Mineštra in solata s česnovimi kruhki
Za pripravo poletne mineštre s piščancem potrebujemo: 300 g piščančjega mesa, 1 čebulo, 1 bučko, 1 korenje, 1 paradižnik, 1 skodelico cvetače, 1 skodelico stročjega fižola, 1 žličko majarona, 1 žličko bazilike, 1 žličko peteršilja, sol, 1 žlico olivnega olja, 1 liter vode. Za zdrobove žličnike: 1 jajce, 60 g pšeničnega zdroba, 1 ščepec soli.
Najprej pripravimo maso za žličnike, saj bodo ti bolj rahli, če jo pripravimo prej. Jajce z vilicami razžvrkljamo in posolimo. Dodamo pšenični zdrob. Vse skupaj zmešamo v gladko maso in postavimo v hladilnik do uporabe.
Piščančje meso narežemo na kocke, čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi na olivnem olju popečemo piščančje meso do zlato rjave barve. Dodamo čebulo in vse skupaj pražimo 5 minut. Korenje in bučko narežemo na kolobarje, stročji fižol narežemo na 3 cm dolge palčke, cvetačo razdelimo na manjše cvetove. Vso to narezano zelenjavo stresemo v lonec k mesu in čebuli. Posolimo in zalijemo z vodo. Pokrijemo ter počakamo, da zavre. Kuhamo 10 minut. Nato dodamo na kocke narezan paradižnik in vse začimbe. Premešamo in kuhamo nadaljnjih 10 minut. Nazadnje s čajno žličko zajemamo maso za žličnike, ki jih potopimo v juho. Kuhamo še 5 minut.
Nasvet: Uporabimo lahko skorajda katerekoli začimbe, ki jih imamo na voljo. Priporočam uporabo svežih začimb, če jih le imamo. Zelenjavo prav tako prilagodimo trenutni razpoložljivosti.
Za pripravo solate s česnovimi kruhki: zelena solata ali radič, zeljna solata, paradižnik, koruza, fižol, jajce, odcejena tuna iz konzerve, olivno olje, balzamični kis, sol; za česnove kruhke: 2 kosa kruha, 2 žlici masla, 4 stroke česna.
Najprej pripravimo česnove kruhke: kruh narežemo na manjše kocke, česen narežemo na tanke lističe. V ponvi raztopimo maslo, na njem na hitro prepražimo česen in dodamo narezane kruhove kocke. Pečemo približno 3 minute oziroma tako dolgo, da se kocke kruha lepo zapečejo.
V večjo skledo damo zeleno in zeljno solato, ki jo po okusu osolimo in polijemo z olivnim oljem in balzamičnim kisom. Dodamo narezan paradižnik, koruzo, fižol in odcejeno tuno iz konzerve. Jajce skuhamo do trdega, ga olupimo in narežemo na solato. Dodamo še česnove kocke in postrežemo.
Nasvet: Česnove kocke lahko pripravimo tudi na olivnem olju.