Do oljarne smo se povzpeli po zanimivih kamnitih stopnicah.

Vino in oljčno olje

Pelješac je polotok na vzhodni obali Jadranskega morja. Ima prijetno podnebje in tudi geografske ter etnografske značilnosti dalmatinskih otokov. Njegovi prebivalci se ukvarjajo z vinogradništvom, ribištvom, pridelujejo oljčno olje, gojijo školjke. Njihova kulinarika zadovolji še tako zahtevnega turista.

Obiranje mandarin v dolini Neretve (2)

Ker smo potovali z dvema avtobusoma, smo si eni ogledali Stonske soline, drugi pa so pokušali oljčno olje in vino.

Na polotoku Pelješac sonce, morje in kamen ustvarjajo idealne pogoje tudi za sicer avtohtono dalmatinsko sorto plavac mali. V Ponikvah domuje družina Marlais, katere korenine segajo v Francijo. Vinska klet Marlais in lahko bi rekli podeželski turizem družine Franković sta praktično soseda. Pri prvih smo degustirali vino, pri drugih pa oljčno olje, pokušali njihove domače proizvode, med njimi tudi pršut, sir in vino.

Olje proizvajajo na tradicionalni način, v oljarni, ki datira v leto 1878. Hrvaška televizija je ob stoletnici oljarne o družini in njihovi proizvodnji olja posnela tudi film z naslovom Mati oljka (Majka maslina).

Sprejel nas je glava družine Antun Franković. Razložil nam je veliko o preteklosti, kako so včasih oljke obirale le ženske, povedal zgodbo oljarne pa starega kamnitega mlina za mletje oljk častitljive starosti, ki ga je pred mnogimi leti gnal osel … Kako je z vsem začel njegov ded pa kako je potem on prevzel posel, kako ga predaja naprej v družini – ima štiri sinove in hčer in že osem vnukov. Precej natančno in živo nam je predstavil tudi proizvodnjo oljčnega olja. Danes ekstra deviško oljčno olje družine Franković poznajo tudi zunaj hrvaških meja.

Mlad pelješki vinar Ante Marlais pa je že sedma generacija vinarjev. Pove, da je bil tudi pobudnik ideje, da vino začnejo stekleničiti. V prijetnem prostoru, namenjenem degustacijam, smo najprej poskusili belo vino dišpet, potem rose Rapsodija, ki jo delajo iz plavca malog, ter za konec še suho rdeče vino sorte plavac mali. Ponosni so tudi na vrhunsko suho rdeče vino Škrapa, o katerem – pa tudi o drugih vinih in sortah, grozdju in samem okolju ter uspevanju trte – nam je precej razložila Antejeva soproga Marjana. Tudi njegova starša sta še aktivno vpletena dogajanje, oče Miho še v vinogradništvo, glede na pogovor pa bi lahko rekli, da je tudi – in predvsem – strasten ribič.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 19. avgust 2022 / 19:20

Zastoj zaradi požara v predoru

V sredo popoldan je proti Karavankam zaradi požara v predoru obstal promet na avtocesti.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Žemljica je spet vroča

Test: Fiat 500 1.4 16V Sport

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Toyotini zaposleni so čistili obalo

V podjetju Toyota Adria so se odločili, da bodo Zeleni Mesec, ki je del Toyotine strategije varovanja okolja, obeležili s čistilno akcijo edinega sredozemskega slanega travnika na obali Ankarana,...

Avtomobilizem / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Neškodljiv kompromis

Peta generacija najpomembnejšega Seatovega modela niha med športnostjo in udobjem.

Mularija / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Varno na cesti tudi med počitnicami

V Mladinskem centru Kotlovnica so pripravili zabaven, a tudi poučen cestni poligon za najmlajše.

Mularija / torek, 24. junij 2008 / 07:00

Konec prve triade

Na začetku prvega razreda sem se imel lepo. Na sredi prvega razreda smo risali črte. Čez nekaj časa je prišla učiteljica Žana. Žana nas je imela do konca prvega razreda. In tako sem se naučil ris...