količini, kot jo potrebujemo za en obrok, in tako prihranimo čas in si olajšamo kuhanje, preostanek pa nekaj dni hranimo v hladilniku ter ga vsakič kombiniramo z drugo zelenjavo.

Kombinirajmo ga le z eno vrsto zelenjave hkrati – saj se spomnite: manj je več!

Proso z zelenjavo

Nekaj idej, s čim vse lahko postrežemo proso: cvetača, por, korenje, špinača, blitva, koromač … Zelenjavo najprej popražimo v ponvi s strokom česna, ki ga odstranimo, preden dodamo proso (da ne bo česen dražil našega želodca).

Nato dodamo proso in vse skupaj premešamo (proso iz hladilnika mešamo toliko časa, da se segreje, ne uživajmo ga hladnega). Ne mešajmo več vrst zelenjave skupaj, telo nam bo hvaležno. Na ta način nas bo proso okrepilo in napolnilo z energijo. Če zmešamo skupaj vse, kar nam pride pod roke, pa želodec in prebavni trakt porabita ogromno energije za presnovo in nam je za naše delovanje ne ostane toliko, kot bi je lahko, če obrok sestavimo enostavno.

Sladica iz prosa (da ne zapostavimo sladkosnednežev)

Proso skuhamo, po želji ga lahko zmeljemo ali pa uporabimo celega.

Dodamo naribana jabolka, orehe, lahko mleti kokos, če nam je všeč. Če je masa zelo suha, dodamo malo jabolčnega soka. Vse skupaj zmešamo in pečemo 30 minut na 150 stopinjah Celzija.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 16. november 2022 / 14:31

Skupaj do podnebne nevtralnosti

Tudi v Kranju so za vzpostavitev slovenskega partnerstva v okviru Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Obudili stare čase na vasi

Šenčur - V Društvu upokojencev Šenčur od letos deluje tudi sekcija za kulturo. Njena prva naloga je bila priprava razstave z naslovom Kmečka hiša, ki so jo odprli 8. novembra v M...

GG Plus / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Vodna vzmetnica proti težavam s potenjem

Vodna vzmetnica AquaSpring je še ena od inovacij s podjetja Maremico, tokrat pa gre za inovacijo v svetovnem merilu. Njena prednost je, da uporabniku zagotavlja trši in stabilnejši občutek pri le...

Gospodarstvo / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 31. ok...

Šport / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Glasovi tudi za gorenjske atlete

Na prireditvi v Ljubljani so razglasili najboljšo atletinjo in najboljšega atleta leta 2011 v Sloveniji. To sta postala Martina Ratej (Šentjur) in Primož Kozmus (Brežice). Izmed gorenjskih atleto...

Zanimivosti / sreda, 16. november 2011 / 07:00

Oživili tržni dan

Že sedmi tržni dan so imeli v soboto dopoldne v atriju občine Tržič.