Vodja hotela Damir Salkič je za uvod postregel s penečo tepko. / Foto: Tina Dokl

Tepke v kulinariki

V Hotelu Triglav Bled so v nedeljo pripravili Dan tepk, na katerem je njihova kuharska ekipa prikazala, kako je mogoče vključiti tepke v jedi in jih uporabljati pri kuhi. Mengšani pa so konec tedna uživali v Kuh'ni v Mengšu.

V Hotelu Triglav Bled so šesto leto po vrsti en dan v letu posvetili hruškam moštaricam oziroma tepkam. »V hotelu si dolgoročno prizadevamo dvigovati kulturo prehranjevanja, pri čemer smo se navezali tudi na jedi in sestavine prednikov, ki pa jih pripravimo na moderen način oziroma jim dodamo sodoben pridih,« je razložila vodja marketinga Sonja Primožič. Pri raziskovanju sestavin, ki so jih uporabljali predniki, so naleteli tudi na hruško tepko, ki je v prehrani že skoraj pozabljena, včasih pa skorajda ni bilo kmetije, ki pred hišo ne bi imela tepke. Njihovo načrtno zasaditev naj bi po celotni Avstro-Ogrski zaukazala cesarica Marija Terezija, da bi preprečila lakoto. Posušene so namreč zelo obstojne in so v primeru, da so jih pravilno shranili, zdržale tudi več let. Kdor ni ubogal, naj bi bil tepen, in tako naj bi se hruške prijelo ime tepka. »Iz tepk so izdelovali celo moko, ki so jo imenovali prga, iz katere so pekli kruh,« je pojasnila Primožičeva. Tepke so najboljše, ko same padejo z drevesa, saj takrat medijo in postanejo sladke, sicer je njihov okus precej trpek.

V okviru Dneva tepk so v hotelu Triglav prikazali tudi pripravo jedi, ki so vključevale tepke. Vodja hotela Damir Salkič je poskrbel za uvod s penino v kombinaciji s tepkinim kompotom, ki jo je začinil še z meto. »Poleti to pijačo rad postrežem z ledom, saj se potem še lepše peni.« Kuhar Aljaž Toplak je prevzel pripravo glavne jedi, to je rižote s tepko in filejem postrvi; za sladico pa je pripravil tepke v čokoladi, s čimer po njegovem ne moreš zgrešiti. Ob tem je razkril še uporaben nasvet, s katerim bo sadje v čokoladi, tudi tepke, še okusnejše. »Marmorno ploščo dajte za kratek čas v zamrzovalnik. Na mrzli površini se bo čokolada takoj strdila, sredica pa bo ostala mehka.«

V kulinaričnih dobrotah pa so to soboto uživali tudi v Mengšu, kjer so organizirali prvi kulinarični dogodek na prostem, Kuh'no v Mengšu. Obiskovalci so lahko preizkusili vse od tradicionalnih jedi pa do nepogrešljivih burgerjev, arabske kulinarike in slaščic. Ob lepem vremenu in glasbeni popestritvi z Mengeško godbo, harmonikarji in orgličarji na čelu so pričarali pester kulinarični dan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 16. maj 2015 / 19:30

Vozilo je velika pridobitev

Kranjski poklicni gasilci imajo novo vozilo, ki je zelo dobro opremljeno in bo zlasti pri požarih pripomoglo k še hitrejšim intervencijam.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 5. avgust 2016 / 12:34

Najprej nastop kolesarjev

Danes ponoči se v Braziliji začenjajo poletne olimpijske igre, na njih bo nastopilo več kot deset tisoč športnikov in športnic, med njimi so tudi naši olimpijci in olimpijke.

Kamnik / petek, 5. avgust 2016 / 12:33

Dotrajan odsek Ljubljanske ceste bo prenovljen

Kamnik – Občina Kamnik se je v ponedeljek, 1. avgusta, lotila temeljite prenove dotrajanega 170-metrskega odseka Ljubljanske ceste, zaradi česar je ta med Korobačem in Svetilnikom tudi v celoti zap...

Šport / petek, 5. avgust 2016 / 12:33

Na zelenice še drugoligaši

Po nogometnih prvoligaših novo sezono ta konec tedna začenjajo tudi drugoligaši, gorenjski derbi pa bo v nedeljo v Kranju.

Tržič / petek, 5. avgust 2016 / 12:31

Krajevna skupnost Kovor praznuje

Kovor – Ob prazniku Krajevne skupnosti Kovor Kulturno društvo Tržiških likovnikov danes ob 19. uri vabi v Dom krajanov Kovor na odprtje razstave likovnih del, nastalih na extemporih Tržič 2016. Pri...

Cerklje na Gorenjskem / petek, 5. avgust 2016 / 12:30

Nova cesta za razvoj letališča

V prostorih Aerodroma Ljubljana so včeraj podpisali težko pričakovano pogodbo z izbranim izvajalcem za prestavitev glavne ceste Kranj–Spodnji Brnik. Širitev letališča in gradnja Aeropolisa sta po osem...