Romunija je znana po odličnih dosežkih v gimnastiki, kriške sedmošolke pa so pokazale nekaj teh prvin. / Foto: Tina Dokl

Odkrivamo Evropo

V Osnovni šoli Križe so s prireditvijo sklenili triletni projekt Erasmus+ Odkrivamo Evropo.

Učenci in učitelji iz Osnovne šole Križe živijo slogan Drugačnost bogati. V zadnjih treh letih so bili povezani z devetimi šolami iz Nemčije, Velike Britanije, Nizozemske, Finske, Grčije, Romunije, Poljske, Italije, Španije. Učenci partnerskih držav v projektu Erasmus+ so drug drugemu predstavljali kulturo, jezik, znamenitosti svojih držav. Spoznavali so arhitekturo držav, gradili makete slavnih stavb, proučevali zgodovinske dogodke in junake iz preteklosti. Prebirali so ljudske pripovedke in ustvarjali lutkovne predstave, peli znane pesmi in plesali tradicionalne plese. Del teh novih spoznanj in znanj so delili na četrtkovi zaključni prireditvi za starše, prijatelje, tržiškega župana in druge predstavnike lokalne skupnosti, ki so jih na panojih pozdravile sončnice drugošolcev, ki so stopili v čevlje nizozemskega slikarja Van Gogha. Otroški pevski zbor je zapel pesem iz priljubljene poljske risanke o medvedku Uhačku, mladinski pevski zbor pa angleško Mornig has broken. Sledili so živahni grški sirtaki pa recitacije v nemščini in finščini, skeč v italijanščini in pesem o žabi La patita granuteta v katalonščini ... Učenci so omenili nekaj zanimivosti, hitro so namreč na izmenjavah ugotovili, da ni povsod tako kot v domači šoli. Presenetilo jih je, da v večini držav učenci malico prinašajo v šolo od doma, torej je glede prehrane za slovenske učence dobro poskrbljeno. Prav tako slovenskim učencem ni treba nositi uniform, ki jih morajo nositi na primer v Veliki Britaniji. Pouk na Finskem pogosto poteka v naravi, kar je bilo našim učencem zelo všeč. Ob spoznavanju drugih dežel pa so ponosno predstavljali domovino Slovenijo. Scenarij za prireditev je pripravila Andreja Polanšek, ravnateljica Erna Meglič pa poudarila, da OŠ Križe sodeluje že več kot desetletje tudi z Ljudsko šolo iz Borovelj, pred dvema letoma so vzpostavili tudi povezavo s šolo iz francoskega mesta Sainte-Marie-aux-Mines, s katerim je mesto Tržič pobrateno že več kot petdeset let.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 5. december 2008 / 07:00

Kranj v prazničnih barvah

Kranj - Mesto Kranj so konec prejšnjega tedna osvetlile novoletne lučke. Na Glavnem trgu v Kranju so postavili božično drevo, podaril ga je Vinko Plavčak iz Stražišča, blagoslovi...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...