Blanski fantje in dekleta ob postavitvi osem metrov visokega križa na Malnežu / Foto: arhiv domačinov

Križ na Malnežu

Anton Konič - Tonček s Koroške Bele je izdelal osem metrov visok križ, ki so ga blanski fantje za veliko noč postavili na Malnežu. To je že tretji križ na tem razglednem vrhu, prva dva je uničil zob časa.

Malnež je 846 metrov visok hrib nad vasjo Koroška Bela. Leta 1935 so na njem postavili velik lesen križ, po pripovedovanju domačinov v počastitev velikega evharističnega kongresa, ki je tistega leta potekal v Ljubljani. »Takrat sem bil star eno leto in se tega dogodka seveda ne spominjam, sem pa kasneje slišal o tem,« pripoveduje danes 83-letni Anton Konič - Tonček, klen domačin s Koroške Bele, ki je križ nad vasjo vedno gledal, pogosto se je tudi povzpel do njega. Malnež je namreč čudovita razgledna točka, saj se po Tončkovem pripovedovanju z vrha vidi na vse strani, na eni strani do Kranjske Gore, na drugi vse do Kranja. »Tisti prvi križ je zob časa počasi uničil ... Potem je prišla vojska in časi, ko se ni smel postaviti na novo. Po osamosvojitvi Slovenije pa je do mene prišel danes že pokojni Branko Čušin, češ: 'Tonček, zdaj so pa taki časi, da bi križ morali spet postaviti.' In res sva šla v akcijo, Branko je nase prevzel 'papirnato vojsko', jaz sem pa obljubil, da ga bom izdelal,« pravi ta izučeni mizar, daleč naokrog znan tudi po izdelovanju butaric, sicer pa dolgoletni gasilec, planinec, dejaven v cerkvi in v domačem farnem kulturnem društvu. Križ je izdelal iz smreke, s pomočjo blanskih fantov so ga čez Barbarnikov rovt pripeljali na greben in ga postavili. Križ je četrt stoletja kljuboval vremenu, pripoveduje Tonček, ki je lani opazil, da križa na Malnežu ni več videti. Izkazalo se je, da je vanj udarila strela in da je padel. Fantje so ga za silo postavili nazaj in sklenili, da gredo takoj v akcijo za postavitev novega. In tudi tega je izdelal Tonček, in sicer iz kostanjevega lesa. Križ je visok osem metrov in tehta okrog 350 kilogramov, zato je bilo potrebna moč kar nekaj blanskih fantov, da so ga najprej s traktorjem prepeljali do Barbarnikovega rovta, zatem pa na ramah prenesli do mesta, kjer stoji. »Postavljen je bil na veliko noč, na malo veliko noč pa ga je župnik Jože Treven tudi blagoslovil,« razlaga Tonček. Ob križu so uredili tudi skrinjico z vpisno knjigo in klopco, na kateri pohodniki lahko posedijo, skrbništvo križa pa so zaupali Marku Sernelu. »Sem mu rekel: 'V nogah si zdrav, jaz pa imam sam že kar nekaj križev ...'« pripoveduje Tonček in pohvali vse sodelujoče, ki so brez oklevanja priskočili na pomoč pri postavljanju križa. Nihče ni bil niti žejen niti lačen, za kar so poskrbele blanske gospodinje. Novi križ je zabetoniran in ozemljen, tako da bo varen pred strelami in po Tončkovih besedah bi moral vremenu kljubovati vsaj četrt stoletja.

»Je pa na res lepem kraju, dobro uro hoje z Bele, in kot pravi Marko Sernel, je tudi v vpisni knjigi že lepo število vpisov,« še dodaja Anton Konič - Tonček, ki se tudi sam, četudi bo letos dopolnil 84 let, rad vzpne tja gor nad vas, do »svojega« križa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 20. junij 2022 / 16:47

Zagorelo v prostoru s cisterno

Tržiški gasilci so v ponedeljek posredovali v Balosu, kjer je zagorelo v večstanovanjskem objektu. Za čas intervencije so evakuirali štirideset stanovalcev.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

Bruci polni optimizma

Minuli petek so uspešno opravili krst novopečeni bruci Kluba škofjeloških študentov.

Prosti čas / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

Miss Hawaiian Tropic 2010

V sredo smo dobili novo miss, tokrat na prireditvi, vredni svojega imena. V čudovitem ambientu ljubljanskega Atlantisa so podelili kar nekaj različnih lent. Zmagala je Tjaša Sidar

Prosti čas / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

Radio Center praznoval desetletnico

Radio Center letos praznuje desetletnico, ki so jo v programu obeleževali z zgodbami parov, ki so skupaj vsaj deset let, in njihovimi recepti za uspešno zvezo, v soboto, 10. oktobra, prav na radi...

Prosti čas / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

V Komendi so vriskali muzikantje

Spletni portal Narodnjak.si je ob tretji obletnici delovanja pripravil svoj prvi koncert za ljubitelje slovenske domače glasbe.

Tržič / ponedeljek, 19. oktober 2009 / 07:00

Jubilej šolstva v Križah

Kolektiv Osnovne šole Križe je z gosti proslavil 150-letnico šolstva v vasi. Veliko sprememb, a želja po znanju ostaja.