Katica Mikelj in fantje, zatopljeni v pripravo hrane

Mali veliki kuharji

V kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, ki je prav posebej opremljena za kuharske delavnice, so se najmlajši pod vodstvom Katice Mikelj na zabaven način lotili zanimivih receptov.

Prav zadišalo je na počitniško petkovo dopoldne v kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka (TNP) v Stari Fužini, v kateri sta se pripravljali jesenska rižota v parmezanovi skodelici in skutna pita s kakijem. Katica Mikelj iz bližnje Češnjice, predavateljica osnov kuharstva na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled, je s pomočjo polne sklede znanja in izkušenj otroke popeljala v skrivnosti jesenske kuhinje. Sestavine so vzeli iz shrambe, polne različnih domačih pridelkov, ki so zrasli na vrtu Mikljevih. V rižoto so dodali veliko zelenjave, kot so korenje, koleraba, ohrovt, čebula ... Otroci so rezali, ribali, sekljali in lupili prav previdno, da so prstki ostali celi. Dvojčka Simon in Marko ter njun prijatelj Jakob, vsi s Ptuja, so bili v tem koncu na krompirjevih počitnicah, kuharske delavnice so se rade volje udeležili, in kot sta povedala dvojčka, doma najraje spečeta palačinke.

Radovedno so spremljali, kako se pripravi parmezanova skodelica. Adam iz Ljubljane je bil prvi, ki je mešanico naribanega parmezana in mehkega sira v krogih posul po pekaču, obloženem s papirjem za peko, potem pa spremljal, kako se sir topi v pečici in kako se nazadnje oblikujejo skodelice. Babi Draga Soklič z Bleda je na delavnico pripeljala vnuke Manco, Zalo in najmlajšega udeleženca, dveletnega Tima, ki mu je bil najbolj všeč kuhinjski pripomoček – valjar. Babi Draga je povedala, da v družini spremljajo dogodke, ki jih pripravlja TNP, se jih tudi udeležijo, ker se radi izobražujejo in ker imajo radi stik z naravo. Omi Erika Marinčič iz Bohinja je na delavnico pripeljala vnuke Nado, Ivano in Vita, ki živijo v Goričanah. Ivana doma najraje speče mafine, tokrat pa je bila priložnost, da preizkusi nekaj novega, skutno pito s kakijem. Katica Mikelj je izbrala ta recept, ker je kaki jesenski sadež, no, skuta je bila pa tako odlična bohinjska. In seveda to ne bi bila prava kuharska delavnica, če ne bi ob zaključku tistega, kar so skuhali in spekli, tudi pokusili.


Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Brez dvoma dober Dvom

Druga letošnja premiera Prešernovega gledališča z naslovom Dvom je v času ponovnega preizpraševanja vrednot aktualna bolj kot kdajkoli.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Na kratko

Volkswagen: Pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila so v ponedeljek, 29. junija, v tovarni v Hannovru izdelali milijonto vozilo iz serije T5. Jubilejni T5 je Transporter furgon...

Zanimivosti / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Planinski center na Zelenici

Tržič - Pri obnovi planinskega doma na Zelenici, ki ga je pred leti uničil požar, pomaga domačemu planinskemu društvu tudi Občina Tržič. Konec leta 2007 je s PD Tržič in Planinsk...

Škofja Loka / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Popravljali povsem nov most

Škofja Loka - Most pri Šeširju v Škofji Loki je bil lani povsem obnovljen, zato je bilo nenavadno, da se so se prejšnji teden na njem spet pojavili gradbeni delavci. Na občini so...

Kranj / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Tlakovce zamenjali z asfaltom

Kranj - Pred vhodom v lekarno na Bleiweisovi so sicer pred štirimi leti položili lične tlakovce, očitno pa je bilo delo slabo opravljeno, saj so jih od takrat že trikrat popravlj...

Zanimivosti / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Zbor tržiških upokojencev

Zgornje Duplje - Okrog 230 tržiških upokojencev se je pred kratkim zbralo na turistični kmetiji Trnovc, kjer so imeli volilni občni zbor. Predsednik Karel Štucin (na sliki...