Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravimo enkrat z eno vrsto mesa, drugič z drugo.

Za pripravo puranjih koščkov v omaki iz lisičk potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, pol pora, 1 čebulo, 1 skodelico lisičk, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 3 žlice kisle smetane ali smetane za kuhanje, 0,5 dl belega vina, 1 dl jušne osnove ali vode.

Čebulo in česen nasekljamo, por narežemo na kolesa. Večje lisičke prerežemo, manjše pustimo kar cele. Puranji file operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke in posolimo ter potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo pripravljeno meso. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por in lisičke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo 5 minut in prilijemo belo vino. Premešamo ter vse skupaj kuhamo 15 minut. V omako vmešamo kislo smetano, nasekljan peteršilj in po potrebi še dosolimo. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Jed postrežemo zraven riža, testenin ali pire krompirja.

Za pripravo piščančje rižote z lisičkami potrebujemo: 400 g piščančjega fileja, 250 g riža, 0,5 l vode ali jušne osnove, 1 skodelico lisičk, pol pora, 3 stroke česna, 1 rumeno paprika, 4 topljene sirčke, 3 žlice kisle smetane, 2 ščepca mlete rdeče paprike, sol, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa, rumeno papriko pa na tanke trakove. Piščanec operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke. Meso osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por, papriko in lisičke. Premešamo in vse skupaj pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo približno 15 minut oz. dokler riž ni skoraj kuhan. Dosolimo po okusu. Nazadnje v rižoto vmešamo še topljene sirčke in kislo smetano. Premešamo in kuhamo še dve do tri minute. Kuhano rižoto pustimo stati v posodi 5 minut ter jo nato postrežemo. Po želji po vrhu potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če se izogibamo mlečnih izdelkov, sirčke in kislo smetano izpustimo. V tem primeru na koncu v rižoto vmešamo še dve žlici olivnega olja, ki bo poskrbelo za dodatno kremasto strukturo in bogat okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. november 2021 / 08:26

Izdali zbornik o agrarnih skupnostih

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sodelovanju z Združenjem predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije, agrarnimi skupnostmi, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in s...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 16. december 2016 / 13:23

Oropal bencinski servis

Škofja Loka – V ponedeljek okoli 21.30 je neznani storilec oropal bencinski servis Petrol v Škofji Loki. Prodajalcu je zagrozil z nožem, nato pa odtujil manjši znesek denarja, po končanem dejanju p...

Slovenija / petek, 16. december 2016 / 13:16

V službo šele tretjega

Državni zbor je ta teden pričakovano vrnil drugi januar na seznam prostih dni. Prav tako pričakovano so poslanci zavrnili interpelacijo zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak.

Razvedrilo / petek, 16. december 2016 / 13:14

Rogue One: Zgodba Vojne zvezd

Cineplexx v Kranju je gostil ekskluzivno predpremiero nove epske pustolovščine Rogue One: Zgodba Vojne zvezd. Na zaprti projekciji za povabljene goste, ki so si film ogledali prvi v Sloven...

GG Plus / petek, 16. december 2016 / 13:14

Odeti v umetnine minulih stoletij

Koledar Gimnazije Kranj za prihodnje leto, ki je izšel včeraj, je verjetno eden najtežje pričakovanih gimnazijskih koledarjev doslej. Fotografije za koledar, ki so jih posneli po likovnih delih starih...

Slovenija / petek, 16. december 2016 / 13:12

Sušnik postal predsednik slovenskih upokojencev

Ljubljana – Janez Sušnik iz Šenčurja, ki je od letošnjega junija po odstopu predsednika Antona Donka začasno vodil Zvezo društev upokojencev Slovenije, je bil na včerajšnjem volilnem zboru zveze iz...