Tomaž Fartek se pripravlja na svetovno prvenstvo v mešanju pijač.

Zgodbe, zapisane v koktajlih

Barman Tomaž Fartek se bo jeseni udeležil še drugega letošnjega svetovnega prvenstva v mešanju pijač.

»V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!« o koktajlu My way, s katerim bo nastopil na svetovnem prvenstvu na Danskem, pravi barman Tomaž Fartek, eden izmed najboljših slovenskih barmanov.

Mengeš – Pod Gobavico, priljubljeno izletniško točko Mengšanov, se skriva gostinski lokal z vrtom, ki ga v poletni vročini prijetno hladijo krošnje gobaviškega gozda. Prijeten ambient pa ni edino, kar vabi gosta. V času, ko se vse več gostov pritožuje nad malomarno postrežbo, le streljaj od glavne žile vsakodnevnega mengeškega prometnega kaosa, pijačo postreže eden izmed najboljši barmanov v Sloveniji.

Barman Tomaž Fartek je namreč lastnik gostinskega lokala, ki ga prav zaradi koktajlov, po katerih slovi, obišče vse več gostov iz vse Slovenije pa tudi iz tujine. Fartek je od leta 2008 član Društva barmanov Slovenije, v tem času pa je požel že lepe uspehe. Kot edini Slovenec se je junija letos že udeležil svetovnega prvenstva v mešanju brezalkoholnih koktajlov v Pragi, oktobra pa ga čaka še svetovno prvenstvo v Kopenhagnu na Danskem, kjer bo ponovno edini zastopal slovenske barve. Tokrat bo pripravil alkoholni napitek, ki ga je poimenoval My way (Moja pot). »Ravno v teh dneh zaključujemo pripravo koktajla Moja pot. Izpopolnjujemo tudi še nekatere podrobnosti mojega nastopa in prezentacije,« razlaga Tomaž, ki koktajle doživlja kot pisanje knjige. »Vsak v življenju piše svojo in na podoben način tudi jaz pišem svoj koktajl. Zato sem ga tudi poimenoval My way. V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!«

Kakšna ima pričakovanja? »Odločajo malenkosti, saj šteje res vsaka podrobnost, pa tudi konkurenca je velika. Na svetovnem prvenstvu je namreč zbran le en najboljši barman iz vsake posamezne države. Pomembno se mi zdi, da pripravim pijačo s pravo zgodbo in jo predstavim tako, kot najbolje znam, glede ostalega pa se pustim presenetiti,« postreže z diplomatskim odgovorom.

S tekmovanj prihaja z novimi izkušnjami in znanjem o mešanju pijač, ki jih s pridom uporablja tudi v vsakodnevnem delu z gosti. »Vsak lahko po receptu zmeša pijačo, a pomembno je, da to narediš pravilno in da za svojim delom stojiš. Dober koktajl je umetniški izdelek. Zato pa je treba imeti znanje in izkušnje. Prav zaradi tega barmane v tujini nosijo po rokah, pri nas pa se včasih zdi, kot da to lahko počne vsak,« zaključuje Tomaž Fartek.

Ne le barman, pač pa tudi natakar ne more biti vsak. Gostje vse bolj cenijo prijazno in profesionalno postrežbo. »Zaradi tega se bodo gostje vračali v tvoj lokal. To pa lahko ponudi le nekdo, ki ve, kaj dela in ki za to živi,« zaključuje sogovornik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 28. avgust 2015 / 07:00

Od zadaj

Menda se je predsednik Borut Pahor na upravni enoti že pozanimal, kako bi ime spremenil v Boris Pahor. Sto dve leti se vsekakor ne sliši slabo.

Kranj / petek, 28. avgust 2015 / 07:00

Zabavno učenje angleščine

Mavčiče – V osnovni šoli Orehek so letos drugič zapored pripravili angleški tabor English Camp, ki tokrat poteka na podružnični šoli v Mavčičah. Organizirajo ga v sodelovanju z angleško jezikovno š...

Kranjska Gora / petek, 28. avgust 2015 / 07:00

Začenjajo se Aljaževi dnevi

Mojstrana, Dovje – Prireditev v Mojstrani in na Dovjem tokrat pripravljajo že 23. leto zapored, začeli pa se bodo drevi ob 20. uri s predavanjem Jožeta Miheliča v dvorani kulturnega doma na Dovjem....

Kamnik / petek, 28. avgust 2015 / 07:00

Kolesarski izlet od Snovika do Motnika

Snovik – Občina Kamnik skupaj s Športnim društvom Motnik vabi ljubitelje kolesarjenja na že 9. kolesarski izlet od Snovika do Motnika, dolg dvaindvajset kilometrov, ki bo v nedeljo, 30. av...

Radovljica / petek, 28. avgust 2015 / 07:00

Večno mladi na Stol z metlo

Radovljica – Večno mladi fanti ostajajo mladostni. Jutri, v soboto, 29. avgusta, se bodo tradicionalno že enainštiridesetič po vrsti v okviru Pohoda večno mladih fantov podali na Stol. Kot običajno...