Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravimo enkrat z eno vrsto mesa, drugič z drugo.

Za pripravo puranjih koščkov v omaki iz lisičk potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, pol pora, 1 čebulo, 1 skodelico lisičk, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 3 žlice kisle smetane ali smetane za kuhanje, 0,5 dl belega vina, 1 dl jušne osnove ali vode.

Čebulo in česen nasekljamo, por narežemo na kolesa. Večje lisičke prerežemo, manjše pustimo kar cele. Puranji file operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke in posolimo ter potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo pripravljeno meso. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por in lisičke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo 5 minut in prilijemo belo vino. Premešamo ter vse skupaj kuhamo 15 minut. V omako vmešamo kislo smetano, nasekljan peteršilj in po potrebi še dosolimo. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Jed postrežemo zraven riža, testenin ali pire krompirja.

Za pripravo piščančje rižote z lisičkami potrebujemo: 400 g piščančjega fileja, 250 g riža, 0,5 l vode ali jušne osnove, 1 skodelico lisičk, pol pora, 3 stroke česna, 1 rumeno paprika, 4 topljene sirčke, 3 žlice kisle smetane, 2 ščepca mlete rdeče paprike, sol, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa, rumeno papriko pa na tanke trakove. Piščanec operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke. Meso osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por, papriko in lisičke. Premešamo in vse skupaj pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo približno 15 minut oz. dokler riž ni skoraj kuhan. Dosolimo po okusu. Nazadnje v rižoto vmešamo še topljene sirčke in kislo smetano. Premešamo in kuhamo še dve do tri minute. Kuhano rižoto pustimo stati v posodi 5 minut ter jo nato postrežemo. Po želji po vrhu potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če se izogibamo mlečnih izdelkov, sirčke in kislo smetano izpustimo. V tem primeru na koncu v rižoto vmešamo še dve žlici olivnega olja, ki bo poskrbelo za dodatno kremasto strukturo in bogat okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Toliko umetnosti iz ene knjige

Literatura, glasba, likovnost, ples ... Najprej so bile skladbe, potem pa je njihov avtor, pianist in skladatelj Blaž Pucihar odprl še druge svoje umetniške registre, napisal pravljico in rime ... in...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / / 19:36

Modna revija v odtenkih sladke pregrehe

Nismo gledali oblek, izdelanih iz čokolade, so pa dijakinje drugega letnika Srednje oblikovne šole v Mariboru našle navdih zanje v čokoladi – v njenih različnih stanjih, mlečni, beli, temni čokolad...

Rekreacija / / 19:30

Na Joštu najhitreje Cvet

Kranj – V organizaciji Športnega društva Divji zajci je minulo soboto potekal drugi Jošt trail. To je tekmovanje v gorskem teku, ki poteka po pobočju Jošta in sosednjih hribih. Tekači so namreč mor...

Razvedrilo / / 19:29

Vesel pevski večer

V dvorani Kulturnega doma na Kokrici je potekal tradicionalni, že 21. Pevski večer, ki ga od vsega začetka prireja domača vokalna skupina Kokrčan.

Razvedrilo / / 19:20

Roman se ženi

Roman Božič iz Doslovč verjetno ni razmišljal prav o čokoladni pustolovščini, se je pa v njej znašel po zaslugi prijateljev: svojo fantovščino je namreč v soboto doživel kar na 6. Festival...

Rekreacija / / 19:18

Kulisa Julijskih Alp

Sveti Lovrenc (799 m) – Banjška planota se razprostira med Čepovanskim dolom, dolino spodnje Soče in spodnje Idrijce. Imenuje se po vasi Banjšice, ki leži nekako na sredini planote. Odmaknjen in čarob...