Vodja hotela Damir Salkič je za uvod postregel s penečo tepko. / Foto: Tina Dokl

Tepke v kulinariki

V Hotelu Triglav Bled so v nedeljo pripravili Dan tepk, na katerem je njihova kuharska ekipa prikazala, kako je mogoče vključiti tepke v jedi in jih uporabljati pri kuhi. Mengšani pa so konec tedna uživali v Kuh'ni v Mengšu.

V Hotelu Triglav Bled so šesto leto po vrsti en dan v letu posvetili hruškam moštaricam oziroma tepkam. »V hotelu si dolgoročno prizadevamo dvigovati kulturo prehranjevanja, pri čemer smo se navezali tudi na jedi in sestavine prednikov, ki pa jih pripravimo na moderen način oziroma jim dodamo sodoben pridih,« je razložila vodja marketinga Sonja Primožič. Pri raziskovanju sestavin, ki so jih uporabljali predniki, so naleteli tudi na hruško tepko, ki je v prehrani že skoraj pozabljena, včasih pa skorajda ni bilo kmetije, ki pred hišo ne bi imela tepke. Njihovo načrtno zasaditev naj bi po celotni Avstro-Ogrski zaukazala cesarica Marija Terezija, da bi preprečila lakoto. Posušene so namreč zelo obstojne in so v primeru, da so jih pravilno shranili, zdržale tudi več let. Kdor ni ubogal, naj bi bil tepen, in tako naj bi se hruške prijelo ime tepka. »Iz tepk so izdelovali celo moko, ki so jo imenovali prga, iz katere so pekli kruh,« je pojasnila Primožičeva. Tepke so najboljše, ko same padejo z drevesa, saj takrat medijo in postanejo sladke, sicer je njihov okus precej trpek.

V okviru Dneva tepk so v hotelu Triglav prikazali tudi pripravo jedi, ki so vključevale tepke. Vodja hotela Damir Salkič je poskrbel za uvod s penino v kombinaciji s tepkinim kompotom, ki jo je začinil še z meto. »Poleti to pijačo rad postrežem z ledom, saj se potem še lepše peni.« Kuhar Aljaž Toplak je prevzel pripravo glavne jedi, to je rižote s tepko in filejem postrvi; za sladico pa je pripravil tepke v čokoladi, s čimer po njegovem ne moreš zgrešiti. Ob tem je razkril še uporaben nasvet, s katerim bo sadje v čokoladi, tudi tepke, še okusnejše. »Marmorno ploščo dajte za kratek čas v zamrzovalnik. Na mrzli površini se bo čokolada takoj strdila, sredica pa bo ostala mehka.«

V kulinaričnih dobrotah pa so to soboto uživali tudi v Mengšu, kjer so organizirali prvi kulinarični dogodek na prostem, Kuh'no v Mengšu. Obiskovalci so lahko preizkusili vse od tradicionalnih jedi pa do nepogrešljivih burgerjev, arabske kulinarike in slaščic. Ob lepem vremenu in glasbeni popestritvi z Mengeško godbo, harmonikarji in orgličarji na čelu so pričarali pester kulinarični dan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Gradnja v Preddvoru

Dopolnitve odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za naselja v občini Preddvor bodo omogočila gradnje na območjih, kjer je to določil že družbeni plan.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 3. oktober 2019 / 13:00

Še neporočeni moški

V petek so v Kulturnem domu Radomlje premierno uprizorili muzikal Druščina, ki je nastal pod režisersko taktirko Nejca Lisjaka, predsednika Kulturnega društva Mlin Radomlje.

Izleti GG / četrtek, 3. oktober 2019 / 12:59

Muzej Wiesbaden

Nemški Muzej Wiesbaden sestavljata dva dela: eden je namenjen umetnosti, drugi pa naravoslovju. Muzej je znan tudi po tem, da v njem izjemno uživajo ljubitelji ekspresionizma.

Kranj / četrtek, 3. oktober 2019 / 12:58

Kap doleti tudi mlade

Člani kranjskega kluba bolnikov po možganski kapi gostili kolege iz Ljubljane

Kronika / četrtek, 3. oktober 2019 / 12:57

Policist ne ve, kaj ga čaka v službi

V Srednji vasi v Bohinju je v nedeljo potekala maša v spomin na pokojne policiste, ki jo že petnajst let pripravljajo policisti pod vodstvom bohinjskega policista Aleša Rozmana. Letos je vence na grob...

Gospodarstvo / četrtek, 3. oktober 2019 / 11:38

Že težko čakajo na cono

Kranjska obrtna zbornica in potencialni investitorji so zadovoljni s stališčem kranjskega mestnega sveta, da se pospešijo aktivnosti pri urejanju infrastrukture za Obrtno-poslovno cono Hrastje.