Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravimo enkrat z eno vrsto mesa, drugič z drugo.

Za pripravo puranjih koščkov v omaki iz lisičk potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, pol pora, 1 čebulo, 1 skodelico lisičk, 3 stroke česna, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, sol, 2 ščepca mlete rdeče paprike, 3 žlice kisle smetane ali smetane za kuhanje, 0,5 dl belega vina, 1 dl jušne osnove ali vode.

Čebulo in česen nasekljamo, por narežemo na kolesa. Večje lisičke prerežemo, manjše pustimo kar cele. Puranji file operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke in posolimo ter potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo pripravljeno meso. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por in lisičke. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo 5 minut in prilijemo belo vino. Premešamo ter vse skupaj kuhamo 15 minut. V omako vmešamo kislo smetano, nasekljan peteršilj in po potrebi še dosolimo. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Jed postrežemo zraven riža, testenin ali pire krompirja.

Za pripravo piščančje rižote z lisičkami potrebujemo: 400 g piščančjega fileja, 250 g riža, 0,5 l vode ali jušne osnove, 1 skodelico lisičk, pol pora, 3 stroke česna, 1 rumeno paprika, 4 topljene sirčke, 3 žlice kisle smetane, 2 ščepca mlete rdeče paprike, sol, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa, rumeno papriko pa na tanke trakove. Piščanec operemo, osušimo ter ga narežemo na manjše kocke. Meso osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. V posodi na olivnem olju popečemo meso, da se z vseh strani lepo zapeče. Dodamo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula razpusti. Dodamo narezan por, papriko in lisičke. Premešamo in vse skupaj pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo približno 15 minut oz. dokler riž ni skoraj kuhan. Dosolimo po okusu. Nazadnje v rižoto vmešamo še topljene sirčke in kislo smetano. Premešamo in kuhamo še dve do tri minute. Kuhano rižoto pustimo stati v posodi 5 minut ter jo nato postrežemo. Po želji po vrhu potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če se izogibamo mlečnih izdelkov, sirčke in kislo smetano izpustimo. V tem primeru na koncu v rižoto vmešamo še dve žlici olivnega olja, ki bo poskrbelo za dodatno kremasto strukturo in bogat okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Smeti in rast gospodarstva

Proizvodnja smeti spada dandanes med najuspešnejšo industrijo. V moji mladosti pred več kot 60 leti na mojem domu smeti nismo proizvajali. Neporabljeno hrano so pojedli prašiči (na štirih nogah),...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 22. marec 2021 / 22:53

Pogrešanega štirinajstletnika našli

Kranj – Policija je preklicala iskanje štirinajstletnika z območja Kranja, ki so ga starši pogrešali od 12.30, ko so ga nazadnje videli v Stražišču. Pogrešanega so že našli, z njim pa je vse v redu...

Domžale / ponedeljek, 22. marec 2021 / 17:03

Priznanje Centru za zaščito in reševanje

Poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale so prejeli spominsko plaketo za požrtvovalnost v boju proti covidu-19.

Škofja Loka / ponedeljek, 22. marec 2021 / 17:02

Na pol poti o strategiji

Strategija razvoja občine Škofja Loka do leta 2025, ki jo je občina sprejela leta 2014, je že na polovici izvajanja, o doseženih in nedoseženih ciljih pa so ob vmesnem poročilu na marčevski seji spreg...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. marec 2021 / 17:01

Lushnine lesene glamping hišice

Ekipa dveh arhitektov in strokovnjaka za marketing je zasnovala zagonsko podjetje Lushna, ki na Jesenicah izdeluje lesene glamping hišice. Naročnikom po vsem svetu, zlasti v ZDA, pa ponujajo tudi celo...

Gorenjska / ponedeljek, 22. marec 2021 / 16:56

V tekočem pregledu so še tri cepiva

Zaživela je spletna stran cepimose.si, na kateri Nacionalni inštitut za javno zdravje predstavlja aktualne informacije in podatke o cepljenju proti covidu-19 v Sloveniji. Evropska agencija za zdravila...