Vaniljeve kocke s sadnim prelivom

Krhko piškotno dno, vaniljeva krema in osvežujoča plast jagodičevja.

Za pripravo vaniljevih kock potrebujemo: za piškotno dno: 400 g navadnih keksov, 150 g masla, 50 ml kave; za kremo: 1 l mleka, 4 praške za vaniljev puding, 400 g grškega jogurta, 400 g kisle smetane, 2 vaniljeva sladkorja, 350 g sladkorja; za sadni preliv: 0,5 kg robidnic ali drugega jagodičevja, 10 listov želatine, 1 dl vode, sladkor po okusu.

Najprej pripravimo piškotno dno: piškote zdrobimo in jih zalijemo s stopljenim maslom in s še vročo kavo. Premešamo in vse skupaj nadevamo v pekač. Maso dobro pritisnemo ob dno, da se drobtine sprimejo.

Priprava kreme: praške za vaniljev puding stresemo v skodelo in zalijemo z 2 dl hladnega mleka. Premešamo, da dobimo gladko zmes. Preostalo mleko vlijemo v večjo posodo, mu dodamo sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj počasi zavremo. Vrelo mleko odstavimo in vanj vmešamo pripravljeno zmes za puding. Premešamo in kuhamo še 3 do 5 minut oz. dokler se vse skupaj ne zgosti. Posodo s kuhanim pudingom odstavimo s štedilnika in še v vroč puding vmešamo grški jogurt in kislo smetano. Pripravljeno kremo razporedimo po piškotni podlagi. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Priprava preliva: liste želatine namočimo v hladni vodi. Robidnice stresemo v kozico, jih posujemo s sladkorjem in prilijemo 1 dl vode. Zavremo in kuhamo še 10 minut. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Želatino ožamemo in jo vmešamo še v vročo zmes iz robidnic. Mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Prelijemo čez ohlajeno pečeno vaniljevo kremo. Pekač za čez noč postavimo v hladilnik.

Nasvet: Kavo pri piškotni podlagi lahko nadomestimo s pomarančnim sokom ali z večjo količino masla.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 19. maj 2019 / 11:02

Gorele naoljene krpe

Kranj – V sredo dopoldne so v podjetju Ekol v industrijski coni Laze v Kranju gorele naoljene krpe. Kranjski poklicni gasilci so skupaj z zaposlenimi krpe pogasili, jih premetali z delovnim strojem...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 25. avgust 2015 / 07:00

Zavrtimo Slovenijo!

Stražišče – Zveza paraplegikov Slovenije ter klub Tuš-Bauerfeind bosta jutri ob 17. uri skupaj s Kolesarskim klubom Sava Kranj na velodromu predstavila projekt z imenom Zavrtimo Slovenijo. S to akc...

Razvedrilo / torek, 25. avgust 2015 / 13:04

Theo Tahiti Nui show

Theo se ni šolal. Doma so ga naučili zgodbo njegove dežele, mu približali kulturo in ples ljudstva, žal pa opaža, da današnja mladina o tem ne ve več veliko. Theo je doma z Markeških otokov in s svoji...

Kronika / torek, 25. avgust 2015 / 12:55

Izdali za štiri milijone evrov glob

Zaradi nespoštovanja časa vožnje so mobilne enote Finančne uprave Republike Slovenije voznikom tovornjakov in avtobusov predpisale za štiri milijone evrov kazni.

Radovljica / torek, 25. avgust 2015 / 12:55

Indijska izkušnja: živeti sleherni trenutek

Andreja in Žiga Kovač iz Lesc sta v vasici brez imena v srednjem zahodnem delu Indije otroke in ženske prostovoljno poučevala angleščino in matematiko.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 25. avgust 2015 / 12:52

Pot z devetimi pomniki

Poti po spominskem parku tovarištva na Davovcu pod Krvavcem in okolici privabljajo vse več pohodnikov. Dobro obiskan je bil tudi sobotni spominski pohod.