Mineštra in solata s česnovimi kruhki

Za pripravo poletne mineštre s piščancem potrebujemo: 300 g piščančjega mesa, 1 čebulo, 1 bučko, 1 korenje, 1 paradižnik, 1 skodelico cvetače, 1 skodelico stročjega fižola, 1 žličko majarona, 1 žličko bazilike, 1 žličko peteršilja, sol, 1 žlico olivnega olja, 1 liter vode. Za zdrobove žličnike: 1 jajce, 60 g pšeničnega zdroba, 1 ščepec soli.

Najprej pripravimo maso za žličnike, saj bodo ti bolj rahli, če jo pripravimo prej. Jajce z vilicami razžvrkljamo in posolimo. Dodamo pšenični zdrob. Vse skupaj zmešamo v gladko maso in postavimo v hladilnik do uporabe.

Piščančje meso narežemo na kocke, čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi na olivnem olju popečemo piščančje meso do zlato rjave barve. Dodamo čebulo in vse skupaj pražimo 5 minut. Korenje in bučko narežemo na kolobarje, stročji fižol narežemo na 3 cm dolge palčke, cvetačo razdelimo na manjše cvetove. Vso to narezano zelenjavo stresemo v lonec k mesu in čebuli. Posolimo in zalijemo z vodo. Pokrijemo ter počakamo, da zavre. Kuhamo 10 minut. Nato dodamo na kocke narezan paradižnik in vse začimbe. Premešamo in kuhamo nadaljnjih 10 minut. Nazadnje s čajno žličko zajemamo maso za žličnike, ki jih potopimo v juho. Kuhamo še 5 minut.

Nasvet: Uporabimo lahko skorajda katerekoli začimbe, ki jih imamo na voljo. Priporočam uporabo svežih začimb, če jih le imamo. Zelenjavo prav tako prilagodimo trenutni razpoložljivosti.

Za pripravo solate s česnovimi kruhki: zelena solata ali radič, zeljna solata, paradižnik, koruza, fižol, jajce, odcejena tuna iz konzerve, olivno olje, balzamični kis, sol; za česnove kruhke: 2 kosa kruha, 2 žlici masla, 4 stroke česna.

Najprej pripravimo česnove kruhke: kruh narežemo na manjše kocke, česen narežemo na tanke lističe. V ponvi raztopimo maslo, na njem na hitro prepražimo česen in dodamo narezane kruhove kocke. Pečemo približno 3 minute oziroma tako dolgo, da se kocke kruha lepo zapečejo.

V večjo skledo damo zeleno in zeljno solato, ki jo po okusu osolimo in polijemo z olivnim oljem in balzamičnim kisom. Dodamo narezan paradižnik, koruzo, fižol in odcejeno tuno iz konzerve. Jajce skuhamo do trdega, ga olupimo in narežemo na solato. Dodamo še česnove kocke in postrežemo.

Nasvet: Česnove kocke lahko pripravimo tudi na olivnem olju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / petek, 28. julij 2023 / 06:00

Deset tisoč lučk na Blejskem jezeru

V soboto zvečer bo Blejsko jezero tradicionalno zažarelo v soju lučk v jajčnih lupinah, ki jih že 51 let pripravlja domačin Andrej Vidic. Organizatorji napovedujejo deset tisoč lučk. Poleg tega so let...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 31. maj 2011 / 07:00

Spomini na Gregorčevo mamo Tončko

Odlomek iz članka zdravnice Štefke Križnar Spomini na Gregorčevo mamo Tončko, ki je bil objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Kronika / torek, 31. maj 2011 / 07:00

V križišču obračal z ročno zavoro

Škofja Loka - V petek zvečer so policiste obvestili, da voznik osebnega avtomobila Nissan 200SX v Škofji Loki v križišču za Poljansko dolino ogroža ostale udeležence v prometu. M...

Kronika / torek, 31. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Vlomilci v zlatarni Kranj - V noči na soboto so neznani storilci vlomili v eno od kranjskih zlatarn. Odnesli so za približno 1500 evrov zlatnine.

Zanimivosti / torek, 31. maj 2011 / 07:00

Trideseti letni koncert obrtniškega zbora

Kranj - Mineva trideset let, kar je začel delovati tretji obrtniški pevski zbor Kranj. »Obrtniški pevski zbor je deloval že v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletj...

Šport / torek, 31. maj 2011 / 07:00

Sedem dirk v Komendi

Komenda - Kasaške dirke so se preteklo nedeljo preselile na Gorenjsko, v Komendo. Gledalci so videli sedem zanimivih dirk. Prvi so bili na startu konji, ki v karieri še nimajo za...