Goveji zrezki s paradižnikom in rižem

Marsikje preberem, da odsvetujejo uživanje govedine, češ da redi in je nezdrava. Jaz sem ravno nasprotnega mnenja, saj je med drugim rdeče meso bogato s hemoglobinom, ki je odgovoren za prenos kisika po telesu, njegovo pomanjkanje pa se pogosto odraža v slabokrvnosti. Poleg tega je od bližnjih kmetov najlažje dobiti domače goveje meso, ki ni polno umetnih hormonov in drugih škodljivih substanc. Torej če izberemo lep, pust kos govedine in jo pripravimo na primeren način, dobimo še kako zdrav in polnovreden obrok, ki bi se moral na naših jedilnikih znajti večkrat.

Za pripravo govejih zrezkov s češnjevimi paradižniki potrebujemo: 600 g govedine, 200 g češnjevih paradižnikov, 2 dl jušne osnove, sol in poper, 2 žlici olivnega olja, 1 šopek peteršilja, 1 žličko rožmarina.

Govedino narežemo na zrezke in jih potolčemo ter posolimo in popramo. V globoki ponvi segrejemo olje in na njem z obeh strani popečemo pripravljene goveje zrezke. Dodamo češnjev paradižnik in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo 45 minut, oz. dokler meso ne postane mehko. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in rožmarinom, pomešamo in kuhamo še 10 minut.

Nasvet: Del jušne osnove lahko zamenjamo s kuhanim vinom. Če nimamo na voljo češnjevega paradižnika, uporabimo klasičen paradižnik, v zimskem času pa lahko tudi paradižnikove pelate.

Za pripravo rizi bizi riža potrebujemo: 1 skodelico riža, 2 skodelici vode, 1 žličko soli, 1 korenje, pol skodelice kuhanega graha (lahko uporabimo tudi vložen grah), 2 žlici olja, 1 šopek peteršilja.

Korenje narežemo na manjše koščke. V posodi na olju prepražimo korenje in dodamo riž. Pražimo toliko časa, da riž postekleni. Posolimo in zalijemo z vodo. Kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži proizvajalca riža. Kuhanemu rižu in korenju primešamo grah in nasekljan peteršilj. Premešamo in postrežemo.

Nasvet: za to jed je najbolj primeren dolgozrnat riž.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 19. avgust 2011 / 07:00

Miha Zupan v Litvi ne bo nastopal

Kranjska Gora - Po pregledu z magnetno resonanco sta se košarkar Miha Zupan in reprezentančni zdravnik dr. Slobodan Macura odločila, da so težave prevelike, da bi K...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 4. marec 2017 / 21:23

Pošast

Renata pravi: »Mož mi je umrl pred štirimi leti in takrat se je očim, s katerim pred tem dolgo časa nisem govorila, izdal. Tudi on je bil že bolan in slutnja smrti je v njem budila številne strahov...

GG Plus / sobota, 4. marec 2017 / 21:20

Voda je zlato, brez nje ni življenja!

Gimnazijec Erazem Stonič je izdelal model rastlinske čistilne naprave s solarnim dezinfektorjem, inovacijo pa so prepoznali tudi na mednarodni tehnološki konferenci na Kitajskem. Premalo se zavedamo p...

Naklo / sobota, 4. marec 2017 / 21:19

Svetniki zavrnili nakup sobe v domu starejših

Naklo – Nakelski občinski svetniki so minulo sredo na izredni seji zavrnili predlog za nakup lastniške sobe v Domu starejših občanov Naklo; osem jih je glasovalo proti, sedem pa za. Občina je leta...

Razvedrilo / sobota, 4. marec 2017 / 21:15

Našel te bom

Ognjeni muzikanti so pripravili že tretji, sedaj že tradicionalni koncert v športni dvorani v Komendi, ki so ga poimenovali Ognjeni med vami. Vzrok za tretje druženje in razprodano dvorano...

Razvedrilo / sobota, 4. marec 2017 / 21:15

Prihaja tretja sezona MasterChefa

Na Pop TV bodo 8. marca začeli predvajati tretjo sezono slovenske verzije šova MasterChef. Sodniki priljubljenega kuharskega tekmovanja ostajajo Alma Rekić, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi. Za nasl...