Prehrana po TKM (V. del)

Sadje

Se hitro in lahko prebavi. Vsebuje veliko vode in spodbuja gibanje črevesja. Energijsko ima velika večina sadja hladno energijo, zato je poleti primerno uživanje večjih količin sadja, ki nam s svojo hladno energijo pomaga v poletni vročini hladiti od sonca in vročine pregreto telo.

Če poslušamo svoje telo, nam to samo pove, kaj in kdaj je zanj najbolj primerno (verjetno tudi vam veliko bolj prija več sadja poleti kot pa sredi snežene zime).

Če želimo hladno energijo sadja nevtralizirati, ga lahko popečemo skupaj s cimetom ali ingverjem, ki imata toplo energijo.

Sladko sadje, kot so na primer banana, rozine, datlji, smokve, sladka jabolka, sladko grozdje, marelice, češnje v telesu povzročajo proizvajanje vlage, zato se jih v obdobjih, ko smo preveč zasluzeni in nam zastaja voda v telesu, raje izogibajmo.

Kislo sadje, kot so citrusi (limone, grenivke, limete, pomaranče, mandarine) pa lahko zaradi kislega okusa, ki ustreza jetrom, uživamo, kadar želimo uravnavati energijo jeter.

Najpomembnejše pravilo je, da sadje vedno uživamo le na prazen želodec. Po obroku razen ananasa, melone, nešpelj ne smemo zaužiti nobenega sadja, saj le to preprečuje absorpcijo hrane in v želodcu povzroča fermentacijo in moti presnovo. Sadje naj torej predstavlja v naši prehrani samostojen obrok!

Po obroku lahko v majhnih požirkih pijemo edinole toplo vodo, ki pospeši prebavo.

Zelenjava

Naj predstavlja največji delež v naši prehrani, saj njene sestavine delujejo tako, da pomagajo razstrupljati naše telo, čistijo kri in uravnavajo življenjsko energijo či v našem telesu.

Splošno pravilo je, da zelenjavo lažje prebavimo, če je rahlo kuhana. Mnoge skupine zelenjave imajo namreč izrazito hladno energijo, ki jo s kuhanjem pretvorimo v bolj nevtralno in s tem energijsko ravnovesje telesa manj spravljamo iz ravnotežja. Za »segrevanje« hladne zelenjave pa ji lahko dodamo tudi energijsko tople/vroče začimbe, kot so česen, bazilika, janež, drobnjak, ingver.

Zelenjava sladkega okusa uravnava energijo či v telesu (korenje, sladki krompir). Po okusu grenka zelenjava (redkev, solata, radič, zelena) pomaga odstranjevati vročino in strupe ter sušiti vlago v telesu. Temna listnata zelenjava je bogata z minerali in uravnava energijo krvi, križnice (zelje, cvetača, brokoli, ohrovt) in pekoča zelenjava (čebula, por, česen, drobnjak) pomagajo uravnavati energijo či.

Naslednjič pa spet kaj finega o prehrani ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 30. julij 2010 / 07:00

Kranjski glas

Kranjski glas, 30. julij 2010, št. 7

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 30. julij 2013 / 07:00

Novorojenka Ela

V torek, 9. julija, je na svet prijokala Ela Ferlic. Zdrava deklica je bila ob rojstvu velika 53 cm, tehtala pa je 3650 g. Elo so iz porodnišnice prinesli domov v Kovor, kjer je pridna in...

Razvedrilo / torek, 30. julij 2013 / 07:00

Zelo rada plešeta

Zlato poroko sta praznovala Marija in Jože Potočnik iz Stražišča.

Razvedrilo / torek, 30. julij 2013 / 07:00

Barve Indije

Medtem ko so na Glavnem trgu v Kranju odmevali uvodni, narodnozabavni takti Kranjske noči, se je vrt Layerjeve hiše zibal v indijskih ritmih. Tudi dnevno dogajanje je v Kranju konec tedna precej popes...

Razvedrilo / torek, 30. julij 2013 / 07:00

Poslovil se je mlaj

Slavko Smolej je praznoval štirideset let in poleg tega, da so mu pred hišo v Bašlju, kjer stanuje s svojo družino, postavili mlaj, so mu po stari vaški navadi pripravili še kakšno presene...

Razvedrilo / torek, 30. julij 2013 / 07:00

Sladkih šestindvajset s Severino

Praznovanje in obisk koncerta obenem. Tako se je odločila skupinica mladih in proslavila rojstni dan 26-letne Anje v VIP-prostoru portoroške Paprike v soboto, ko je Severinin nastop v obmo...