Gobe z žlikrofi

O letošnji evforiji gob smo že pisali. Da bomo dobro izkoristili letošnje gobe, bodo tudi danes in v naslednjih tednih tema receptov prav gobe. Že sama beseda žlikrofi nam pove, da bomo kuhali nekaj slastnega. Dodatek svinjske ribice in gob ali pa samo jurčkov pa bo vse skupaj spremenilo v izjemno okusno jed.

Za pripravo svinjske ribice z gobami in žlikrofi potrebujemo: 1 ali 2 svinjski ribici, 2 dl rastlinskega olja, 1 žlico gorčice, sol in poper, 1 pest očiščenih lisičk, 250 g jurčkov, 20 g masla, 1 dl smetane za kuhanje, 1 paket žlikrofov.

Svinjsko ribico narežemo na medaljone, ki naj bodo približno 1,5 cm debeli. Položimo jih v posodo in zalijemo s toliko olja, da bo vse meso prekrito z oljem. Posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik. Tako shranjena svinjska ribica lahko počaka v hladilniku tudi več kot teden dni.

Ko se bomo odločili, da bomo pripravljali svinjsko ribico, medaljone vzamemo iz olja. Iz obeh strani jih posolimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev močno segrejemo in na njej z obeh strani popečemo pripravljene svinjske medaljone. Pečemo jih približno 3 do 5 minut na vsaki strani. Pečene medaljone prestavimo na krožnik ter jih pokrijemo. V isti ponvi, kjer smo pekli meso, raztopimo maslo ter na njem prepražimo lisičke in jurčke. Prilijemo smetano za kuhanje, premešamo in v omako položimo pečeno meso. Kuhamo še eno minuto, toliko, da se meso poveže z omako. Žlikrofe skuhamo po navodilih z embalaže ter jih postrežemo k omaki in mesu.

Nasvet: Ponve za peko nič ne namastimo, saj je bilo meso shranjeno v olju in je tako na njem ostalo nekaj olja.

Za pripravo žlikrofov s popečenimi jurčki potrebujemo: sveže jurčke, žlikrofe, peteršilj, 1 žlico masla, sol in poper.

Jurčke narežemo na tanke rezine, debele približno pol centimetra. Z ene strani jih malo posolimo in popramo. V ponvi raztopimo maslo in na njem z obeh strani popečemo jurčke. Pečemo jih približno tri minute na vsaki strani oz. toliko, da se z obeh strani lepo zapečejo. Žlikrofe skuhamo po navodilih z embalaže. Na krožnik serviramo žlikrofe, popečene jurčke in vse skupaj potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 12. oktober 2011 / 07:00

Nova občinska svetnica

Jesenice - Po odstopu Borisa Breganta z mesta občinskega svetnika občine Jesenice je občinski svet na seji prejšnji teden potrdil mandat naslednji z liste Socialnih demokr...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 12. oktober 2010 / 07:00

Preprečevanje bolezni srca in ožilja

Koronarno društvo Gorenjske vas v sredo, 20. oktobra, ob 18. uri vabi na brezplačno predavanje Ukrepi za preprečevanje bolezni srca in ožilja. V veliki dvorani Doma krajanov na Primskovem pri Kra...

Prosti čas / torek, 12. oktober 2010 / 07:00

Jutri humanitarni koncert v Cerkljah

Jutri ob 19. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah Humanitarni koncert klasične filmske glasbe kvarteta saksofonov Signum. Koncert bo potekal pod pokroviteljstvom Občine C...

Kronika / torek, 12. oktober 2010 / 07:00

Leščana strmoglavila z manjšim letalom

Slovenj Gradec - Na območju Raduš v bližini Slovenj Gradca je v nedeljo popoldne strmoglavilo manjše motorno letalo. V strmoglavljenju sta bila ranjena pilot in kopilot Luka Reke...

Kronika / torek, 12. oktober 2010 / 07:00

V Voklem umrl Peterletov asistent

V verižnem trčenju v bližini počivališča Voklo na gorenjski avtocesti je umrl Dominik Frelih, asistent evropskega poslanca Alojza Peterleta in nekdanji novinar Gorenjskega glasa.

Avtomobilizem / torek, 12. oktober 2010 / 07:00

Športnost od koles do strehe

Test: Renault Clio RS Sport 2.0 16V