V Sori delujejo tri folklorne skupine. / Foto: Klemen Jurčič

Potrebujejo nove čevel'ce

Folklorna dejavnost ima v Sori dolgo tradicijo. Delujejo kar tri folklorne skupine, ki so se predstavile na prireditvi, na kateri so zbirali prostovoljne prispevke za nove plesne čevlje, ki jih nujno potrebujejo.

Sora – V Sori je v okviru KUD Oton Župančič Sora zelo aktivna folklorna dejavnost. Prihodnje leto bodo praznovali 45 let delovanja. Njihova največja želja so novi plesni čevlji, kar predstavlja velik strošek, denarja zanje pa nimajo, zato so pripravili posebno prireditev, na kateri so se predstavile vse tri delujoče skupine, za finančno pomoč pa so se obrnili tudi na morebitne donatorje. Sredstva še vedno zbirajo.

Naslov prireditve je bil Za nove čevel'ce na Dunaju plešem. Njihova najstarejša skupina, ki šteje 18 plesalcev in harmonikarico, vodi pa jo Urška Rožanc, je bila namreč izbrana, da tekmuje na 16. mednarodnem festivalu folklore Zvezde Dunaja 2017, kamor gredo konec oktobra. Tekmovali bodo v konkurenci skupin s celega sveta. Predstavili se bodo v oblačilih iz časa Frana Saleškega Finžgarja s plesi iz lokalnega okolja. Sorška folklora je zlasti v preteklih letih dosegla pravi presežek, saj je prejela kar nekaj priznanj na regijski in državni ravni, prepoznavnost pa so pridobili tudi na svetovni ravni, saj slovenske šege, navade in običaje predstavljajo tujcem s celega sveta. Verjamejo, da se bodo uspešno predstavili tudi na Dunaju. Poleg najstarejše skupine v Sori delujeta še mlajša otroška skupina, ki jo vodi Alenka Perme, in najmlajša otroška skupina pod vodstvom Ane Barle in Lee Onufrija.

Od same ustanovitve folklorne dejavnosti v Sori si tako mentorji kot tudi folklorniki prizadevajo za kvalitetno poustvarjanje in ohranjanje našega ljudskega izročila ter predstavljanje naše bogate kulturne dediščine širši javnosti. »Za nas ni običajno, da bi prosili za finančno pomoč, tokrat pa plesalci čevlje res potrebujejo. Brez njih naša dejavnost preprosto ne more popolno zaživeti. Čeprav je naša ljubezen do folklore močna in jo tudi v pomanjkanju zmoremo ohranjati, si želimo, da motivacije za izboljšave ne bi zmanjkalo,« pravi Urška Rožanc.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 16. junij 2016 / 09:45

Hokejisti tudi odlični nogometaši

Tradicionalna nogometna tekma v Podbrezjah med hokejisti, slovenskimi reprezentanti in nogometaši domačega kluba je bila tudi dobrodelna.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Odprli prvi družinski hotel pri nas

Na Bledu so v sredo tudi uradno odprli hotel Savica, ki je zasnovan posebno prijazno družinam z otroki.

Radovljica / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Ob začetku turistične sezone

V Radovljici pripravljajo drugačno organiziranost turizma in želijo stopiti iz sence velikih gorenjskih turističnih središč.

Zanimivosti / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Vsi tekmovalci so bili zmagovalci

Za zmagovalce so razglasili vseh 195 tekmovalcev, ki so se v soboto udeležili petnajstih gorenjskih iger specialne olimpijade v Radovljici.

Komenda / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Letos šest občinskih nagrajencev

Komenda - Na slavnostni seji ob praznovanju občinskega praznika je župan Tomaž Drolec pred dnevi podelil občinska priznanja zaslužnim posameznikom in združenjem. Zlato priznanje...

Zanimivosti / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Avto-moto društvo proslavilo petdesetletnico

Žirovnica - V Avto-moto društvu Žirovnica (AMD) letos praznujejo petdesetletnico ustanovitve. Proslavili so jo minulo soboto, ko so priredili tradicionalen turistični avtoreli, k...