Goveji zrezki s paradižnikom in rižem

Marsikje preberem, da odsvetujejo uživanje govedine, češ da redi in je nezdrava. Jaz sem ravno nasprotnega mnenja, saj je med drugim rdeče meso bogato s hemoglobinom, ki je odgovoren za prenos kisika po telesu, njegovo pomanjkanje pa se pogosto odraža v slabokrvnosti. Poleg tega je od bližnjih kmetov najlažje dobiti domače goveje meso, ki ni polno umetnih hormonov in drugih škodljivih substanc. Torej če izberemo lep, pust kos govedine in jo pripravimo na primeren način, dobimo še kako zdrav in polnovreden obrok, ki bi se moral na naših jedilnikih znajti večkrat.

Za pripravo govejih zrezkov s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 600 g govedine, 200 g češnjevih paradižnikov, 2 dl jušne osnove, sol in poper, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, 1 žličko rožmarina.

Govedino narežemo na zrezke in jih potolčemo ter posolimo in popramo. V globoki ponvi segrejemo olje in na njem z obeh strani popečemo pripravljene goveje zrezke. Dodamo češnjev paradižnik in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo 45 minut, oz. dokler meso ne postane mehko. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in rožmarinom, pomešamo in kuhamo še 10 minut.

Nasvet: Del jušne osnove lahko zamenjamo s kuhanim vinom. Če nimamo na voljo češnjevega paradižnika, uporabimo klasičen paradižnik, v zimskem času pa lahko tudi paradižnikove pelate.

Za pripravo rizi bizi riža potrebujemo: 1 skodelico riža, 2 skodelici vode, 1 žličko soli, 1 korenje, pol skodelice kuhanega graha (lahko uporabimo tudi vložen grah), 2 žlici olja, 1 šopek peteršilja.

Korenje narežemo na manjše koščke. V posodi na olju prepražimo korenje in dodamo riž. Pražimo toliko časa, da riž postekleni. Posolimo in zalijemo z vodo. Kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži proizvajalca riža. Kuhanemu rižu in korenju primešamo grah in nasekljan peteršilj. Premešamo in postrežemo.

Nasvet: za to jed je najbolj primeren dolgozrnat riž.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 16. junij 2015 / 12:55

Spreminjajmo prihodnost

Zgodovine ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost, je na spominski slovesnosti ob 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Ljubelj pozval predsednik republike Borut Pahor.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 24. april 2012 / 07:00

V Kragujevcu nova Fiatova tovarna

Srbski predsednik vlade Mirko Cvetković in izvršni direktor koncerna Fiat Sergio Marchionne sta uradno odprla novo Fiatovo tovarno v Kragujevcu. Tovarna v bo proizvajala novi Fiat 50...

Nasveti / torek, 24. april 2012 / 07:00

Pred osemdesetimi leti v Šenčurju (1)

Letos, natanko 22. maja, bo minilo osemdeset let od tako imenovanih šenčurskih dogodkov. Šenčurski dogodki so bili v tistem času zelo aktualen in medijsko prisoten dogodek, ne samo v S...

Gospodarstvo / torek, 24. april 2012 / 07:00

Govedorejci na ekskurzijo v Švico

Škofja Loka - Govedorejsko društvo Škofja Loka pripravlja v petek in v soboto, 4. in 5. maja, strokovno ekskurizijo v Švico. Cena bo 190 evrov, prijave sprejema do četrtka, 26. a...

Zanimivosti / torek, 24. april 2012 / 07:00

Vezejo prte in druge izdelke

Bled - V Društvu upokojencev Bled deluje tudi sekcija za vezenje Vide, v okviru katere petnajst članic pod mentorstvom Brede Jamar veze prte in druge izdelke. Na »krožku« se dobi...

Zanimivosti / torek, 24. april 2012 / 07:00

Obudili spomin na Toneta Šifrerja

Žabnica - Minuli petek, 20. aprila, je minilo sedemdeset let, odkar je bil v koncentracijskem taborišču Mauthausen kot talec ustreljen Tone Šifrer, Boncljev Tone iz Žabnic...