Vodja hotela Damir Salkič je za uvod postregel s penečo tepko. / Foto: Tina Dokl

Tepke v kulinariki

V Hotelu Triglav Bled so v nedeljo pripravili Dan tepk, na katerem je njihova kuharska ekipa prikazala, kako je mogoče vključiti tepke v jedi in jih uporabljati pri kuhi. Mengšani pa so konec tedna uživali v Kuh'ni v Mengšu.

V Hotelu Triglav Bled so šesto leto po vrsti en dan v letu posvetili hruškam moštaricam oziroma tepkam. »V hotelu si dolgoročno prizadevamo dvigovati kulturo prehranjevanja, pri čemer smo se navezali tudi na jedi in sestavine prednikov, ki pa jih pripravimo na moderen način oziroma jim dodamo sodoben pridih,« je razložila vodja marketinga Sonja Primožič. Pri raziskovanju sestavin, ki so jih uporabljali predniki, so naleteli tudi na hruško tepko, ki je v prehrani že skoraj pozabljena, včasih pa skorajda ni bilo kmetije, ki pred hišo ne bi imela tepke. Njihovo načrtno zasaditev naj bi po celotni Avstro-Ogrski zaukazala cesarica Marija Terezija, da bi preprečila lakoto. Posušene so namreč zelo obstojne in so v primeru, da so jih pravilno shranili, zdržale tudi več let. Kdor ni ubogal, naj bi bil tepen, in tako naj bi se hruške prijelo ime tepka. »Iz tepk so izdelovali celo moko, ki so jo imenovali prga, iz katere so pekli kruh,« je pojasnila Primožičeva. Tepke so najboljše, ko same padejo z drevesa, saj takrat medijo in postanejo sladke, sicer je njihov okus precej trpek.

V okviru Dneva tepk so v hotelu Triglav prikazali tudi pripravo jedi, ki so vključevale tepke. Vodja hotela Damir Salkič je poskrbel za uvod s penino v kombinaciji s tepkinim kompotom, ki jo je začinil še z meto. »Poleti to pijačo rad postrežem z ledom, saj se potem še lepše peni.« Kuhar Aljaž Toplak je prevzel pripravo glavne jedi, to je rižote s tepko in filejem postrvi; za sladico pa je pripravil tepke v čokoladi, s čimer po njegovem ne moreš zgrešiti. Ob tem je razkril še uporaben nasvet, s katerim bo sadje v čokoladi, tudi tepke, še okusnejše. »Marmorno ploščo dajte za kratek čas v zamrzovalnik. Na mrzli površini se bo čokolada takoj strdila, sredica pa bo ostala mehka.«

V kulinaričnih dobrotah pa so to soboto uživali tudi v Mengšu, kjer so organizirali prvi kulinarični dogodek na prostem, Kuh'no v Mengšu. Obiskovalci so lahko preizkusili vse od tradicionalnih jedi pa do nepogrešljivih burgerjev, arabske kulinarike in slaščic. Ob lepem vremenu in glasbeni popestritvi z Mengeško godbo, harmonikarji in orgličarji na čelu so pričarali pester kulinarični dan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 23. november 2007 / 07:00

Ločani že finalisti pokala Spar

Škofja Loka - Škofjeloški košarkarji so že odigrali obe tekmi 5. kroga pokala Spar. Potem ko so doma na prvi tekmi ekipo Parkljev premagali s 77 : 61, so v gosteh izgubili...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 24. oktober 2017 / 12:43

V drugem krogu volitev se bosta srečala Pahor in Šarec

Predsedniške volitve so odločene, ne pa še dokončne, kajti nihče od kandidatov ni dobil več kot polovico volilnih glasov. Borutu Pahorju so do absolutne zmage zmanjkali trije odstotki glasov. Tako mor...

Naklo / torek, 24. oktober 2017 / 12:35

Višje cene vrtca v Naklem

Naklo – Občinski svetniki so na nedavni izredni seji na predlog Osnovne šole (OŠ) Naklo sprejeli nove ekonomske cene oskrbnin v vrtcu. Ravnatelj OŠ Naklo Milan Bohinec je pojasnil, da je smiselno,...

Gospodarstvo / torek, 24. oktober 2017 / 12:35

Spodbude za naložbe v stavbe in električna vozila

Kranj – Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, je pred kratkim objavil nove pozive za uveljavljanje finančnih spodbud pri naložbah v stavbah in v električna vozila. Novi pozivi prinašajo tudi n...

Razvedrilo / torek, 24. oktober 2017 / 12:34

Tepke v kulinariki

V Hotelu Triglav Bled so v nedeljo pripravili Dan tepk, na katerem je njihova kuharska ekipa prikazala, kako je mogoče vključiti tepke v jedi in jih uporabljati pri kuhi. Mengšani pa so konec tedna už...

Kronika / torek, 24. oktober 2017 / 12:29

Gasilci treh držav sopihali na Šmarjetni gori

Kranj – Na strmem pobočju Šmarjetne gore so se prejšnji teden v okviru mednarodne vaje Direct v gašenju gozdnega požara urili kranjski, češki in črnogorski gasilci. Pridobivali so novo znanje in iz...