Jedi brez mesa

Čebulna juha s piro

Sestavine: 2 čebuli, 2 žlici bio oljčnega olja, 10 dag bio pire, 1 l zelenjavne juhe Biotop, 8 dag sira, 2 žlici sladke smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešček, drobnjak.

Priprava: Čebulo narežemo na tanke lističe in svetlo rumeno prepražimo na maščobi, zalijemo z juho, dodamo čez noč namočeno piro in kuhamo, da se pira zmehča. Kuhano juho začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in malo sojine omake. Potresemo jo z naribanim sirom, sesekljanim drobnjakom in prilijemo še sladko smetano.

Sojini zrezki z gorgonzolno omako

Sestavine: 12 dag sojinih medaljonov, 30 dag melancanov, sol, poper, sojina omaka po potrebi, zeliščna zelenjavna začimba Biotop po okusu.

Za gorgonzolno omako potrebujemo: 3 dag masla ali margarine, 2 dag gladke moke, 2 dl sladke smetane, sol, poper, 10 dag gorgonzole - sira, 1 dl zelenjavne juhe ali mleka.

Priprava omake: Maščobo raztopimo, dodamo moko, nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, dodamo gorgonzolo in nazadnje še smetano. Omako dobro začinimo s soljo in poprom.

Priprava sojinih zrezkov: Sojine zrezke namočimo, jih nekoliko prevremo v namočeni vodi – 10 minut. Zrezkom smo dodali sojino omako in Biotop začimbo. Ohlajene previdno odcedimo in narahlo ožmemo. Zrezke na hitro opečemo v ponvi ali na žaru.

Melancane narežemo na kolobarje, jih dobro začinimo in na hitro popečemo na žaru. Pečene zrezke naložimo na melancane ali obratno. Prelijemo jih s pripravljeno gorgonzolno.

Leča z rižem

Sestavine: 30 dag lečine mešanice z rižem, 4 dag sončničnega olja, 4 dag čebule, sol, poper, pol l jušne osnove Biotop za zalivanje leče z rižem, zeliščna zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo oprano lečo z rižem, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Pokrito dušimo do mehkega. Nato pa dodamo malo kupčkov masla in z vilicami premešamo riž. Riž ponudimo k sojinim zrezkom. Poleg ponudimo kislo zelje z ananasom v solati.

Kislo zelje z ananasom: Če je kislo zelje prekislo, ga nekoliko operemo in prelijemo z bučnim oljem ter potresemo s svežim ananasom, lahko pa vzamemo tudi ananas iz konzerve, le da ga nekoliko operemo zaradi sladkobe. Na ananas damo še par strokov sesekljanega česna.

Vanilijev parfe z bučnim oljem

Sestavine: 2 žlici limonovega ali vanilijevega sladoleda, 3 žlice bučnega olja, 2 pesti sesekljanih bučnih semen. Po želji še tolčena sladka smetana.

Priprava: V skodelico damo dobro ohlajen sladoled, prelijemo s sesekljanimi in prepraženimi bučnimi semeni, ki smo jih prelili z bučnim oljem in nekoliko prevreli. Še toplo postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 9. maj 2018 / 10:11

Ne boji se biti zmagovalka

Maja Povšnar s Kokre pri Preddvoru je dolgoletna judoistka, ki zadnja leta uspešno nastopa v jiujitsuju, konec aprila pa je v Abu Dhabiju na profesionalnem svetovnem prvenstvu osvojila prvo mesto in n...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 17. julij 2014 / 13:05

Še en dan Ikos Banda

Še en dan je naslov glasbenega prvenca kranjske rock zasedbe Ikos Band. Za aranžma je poskrbel mednarodno priznani Primož Grašič, avtor besedila in glasbe pa je Jure Vizovišek. Ikos Band že več kot...

Nasveti / četrtek, 17. julij 2014 / 13:02

Tanja odgovarja

S svojimi vprašanji se obračam na vas in upam, da mi pomagate z odgovori. Za mano so težka leta in včasih se vprašam, bo kdaj še kaj lepega, kaj posebno za mene, za mojo dušo. Kako bo s si...

Razvedrilo / četrtek, 17. julij 2014 / 13:02

Praznovala sta Marija in Miro

Marija Homan je prijazna gospa, ki se je marsikdo spomni s kranjske gimnazije, kjer je poučevala angleščino. Marija sicer govori angleško s takšnim naglasom, da bi ob poslušanju njene pravilne angl...

Razvedrilo / četrtek, 17. julij 2014 / 13:00

Presrečna brata Bakkevik

David in Simon Winger Bakkevik sta se odločila, da obiščeta Slovenijo samo za dan, dva, in to le z enim razlogom: da na Jesenicah pričakata znameniti Stanleyjev pokal. Navdušena ljubitelja hokeja –...

Nasveti / četrtek, 17. julij 2014 / 12:59

Dolgo, cvetoče poletje

Pred nami je dolgo, vroče in cvetoče poletje. Julij in avgust sta za zeliščarske zanesenjake prava rajska meseca, saj sta takrat močna rast in cvetenje na vrhuncu. Pogled na cvetoči travnik ali bujen...