Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravimo enkrat z eno vrsto mesa, drugič z drugo.

Za pripravo puranjih koščkov v omaki iz lisičk potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, pol pora, 1 čebulo, 1 skodelico lisičk, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 3 žlice kisle smetane ali smetane za kuhanje, 0,5 dl belega vina, 1 dl jušne osnove ali vode.

Čebulo in česen nasekljamo, por narežemo na kolesa. Večje lisičke prerežemo, manjše pustimo kar cele. Puranji file operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke in posolimo ter potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo pripravljeno meso. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por in lisičke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo 5 minut in prilijemo belo vino. Premešamo ter vse skupaj kuhamo 15 minut. V omako vmešamo kislo smetano, nasekljan peteršilj in po potrebi še dosolimo. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Jed postrežemo zraven riža, testenin ali pire krompirja.

Za pripravo piščančje rižote z lisičkami potrebujemo: 400 g piščančjega fileja, 250 g riža, 0,5 l vode ali jušne osnove, 1 skodelico lisičk, pol pora, 3 stroke česna, 1 rumeno paprika, 4 topljene sirčke, 3 žlice kisle smetane, 2 ščepca mlete rdeče paprike, sol, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa, rumeno papriko pa na tanke trakove. Piščanec operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke. Meso osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por, papriko in lisičke. Premešamo in vse skupaj pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo približno 15 minut oz. dokler riž ni skoraj kuhan. Dosolimo po okusu. Nazadnje v rižoto vmešamo še topljene sirčke in kislo smetano. Premešamo in kuhamo še dve do tri minute. Kuhano rižoto pustimo stati v posodi 5 minut ter jo nato postrežemo. Po želji po vrhu potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če se izogibamo mlečnih izdelkov, sirčke in kislo smetano izpustimo. V tem primeru na koncu v rižoto vmešamo še dve žlici olivnega olja, ki bo poskrbelo za dodatno kremasto strukturo in bogat okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 11. julij 2008 / 07:00

Srečanje zunanjih ministrov

Na Brdu sta se ta teden srečala slovenski in hrvaški zunanji minister Dimitrij Rupel in Gordan Jandrokovič.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 27. november 2017 / 17:25

Robert Eržen iz Škofje Loke mehanik leta

Škofja Loka – Specializirana revija Mehanik in voznik ter Žurnal24 sta tudi letos izbirala mehanika leta. Laskavi naslov je bil podeljen že četrtič po vrsti, letos si ga je po večurnem preverjanju...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 27. november 2017 / 17:25

Opozorili na vrsto problemov

Skupina krajanov Javorij je na župana občine Gorenja vas - Poljane naslovila zahtevo po izrednem sklicu zbora krajanov.

Kultura / ponedeljek, 27. november 2017 / 17:23

Na gradu niso bile le uršulinke

Jože Štukl je na Muzejskem večeru predaval o Škofjeloškem gradu med drugo svetovno vojno in po njej ter usodi njegovih lastnic.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. november 2017 / 17:22

Prihodnost v razvoju inovativnih produktov

Bled – Na Bledu je v sredo in četrtek pod geslom Sodelujemo. Mrežimo. Sooblikujemo ... Prihodnost potekalo mednarodno srečanje slovenskega papirništva. Na srečanju, ki ga je organiziralo Združenja...

Zanimivosti / ponedeljek, 27. november 2017 / 17:20

Sence

Ob domala vsakodnevnih političnih domnevah o t. i. stricih iz ozadja, ki naj bi – tudi preko novih obrazov – uravnavali politično dogajanje pri nas, ima podoba sence vladnega premierja ob govoru na...