Gobe z žlikrofi

O letošnji evforiji gob smo že pisali. Da bomo dobro izkoristili letošnje gobe, bodo tudi danes in v naslednjih tednih tema receptov prav gobe. Že sama beseda žlikrofi nam pove, da bomo kuhali nekaj slastnega. Dodatek svinjske ribice in gob ali pa samo jurčkov pa bo vse skupaj spremenilo v izjemno okusno jed.

Za pripravo svinjske ribice z gobami in žlikrofi potrebujemo: 1 ali 2 svinjski ribici, 2 dl rastlinskega olja, 1 žlico gorčice, sol in poper, 1 pest očiščenih lisičk, 250 g jurčkov, 20 g masla, 1 dl smetane za kuhanje, 1 paket žlikrofov.

Svinjsko ribico narežemo na medaljone, ki naj bodo približno 1,5 cm debeli. Položimo jih v posodo in zalijemo s toliko olja, da bo vse meso prekrito z oljem. Posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik. Tako shranjena svinjska ribica lahko počaka v hladilniku tudi več kot teden dni.

Ko se bomo odločili, da bomo pripravljali svinjsko ribico, medaljone vzamemo iz olja. Iz obeh strani jih posolimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev močno segrejemo in na njej z obeh strani popečemo pripravljene svinjske medaljone. Pečemo jih približno 3 do 5 minut na vsaki strani. Pečene medaljone prestavimo na krožnik ter jih pokrijemo. V isti ponvi, kjer smo pekli meso, raztopimo maslo ter na njem prepražimo lisičke in jurčke. Prilijemo smetano za kuhanje, premešamo in v omako položimo pečeno meso. Kuhamo še eno minuto, toliko, da se meso poveže z omako. Žlikrofe skuhamo po navodilih z embalaže ter jih postrežemo k omaki in mesu.

Nasvet: Ponve za peko nič ne namastimo, saj je bilo meso shranjeno v olju in je tako na njem ostalo nekaj olja.

Za pripravo žlikrofov s popečenimi jurčki potrebujemo: sveže jurčke, žlikrofe, peteršilj, 1 žlico masla, sol in poper.

Jurčke narežemo na tanke rezine, debele približno pol centimetra. Z ene strani jih malo posolimo in popramo. V ponvi raztopimo maslo in na njem z obeh strani popečemo jurčke. Pečemo jih približno tri minute na vsaki strani oz. toliko, da se z obeh strani lepo zapečejo. Žlikrofe skuhamo po navodilih z embalaže. Na krožnik serviramo žlikrofe, popečene jurčke in vse skupaj potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 31. julij 2007 / 07:00

Skozi Kropo v Evropo

Drugi tek po ulicah Krope je podobno kot lani potekal v poletni pripeki, ki pa pravih tekačev na more zmotiti. Nastopili so 103 tekači, ki so se pomerili na treh različno dolgih progah po slikoviti...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Anketa: Država pozabila na Železnike

Popoplavna sanacija bo odslej v občini Železniki očitno potekala precej počasneje, saj naj bi letos po predlogu drugega rebalansa državnega proračuna prejela 1,2 milijona evrov oz. samo četrtino oblju...

Tržič / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Koncesija za odpadne vode

Tržiški občinski svet je potrdil odlok, ki omogoča podelitev druge koncesije Komunali Tržič. Pred podpisom pogodbe o odvajanju in čiščenju odpadne vode seznanitev z vsebino.

Nasveti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.