Kranj nekoč in danes

Objekt Stara pošta je bil zgrajen v drugi polovici 18. stoletja. Svojega naziva ni dobil naključno, saj je iz arhivov znano, da je v letu 1770 habsburška cesarica Marija Terezija izdala dovoljenje meščanu Juriju Kodrmanu, da ustanovi poštno postajo. Ta je bila v tistem času osrednja postaja za poštne kočije in voznike med Ljubljano in Tržičem ter naprej preko Ljubelja na Koroško. Postaja je delovala do 19. stoletja, ko je bila preurejena v gostilno s prenočišči. Za gostilno je bil tudi gostilniški vrt. Objekt je bil enonadstropen, na severni strani je bil pritlični prizidek. Vhod je bil poudarjen s strešnim nadzidkom, streha je bila dvokapnica s čopi. Objekt je bil porušen leta 1967. Ob stari stavbi je bil leta 1922 zgrajen hotelski prizidek po načrtih arhitekta Hermana Husa. Objekt še stoji. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil k stavbi dodan prizidek kot zaključek oziroma dopolnitev severne fasade. Zgrajen je bil v podobnem slogu kot osnovna stavba.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / nedelja, 28. februar 2016 / 12:51

Ni razlogov za strah

Svetnik Valerij Grašič je občinskemu svetu v Šenčurju predlagal, da sprejme skupno izjavo o nasprotovanju migrantskemu centru v nekdanjem Baumaxu.

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 12. september 2014 / 15:14

Od zadaj

Čeprav nova slovenska vlada še ni opravilna, so že znane nekatere številke: Estonija – Slovenija 1 : 0, ZDA – Slovenija 119 : 76.

Radovljica / petek, 12. september 2014 / 14:05

Povezali kulturo, šport in veselje

V Kamni Gorici so pretekli konec tedna pripravili glavnino prireditev v sklopu letošnjih Langusovih dni. Prihodnji konec tedna bo zaključek s podelitvijo krajevnih priznanj.

Šport / petek, 12. september 2014 / 14:04

Prvaki sezono začenjajo doma

Škofja Loka – Potem ko je konec avgusta Olimpija v Ljubljani pripravila mednarodni floorball turnir, ki se ga je letos udeležilo kar 16 moških in štiri ženske ekipe, zmagalo pa je finsko moštvo VKT...

Volitve 2019 / petek, 12. september 2014 / 13:58

Blizu mu je ideja o skupnosti

V Škofji Loki za župana kandidira tudi Davor Tavčar, znan kot borec za ureditev prostorske problematike v vrtcih in sedaj tudi eden od pobudnikov za pravičen komunalni prispevek.

Kronika / petek, 12. september 2014 / 13:56

Plin vohali, a ga niso odkrili

Zgoša – V ponedeljek popoldne so v Zgoši krajani zaznali močan vonj po plinu. Posredovali so jeseniški poklicni gasilci, ki so tudi sami v kraju občasno zaznali vonj, vendar prisotnosti plina niso...