Vodja hotela Damir Salkič je za uvod postregel s penečo tepko. / Foto: Tina Dokl

Tepke v kulinariki

V Hotelu Triglav Bled so v nedeljo pripravili Dan tepk, na katerem je njihova kuharska ekipa prikazala, kako je mogoče vključiti tepke v jedi in jih uporabljati pri kuhi. Mengšani pa so konec tedna uživali v Kuh'ni v Mengšu.

V Hotelu Triglav Bled so šesto leto po vrsti en dan v letu posvetili hruškam moštaricam oziroma tepkam. »V hotelu si dolgoročno prizadevamo dvigovati kulturo prehranjevanja, pri čemer smo se navezali tudi na jedi in sestavine prednikov, ki pa jih pripravimo na moderen način oziroma jim dodamo sodoben pridih,« je razložila vodja marketinga Sonja Primožič. Pri raziskovanju sestavin, ki so jih uporabljali predniki, so naleteli tudi na hruško tepko, ki je v prehrani že skoraj pozabljena, včasih pa skorajda ni bilo kmetije, ki pred hišo ne bi imela tepke. Njihovo načrtno zasaditev naj bi po celotni Avstro-Ogrski zaukazala cesarica Marija Terezija, da bi preprečila lakoto. Posušene so namreč zelo obstojne in so v primeru, da so jih pravilno shranili, zdržale tudi več let. Kdor ni ubogal, naj bi bil tepen, in tako naj bi se hruške prijelo ime tepka. »Iz tepk so izdelovali celo moko, ki so jo imenovali prga, iz katere so pekli kruh,« je pojasnila Primožičeva. Tepke so najboljše, ko same padejo z drevesa, saj takrat medijo in postanejo sladke, sicer je njihov okus precej trpek.

V okviru Dneva tepk so v hotelu Triglav prikazali tudi pripravo jedi, ki so vključevale tepke. Vodja hotela Damir Salkič je poskrbel za uvod s penino v kombinaciji s tepkinim kompotom, ki jo je začinil še z meto. »Poleti to pijačo rad postrežem z ledom, saj se potem še lepše peni.« Kuhar Aljaž Toplak je prevzel pripravo glavne jedi, to je rižote s tepko in filejem postrvi; za sladico pa je pripravil tepke v čokoladi, s čimer po njegovem ne moreš zgrešiti. Ob tem je razkril še uporaben nasvet, s katerim bo sadje v čokoladi, tudi tepke, še okusnejše. »Marmorno ploščo dajte za kratek čas v zamrzovalnik. Na mrzli površini se bo čokolada takoj strdila, sredica pa bo ostala mehka.«

V kulinaričnih dobrotah pa so to soboto uživali tudi v Mengšu, kjer so organizirali prvi kulinarični dogodek na prostem, Kuh'no v Mengšu. Obiskovalci so lahko preizkusili vse od tradicionalnih jedi pa do nepogrešljivih burgerjev, arabske kulinarike in slaščic. Ob lepem vremenu in glasbeni popestritvi z Mengeško godbo, harmonikarji in orgličarji na čelu so pričarali pester kulinarični dan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Gremo na piknik!

Zelo pripravno je, če imamo doma ob hiši večji vrt, kjer je prostora za masivno mizo, klopi in stole, za pozidan ali večji prenosni žar z vsemi potrebnimi potrebščinami in odlagalnimi površinami. Bliz...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 6. maj 2018 / 21:39

Frigologu priznanje logist leta

Komenda – Slovensko logistično združenje je letošnjo nagrado logist leta podelilo podelila Alešu in Francu Erčulju, direktorju in prokuristu podjetja Frigologo, ki se je lani preselilo v Poslovno c...

Žirovnica / nedelja, 6. maj 2018 / 16:28

Otrokom sadika češplje

Žirovniški župan je že tretje leto zapored podaril sadike dreves vsem malčkom, ki so se rodili v preteklem letu. Leto 2017 je bilo po tej plati rekordno, saj se je v občini rodilo kar 56 otrok.

Zanimivosti / nedelja, 6. maj 2018 / 16:27

April eden najtoplejših

Kranj – »Letošnji april je bil skoraj povsod po državi najtoplejši vsaj od leta 1948, ko imamo na voljo primerljive podatke za večje število merilnih mest. Glede na zelo dolge merilne nize v bližnj...

Zanimivosti / nedelja, 6. maj 2018 / 16:27

Ekologi brez meja bodo letos čistili zadnjič

Čistilna akcija bo petnajstega septembra.

Nasveti / nedelja, 6. maj 2018 / 16:26

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)