Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravimo enkrat z eno vrsto mesa, drugič z drugo.

Za pripravo puranjih koščkov v omaki iz lisičk potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, pol pora, 1 čebulo, 1 skodelico lisičk, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 3 žlice kisle smetane ali smetane za kuhanje, 0,5 dl belega vina, 1 dl jušne osnove ali vode.

Čebulo in česen nasekljamo, por narežemo na kolesa. Večje lisičke prerežemo, manjše pustimo kar cele. Puranji file operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke in posolimo ter potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo pripravljeno meso. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por in lisičke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo 5 minut in prilijemo belo vino. Premešamo ter vse skupaj kuhamo 15 minut. V omako vmešamo kislo smetano, nasekljan peteršilj in po potrebi še dosolimo. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Jed postrežemo zraven riža, testenin ali pire krompirja.

Za pripravo piščančje rižote z lisičkami potrebujemo: 400 g piščančjega fileja, 250 g riža, 0,5 l vode ali jušne osnove, 1 skodelico lisičk, pol pora, 3 stroke česna, 1 rumeno paprika, 4 topljene sirčke, 3 žlice kisle smetane, 2 ščepca mlete rdeče paprike, sol, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa, rumeno papriko pa na tanke trakove. Piščanec operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke. Meso osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por, papriko in lisičke. Premešamo in vse skupaj pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo približno 15 minut oz. dokler riž ni skoraj kuhan. Dosolimo po okusu. Nazadnje v rižoto vmešamo še topljene sirčke in kislo smetano. Premešamo in kuhamo še dve do tri minute. Kuhano rižoto pustimo stati v posodi 5 minut ter jo nato postrežemo. Po želji po vrhu potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če se izogibamo mlečnih izdelkov, sirčke in kislo smetano izpustimo. V tem primeru na koncu v rižoto vmešamo še dve žlici olivnega olja, ki bo poskrbelo za dodatno kremasto strukturo in bogat okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 9. december 2014 / 12:27

Ali leva roka res lahko pomaga desni?

V devetdesetih letih je slovenska desnica ustanovila svoj dnevnik Slovenec in za njegovega urednika postavila Andreja Rota, ki je tedaj s številno družino prišel iz Argentine. Njegov prihod so na v...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 14. avgust 2013 / 14:23

Nesreč s kolesarji vedno več

Kranjska Gora – Gorenjski policisti vsak teden obravnavajo nekaj prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev; letos skupno že 74 nesreč, v katerih sta dva kolesarja umrla, osemnajst se jih je hudo ranil...

Kronika / sreda, 14. avgust 2013 / 14:13

Vsi so bili vinjeni

Kranj - Gorenjski policisti so konec tedna pridržali tri občane, ki so pod vplivom alkohola poskrbeli za kršenje javnega reda in miru. V petek malo pred polnočjo so jih poklicali v gostins...

Kranjska Gora / sreda, 14. avgust 2013 / 14:12

Planinska pot s Kriških podov na Vršič spet odprta

Kranjska Gora - S Planinske zveze Slovenije sporočajo, da je planinska pot Pogačnikov dom na Kriških podih–sedlo Planja–Mlinarica, ki je tudi del Slovenske planinske poti, znova odprta, po...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 14. avgust 2013 / 14:10

Umrl je častni občan Ivan Preša

Cerklje - V 76. letu starosti je umrl častni občan, nekdanji podžupan in občinski svetnik, aktiven lovec in turistični delavec ter priznani podjetnik Ivan Preša iz Cerkelj. V počastitev nj...

Zanimivosti / sreda, 14. avgust 2013 / 14:10

Predsednica vlade na Stolu

Predsednica vlade Alenka Bratušek del dopustniških dni preživ­lja tudi v gorenjskih hribih. Prejšnji teden se je tako povzpela na Stol in ob tem povedala, da na ta način nabira kondicijo z...