Gobe z žlikrofi

O letošnji evforiji gob smo že pisali. Da bomo dobro izkoristili letošnje gobe, bodo tudi danes in v naslednjih tednih tema receptov prav gobe. Že sama beseda žlikrofi nam pove, da bomo kuhali nekaj slastnega. Dodatek svinjske ribice in gob ali pa samo jurčkov pa bo vse skupaj spremenilo v izjemno okusno jed.

Za pripravo svinjske ribice z gobami in žlikrofi potrebujemo: 1 ali 2 svinjski ribici, 2 dl rastlinskega olja, 1 žlico gorčice, sol in poper, 1 pest očiščenih lisičk, 250 g jurčkov, 20 g masla, 1 dl smetane za kuhanje, 1 paket žlikrofov.

Svinjsko ribico narežemo na medaljone, ki naj bodo približno 1,5 cm debeli. Položimo jih v posodo in zalijemo s toliko olja, da bo vse meso prekrito z oljem. Posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik. Tako shranjena svinjska ribica lahko počaka v hladilniku tudi več kot teden dni.

Ko se bomo odločili, da bomo pripravljali svinjsko ribico, medaljone vzamemo iz olja. Iz obeh strani jih posolimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev močno segrejemo in na njej z obeh strani popečemo pripravljene svinjske medaljone. Pečemo jih približno 3 do 5 minut na vsaki strani. Pečene medaljone prestavimo na krožnik ter jih pokrijemo. V isti ponvi, kjer smo pekli meso, raztopimo maslo ter na njem prepražimo lisičke in jurčke. Prilijemo smetano za kuhanje, premešamo in v omako položimo pečeno meso. Kuhamo še eno minuto, toliko, da se meso poveže z omako. Žlikrofe skuhamo po navodilih z embalaže ter jih postrežemo k omaki in mesu.

Nasvet: Ponve za peko nič ne namastimo, saj je bilo meso shranjeno v olju in je tako na njem ostalo nekaj olja.

Za pripravo žlikrofov s popečenimi jurčki potrebujemo: sveže jurčke, žlikrofe, peteršilj, 1 žlico masla, sol in poper.

Jurčke narežemo na tanke rezine, debele približno pol centimetra. Z ene strani jih malo posolimo in popramo. V ponvi raztopimo maslo in na njem z obeh strani popečemo jurčke. Pečemo jih približno tri minute na vsaki strani oz. toliko, da se z obeh strani lepo zapečejo. Žlikrofe skuhamo po navodilih z embalaže. Na krožnik serviramo žlikrofe, popečene jurčke in vse skupaj potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 7. junij 2024 / 12:46

Ukrepanje je nujno

Rotary klub Tržič Naklo je Planinskemu društvu Tržič podaril defibrilator, ki so ga namestili na Planinski dom pod Storžičem. Izvedli so tudi delavnice oživljanja in pojasnili uporabo defibrilatorja.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 23. julij 2020 / 22:30

Od Drežnice do Krna

Ker so zaradi trenutne situacije potovanja po svetu skoraj da nemogoča, sem se, na manjšo pobudo svojega fanta Nejca, odločila, da letošnje počitnice izkoristiva za raziskovanje manj znanih koncev...

Zanimivosti / četrtek, 23. julij 2020 / 22:17

Pozdravljali so nas, kot da smo prišli z Lune!

Boris Čebulj je že od rane mladosti zapisan športu. Z jeseniškim hokejskim klubom, katerega član je vse od ustanovitve pred več kot sedemdesetimi leti, je osvojil pet naslovov državnih prvakov. Kasnej...

Gorenjska / četrtek, 23. julij 2020 / 22:16

Imajo nove projekte

Svet gorenjske regije je sprejel dopolnitev Dogovora za razvoj gorenjske regije z regijskimi projekti in njihovimi spremembami.

Zanimivosti / četrtek, 23. julij 2020 / 22:12

K Anki na krofe

Roblekova Anka ali Vaškarjeva Anka, kakor jo še vedno kličejo domačini, kljub temu da se je vmes omožila v Predoslje in se sedaj piše Ančimer, že devetnajst let uspešno vodi Dom na Lovrencu nad Bašlje...

Kamnik / četrtek, 23. julij 2020 / 22:09

Gradnje v polnem teku

V dobrem letu in pol mandata kamniškega župana Mateja Slaparja se je nabralo kar nekaj že izvedenih gradbenih projektov, razveseljivo pa je, da gradbeni stroji delajo tudi to poletje. Le gneče na cest...