Jedi brez mesa

Čebulna juha s piro

Sestavine: 2 čebuli, 2 žlici bio oljčnega olja, 10 dag bio pire, 1 l zelenjavne juhe Biotop, 8 dag sira, 2 žlici sladke smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešček, drobnjak.

Priprava: Čebulo narežemo na tanke lističe in svetlo rumeno prepražimo na maščobi, zalijemo z juho, dodamo čez noč namočeno piro in kuhamo, da se pira zmehča. Kuhano juho začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in malo sojine omake. Potresemo jo z naribanim sirom, sesekljanim drobnjakom in prilijemo še sladko smetano.

Sojini zrezki z gorgonzolno omako

Sestavine: 12 dag sojinih medaljonov, 30 dag melancanov, sol, poper, sojina omaka po potrebi, zeliščna zelenjavna začimba Biotop po okusu.

Za gorgonzolno omako potrebujemo: 3 dag masla ali margarine, 2 dag gladke moke, 2 dl sladke smetane, sol, poper, 10 dag gorgonzole - sira, 1 dl zelenjavne juhe ali mleka.

Priprava omake: Maščobo raztopimo, dodamo moko, nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, dodamo gorgonzolo in nazadnje še smetano. Omako dobro začinimo s soljo in poprom.

Priprava sojinih zrezkov: Sojine zrezke namočimo, jih nekoliko prevremo v namočeni vodi – 10 minut. Zrezkom smo dodali sojino omako in Biotop začimbo. Ohlajene previdno odcedimo in narahlo ožmemo. Zrezke na hitro opečemo v ponvi ali na žaru.

Melancane narežemo na kolobarje, jih dobro začinimo in na hitro popečemo na žaru. Pečene zrezke naložimo na melancane ali obratno. Prelijemo jih s pripravljeno gorgonzolno.

Leča z rižem

Sestavine: 30 dag lečine mešanice z rižem, 4 dag sončničnega olja, 4 dag čebule, sol, poper, pol l jušne osnove Biotop za zalivanje leče z rižem, zeliščna zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo oprano lečo z rižem, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Pokrito dušimo do mehkega. Nato pa dodamo malo kupčkov masla in z vilicami premešamo riž. Riž ponudimo k sojinim zrezkom. Poleg ponudimo kislo zelje z ananasom v solati.

Kislo zelje z ananasom: Če je kislo zelje prekislo, ga nekoliko operemo in prelijemo z bučnim oljem ter potresemo s svežim ananasom, lahko pa vzamemo tudi ananas iz konzerve, le da ga nekoliko operemo zaradi sladkobe. Na ananas damo še par strokov sesekljanega česna.

Vanilijev parfe z bučnim oljem

Sestavine: 2 žlici limonovega ali vanilijevega sladoleda, 3 žlice bučnega olja, 2 pesti sesekljanih bučnih semen. Po želji še tolčena sladka smetana.

Priprava: V skodelico damo dobro ohlajen sladoled, prelijemo s sesekljanimi in prepraženimi bučnimi semeni, ki smo jih prelili z bučnim oljem in nekoliko prevreli. Še toplo postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 1. julij 2016 / 11:20

Stiki, št. 2

Stiki, 1. julij 2016, št. 2

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 17. april 2019 / 21:56

Zadovoljni s pestro ponudbo

Spomladanski kmetijsko-obrtni sejem, ki je potekal minuli konec tedna, je v Komendo znova privabil precejšnje število obiskovalcev iz domala vseh koncev Slovenije. Naključne mimoidoč...

Naklo / sreda, 17. april 2019 / 21:48

Razstava v duhu praznika

Dijaki Biotehniškega centra (BC) Naklo – Srednja šola in Kulturno-turistično društvo Pod krivo jelko sta v četrtek povabila na odprtje že tradicionalne razstave velikonočnih dekoracij v Galeriji Grašč...

Nasveti / sreda, 17. april 2019 / 21:47

Pehtranova potica

Zakaj letos ne bi bila za veliko noč na mizi pehtranova potica s skuto?

Mularija / sreda, 17. april 2019 / 21:46

Na odru že prvošolci

V Zadružnem domu Ribno so pretekli teden v sklopu strokovnega srečanja Društva učiteljev podružničnih šol (DUPŠ) Slovenije gostili enajsto gledališko srečanje podružničnih šol, ki je sočasno potekalo...

GG Plus / sreda, 17. april 2019 / 21:45

Gorenjsko velikonočno izročilo

Ker smo ravno v velikonočnem času, obudimo še spomin na nekdanjo gorenjsko veliko noč. Lepo, a pozabljeno je pričevanje pisateljice Manice Koman, objavljeno že leta 1928. Preberimo nekaj odlomkov …