Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravimo enkrat z eno vrsto mesa, drugič z drugo.

Za pripravo puranjih koščkov v omaki iz lisičk potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, pol pora, 1 čebulo, 1 skodelico lisičk, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 3 žlice kisle smetane ali smetane za kuhanje, 0,5 dl belega vina, 1 dl jušne osnove ali vode.

Čebulo in česen nasekljamo, por narežemo na kolesa. Večje lisičke prerežemo, manjše pustimo kar cele. Puranji file operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke in posolimo ter potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo pripravljeno meso. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por in lisičke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo 5 minut in prilijemo belo vino. Premešamo ter vse skupaj kuhamo 15 minut. V omako vmešamo kislo smetano, nasekljan peteršilj in po potrebi še dosolimo. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Jed postrežemo zraven riža, testenin ali pire krompirja.

Za pripravo piščančje rižote z lisičkami potrebujemo: 400 g piščančjega fileja, 250 g riža, 0,5 l vode ali jušne osnove, 1 skodelico lisičk, pol pora, 3 stroke česna, 1 rumeno paprika, 4 topljene sirčke, 3 žlice kisle smetane, 2 ščepca mlete rdeče paprike, sol, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa, rumeno papriko pa na tanke trakove. Piščanec operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke. Meso osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por, papriko in lisičke. Premešamo in vse skupaj pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo približno 15 minut oz. dokler riž ni skoraj kuhan. Dosolimo po okusu. Nazadnje v rižoto vmešamo še topljene sirčke in kislo smetano. Premešamo in kuhamo še dve do tri minute. Kuhano rižoto pustimo stati v posodi 5 minut ter jo nato postrežemo. Po želji po vrhu potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če se izogibamo mlečnih izdelkov, sirčke in kislo smetano izpustimo. V tem primeru na koncu v rižoto vmešamo še dve žlici olivnega olja, ki bo poskrbelo za dodatno kremasto strukturo in bogat okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 18. december 2021 / 10:05

Zdaj pa vsi na sneg!

Letos me pa res še nihče ni poklical, da bi se pritožil čez preslabo ali prepočasi očiščene ceste in pločnike, ki jih je sredi prejšnjega tedna tako obilno pobelil sneg. Seveda je razlog z...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 30. oktober 2018 / 17:15

Posvet o mestu športa

Kranj – Športna zveza Kranj ta petek, 2. novembra, organizira posvet na temo Kranj, mesto športa. Potekal bo v Mestni knjižnici Kranj, začel pa se bo ob 17. uri. Na posvet so vabljeni vsi kandidati...

Razvedrilo / torek, 30. oktober 2018 / 17:14

Skupina Kose v Irish Pubu

Kranj – V sredo, 31. oktobra, bo ob 21. uri v Irish Pubu tradicionalni koncert skupine Kose, ki deluje že več kot dvajset let.

Tržič / torek, 30. oktober 2018 / 17:01

V Tržiču voda odnesla hišo

Domačini, s katerimi smo govorili, takšnega besnenja narave ne pomnijo. V noči s ponedeljka na torek je bilo v občini Tržič najhuje v Lomu in v zaselku Slap, v Čadovljah in naprej po Dovžanovi soteski...

Slovenija / torek, 30. oktober 2018 / 16:08

Praznika in dela prosta dneva

Sreda in četrtek sta praznika in dela prosta dneva, najbolj praznično pa je za otroke, ki imajo že prve, t. i. krompirjeve počitnice.

Gospodarstvo / torek, 30. oktober 2018 / 16:07

Začetek prodaje delnic NLB

Delnice so od včeraj dalje naprodaj po ceni od 51,5 do 66 evrov.