Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravimo enkrat z eno vrsto mesa, drugič z drugo.

Za pripravo puranjih koščkov v omaki iz lisičk potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, pol pora, 1 čebulo, 1 skodelico lisičk, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 3 žlice kisle smetane ali smetane za kuhanje, 0,5 dl belega vina, 1 dl jušne osnove ali vode.

Čebulo in česen nasekljamo, por narežemo na kolesa. Večje lisičke prerežemo, manjše pustimo kar cele. Puranji file operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke in posolimo ter potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo pripravljeno meso. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por in lisičke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo 5 minut in prilijemo belo vino. Premešamo ter vse skupaj kuhamo 15 minut. V omako vmešamo kislo smetano, nasekljan peteršilj in po potrebi še dosolimo. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Jed postrežemo zraven riža, testenin ali pire krompirja.

Za pripravo piščančje rižote z lisičkami potrebujemo: 400 g piščančjega fileja, 250 g riža, 0,5 l vode ali jušne osnove, 1 skodelico lisičk, pol pora, 3 stroke česna, 1 rumeno paprika, 4 topljene sirčke, 3 žlice kisle smetane, 2 ščepca mlete rdeče paprike, sol, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa, rumeno papriko pa na tanke trakove. Piščanec operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke. Meso osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por, papriko in lisičke. Premešamo in vse skupaj pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo približno 15 minut oz. dokler riž ni skoraj kuhan. Dosolimo po okusu. Nazadnje v rižoto vmešamo še topljene sirčke in kislo smetano. Premešamo in kuhamo še dve do tri minute. Kuhano rižoto pustimo stati v posodi 5 minut ter jo nato postrežemo. Po želji po vrhu potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če se izogibamo mlečnih izdelkov, sirčke in kislo smetano izpustimo. V tem primeru na koncu v rižoto vmešamo še dve žlici olivnega olja, ki bo poskrbelo za dodatno kremasto strukturo in bogat okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 20. maj 2008 / 07:00

Zaseda državni zbor

Ljubljana - Včeraj se je začelo majsko zasedanje državnega zbora, ki bo trajalo do petka, 30. maja. Že prvi dan zasedanja je bilo na dnevnem redu odločanje o razpisu referenduma...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 27. april 2020 / 15:07

Povabilo v gore še ne velja

Na Planinski zvezi Slovenije opozarjajo, da povečanemu naboru dovoljenih aktivnosti na prostem omejitve v gorah še vedno veljajo. Držite se poti v domači občini.

Železniki / ponedeljek, 27. april 2020 / 15:07

Čipkarski dnevi septembra

Železniki – V Železnikih so konec junija nameravali izpeljati 58. Čipkarske dneve, a so se v začetku tega tedna odločili, da jih zaradi koronavirusa prestavijo na jesen. Potekali bodo od 16. do 20....

Zanimivosti / ponedeljek, 27. april 2020 / 15:07

Zlata pravila srečnega zakona

Zakonca Angela in Francelj Sajovic iz Naklega sta sredi aprila praznovala redek zakonski jubilej – platinasto poroko.

Domžale / ponedeljek, 27. april 2020 / 15:06

Virus tudi v odpadnih vodah

Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik bo z vzorčenjem sodelovala pri raziskavah za detekcijo koronavirusa v odpadnih vodah.

Medvode / ponedeljek, 27. april 2020 / 12:08

Zbirni center v Medvodah odprt tudi na praznik

Medvode – Po enomesečnem zaprtju zaradi razglašene epidemije covida-19 je Občina Medvode 15. aprila ponovno odprla Začasni zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov Medvode. Sporočajo, da bo zaradi...