Praznik pod Storžičem
Tradicionalni Kmečki praznik pod Storžičem je konec tedna kljub vetrovni in deževni soboti v Bašelj privabil lepo število ljudi. Skupina Calypso je očitno pravi recept, da pred glasbeni oder pritegneš obiskovalce – pa če z neba letijo »ošpičene prekle«.
Pravzaprav se je za vaške fante vse začelo že v petek zvečer. Najprej so Janezu Barletu, doma s turistične kmetije Majerček, za trideseti rojstni dan postavili mlaj. In ker slavljenec večino časa preživi v avtomehanični delavnici, vaščane z vrha mlaja pozdravlja motor – no, en del, ki pripoveduje, da je bil nekoč del motorja.
Sobotni večer je bil v Bašlju tokrat namenjen zabavi s priljubljeno skupino Calypso in kljub vetru z dežjem obiskovalcem ni zmanjkalo dobre volje. Za kakšno uro je glasba utihnila, ker je zmanjkalo elektrike, a ko se je vrnila, se je zabava nadaljevala. Nedelja je bila ponovno obarvana kulturno in etnografsko, za glasbeni del pa je skrbel Ansambel Zupan.
Prisluhnili smo tudi pesmi odraslih in otrok, najmlajšim in starejšim s harmoniko. Prišli so prijatelji TD Bašelj iz italijanskega mesta Isola Vicentina, ponovno so se oglasili iz Kluba starodobnikov Voklo. Ob pogledu na traktorje iz preteklosti so se vnele prave moške debate.
Nedeljsko vreme je šlo organizatorjem na roko.
Precej je bilo obiskovalcev, ki se v Bašelj vračajo vsako leto in z veseljem posežejo po okusnih dobrotah kmečke kuhinje domačih gospodinj, ki pa so jim tokrat pri pripravi in prodaji pomagali tudi možje in otroci. Med sladkimi dobrotami so šli v slast tako štruklji kot ocvrti flancati, za katere so letos potrebovali kar 210 jajc in 45 kilogramov moke. Ni manjkala tudi okusna posmodulja, ki po videzu spominja na manjšo pico. Za mesoljubce je skrbel Šime s pečenimi rebri in odojkom; pomagal pa mu je Edo Snedec, ki ga večina pozna bolj z narodno-zabavnih odrov. Smeje nam je zaupal, da je še »pripravnik«.
Obiskovalci so se lahko pomerili v kegljanju za jarca, kupili srečko ali ugibali težo cajne z domačimi dobrotami. Ugibanja sta zapisovala Rado in Marijan Roblek, ki prave teže nista vedela, saj so okusni paket stehtali kasneje. Ob našem popoldanskem obisku jih je največ menilo, da je njegova teža med petimi in sedmimi kilogrami.
Kmečki praznik je tokrat potekal na temo žganjekuhe in sadjarstva, celotni program in med zanimivimi prikazi pa sta z besedo zgodnje popoldne prekrmarila Rok in Eva Roblek.