Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 20. julij 2021 / 10:04

Testiranje ne bo več brezplačno

»Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje?« je dejal predsednik vlade.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Pretepal svojo mater

Jesenice - Policisti so morali v sredo v zgodnjih jutranjih urah posredovati v enem od stanovanj na Jesenicah, v katerem je 24-letnik pretepal svojo mater. Umiril se ni niti v pr...

Kronika / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Veter odkril streho

Kamnik - Z močnim vetrom v preteklih dneh niso imeli težav zgolj v Vipavski dolini in na Goriškem. V sredo popoldne je namreč močan veter odkril tudi streho na objektu v Vrhpolju...

Šport / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Hokejisti na četrtfinalnih tekmah

Kranj - Hokejisti v Slohokejski ligi so v sredo odigrali prve tekme četrtfinala prvenstva. Kranjski Triglav je v ledni dvorani Zlato polje igral s Slavijo iz Zaloga in v podaljšk...

Nasveti / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Pijan kmet in deževni črvi

V pijanem kmetu ni niti trohice alkohola, deževni črvi v smetanovi omaki pa so celo zelo užitni, ker so narejeni iz moke jajc in mokrote. Tako piše v kuharski knjigi Margarete Pleiweis (...

Gospodarstvo / sobota, 4. februar 2012 / 07:00

Čebelarji so lahko oddajali vloge le nekaj dni

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejšnji petek objavilo javni razpis za oddajo vlog o dodelitvi tehnične pomoči čebelarjem, a ga je že v ponedeljek z...