Goveji zrezki s paradižnikom in rižem

Marsikje preberem, da odsvetujejo uživanje govedine, češ da redi in je nezdrava. Jaz sem ravno nasprotnega mnenja, saj je med drugim rdeče meso bogato s hemoglobinom, ki je odgovoren za prenos kisika po telesu, njegovo pomanjkanje pa se pogosto odraža v slabokrvnosti. Poleg tega je od bližnjih kmetov najlažje dobiti domače goveje meso, ki ni polno umetnih hormonov in drugih škodljivih substanc. Torej če izberemo lep, pust kos govedine in jo pripravimo na primeren način, dobimo še kako zdrav in polnovreden obrok, ki bi se moral na naših jedilnikih znajti večkrat.

Za pripravo govejih zrezkov s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 600 g govedine, 200 g češnjevih paradižnikov, 2 dl jušne osnove, sol in poper, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, 1 žličko rožmarina.

Govedino narežemo na zrezke in jih potolčemo ter posolimo in popramo. V globoki ponvi segrejemo olje in na njem z obeh strani popečemo pripravljene goveje zrezke. Dodamo češnjev paradižnik in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo 45 minut, oz. dokler meso ne postane mehko. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in rožmarinom, pomešamo in kuhamo še 10 minut.

Nasvet: Del jušne osnove lahko zamenjamo s kuhanim vinom. Če nimamo na voljo češnjevega paradižnika, uporabimo klasičen paradižnik, v zimskem času pa lahko tudi paradižnikove pelate.

Za pripravo rizi bizi riža potrebujemo: 1 skodelico riža, 2 skodelici vode, 1 žličko soli, 1 korenje, pol skodelice kuhanega graha (lahko uporabimo tudi vložen grah), 2 žlici olja, 1 šopek peteršilja.

Korenje narežemo na manjše koščke. V posodi na olju prepražimo korenje in dodamo riž. Pražimo toliko časa, da riž postekleni. Posolimo in zalijemo z vodo. Kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži proizvajalca riža. Kuhanemu rižu in korenju primešamo grah in nasekljan peteršilj. Premešamo in postrežemo.

Nasvet: za to jed je najbolj primeren dolgozrnat riž.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 25. maj 2021 / 22:54

Pogovor o ledinskih imenih

Koprivnik – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske pripravlja pogovora o ledinskih imenih - jutri, v sredo, za Gorjuše, in v torek, 1. junija, za Koprivnik, obakrat ob 20. uri v gasilskem domu.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / torek, 11. avgust 2015 / 07:00

Na Kresni noči pet tisoč ljudi

Tradicionalne Kresne noči v Bohinju se je v soboto udeležilo več kot pet tisoč obiskovalcev. Najbolj so jih navdušili skoraj desetminutni ognjemet, nastopi akrobatskih skupin in skupina Kingston, ki j...

Kronika / torek, 11. avgust 2015 / 10:44

Nasedel je z avtodomom

Bled – Gasilci PGD Bled so morali posredovati, ko je v nedeljo zjutraj na Obrnah pri obračanju avtodom nasedel na brežino. Gasilci so z blazinami avtodom dvignili in ga izvlekli na cestišče. Poškod...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 11. avgust 2015 / 10:28

V Cerkljah bodo imeli enkrat na mesec sejem

Cerklje – Na parkirišču picerije Pod Jenkovo lipo bodo vsakega 11. v mesecu (tudi ob nedeljah) med 8. in 17. uro pripravili sejem, na katerem bodo prodajali in kupovali domače mesne izdelke, obutev...

Kranjska Gora / torek, 11. avgust 2015 / 10:28

Slovesnost ob občinskem prazniku

Potem ko so občinski praznik 7. avgust obeležili s sejo občinskega sveta na Kredarici, so v Kranjski Gori v četrtek, na predvečer dneva, posvečenega spominu na postavitev Aljaževega stolpa, pripravili...

Slovenija / torek, 11. avgust 2015 / 10:26

Spoštljiv poklon Aljaževemu dejanju

V petek, 7. avgusta, so slovenski planinci, domačini iz krajev pod Triglavom in vsi drugi dobro misleči ljudje izrazili velik in spoštljiv poklon dovškemu župniku Jakobu Aljažu.