Jedi brez mesa

Čebulna juha s piro

Sestavine: 2 čebuli, 2 žlici bio oljčnega olja, 10 dag bio pire, 1 l zelenjavne juhe Biotop, 8 dag sira, 2 žlici sladke smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešček, drobnjak.

Priprava: Čebulo narežemo na tanke lističe in svetlo rumeno prepražimo na maščobi, zalijemo z juho, dodamo čez noč namočeno piro in kuhamo, da se pira zmehča. Kuhano juho začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in malo sojine omake. Potresemo jo z naribanim sirom, sesekljanim drobnjakom in prilijemo še sladko smetano.

Sojini zrezki z gorgonzolno omako

Sestavine: 12 dag sojinih medaljonov, 30 dag melancanov, sol, poper, sojina omaka po potrebi, zeliščna zelenjavna začimba Biotop po okusu.

Za gorgonzolno omako potrebujemo: 3 dag masla ali margarine, 2 dag gladke moke, 2 dl sladke smetane, sol, poper, 10 dag gorgonzole - sira, 1 dl zelenjavne juhe ali mleka.

Priprava omake: Maščobo raztopimo, dodamo moko, nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, dodamo gorgonzolo in nazadnje še smetano. Omako dobro začinimo s soljo in poprom.

Priprava sojinih zrezkov: Sojine zrezke namočimo, jih nekoliko prevremo v namočeni vodi – 10 minut. Zrezkom smo dodali sojino omako in Biotop začimbo. Ohlajene previdno odcedimo in narahlo ožmemo. Zrezke na hitro opečemo v ponvi ali na žaru.

Melancane narežemo na kolobarje, jih dobro začinimo in na hitro popečemo na žaru. Pečene zrezke naložimo na melancane ali obratno. Prelijemo jih s pripravljeno gorgonzolno.

Leča z rižem

Sestavine: 30 dag lečine mešanice z rižem, 4 dag sončničnega olja, 4 dag čebule, sol, poper, pol l jušne osnove Biotop za zalivanje leče z rižem, zeliščna zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo oprano lečo z rižem, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Pokrito dušimo do mehkega. Nato pa dodamo malo kupčkov masla in z vilicami premešamo riž. Riž ponudimo k sojinim zrezkom. Poleg ponudimo kislo zelje z ananasom v solati.

Kislo zelje z ananasom: Če je kislo zelje prekislo, ga nekoliko operemo in prelijemo z bučnim oljem ter potresemo s svežim ananasom, lahko pa vzamemo tudi ananas iz konzerve, le da ga nekoliko operemo zaradi sladkobe. Na ananas damo še par strokov sesekljanega česna.

Vanilijev parfe z bučnim oljem

Sestavine: 2 žlici limonovega ali vanilijevega sladoleda, 3 žlice bučnega olja, 2 pesti sesekljanih bučnih semen. Po želji še tolčena sladka smetana.

Priprava: V skodelico damo dobro ohlajen sladoled, prelijemo s sesekljanimi in prepraženimi bučnimi semeni, ki smo jih prelili z bučnim oljem in nekoliko prevreli. Še toplo postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 8. junij 2020 / 08:21

Jato izkušenih ptic opazili v Evropi

Med finalisti za mednarodno nagrado amateo 2020 je tudi slovenski projekt Jata izkušenih ptic, ki je nastal in raste v Kranju. K pogovoru sta prisedla avtorica projekta oblikovalka in koreografinja Aj...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / torek, 11. avgust 2015 / 07:00

Na Kresni noči pet tisoč ljudi

Tradicionalne Kresne noči v Bohinju se je v soboto udeležilo več kot pet tisoč obiskovalcev. Najbolj so jih navdušili skoraj desetminutni ognjemet, nastopi akrobatskih skupin in skupina Kingston, ki j...

Kronika / torek, 11. avgust 2015 / 10:44

Nasedel je z avtodomom

Bled – Gasilci PGD Bled so morali posredovati, ko je v nedeljo zjutraj na Obrnah pri obračanju avtodom nasedel na brežino. Gasilci so z blazinami avtodom dvignili in ga izvlekli na cestišče. Poškod...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 11. avgust 2015 / 10:28

V Cerkljah bodo imeli enkrat na mesec sejem

Cerklje – Na parkirišču picerije Pod Jenkovo lipo bodo vsakega 11. v mesecu (tudi ob nedeljah) med 8. in 17. uro pripravili sejem, na katerem bodo prodajali in kupovali domače mesne izdelke, obutev...

Kranjska Gora / torek, 11. avgust 2015 / 10:28

Slovesnost ob občinskem prazniku

Potem ko so občinski praznik 7. avgust obeležili s sejo občinskega sveta na Kredarici, so v Kranjski Gori v četrtek, na predvečer dneva, posvečenega spominu na postavitev Aljaževega stolpa, pripravili...

Slovenija / torek, 11. avgust 2015 / 10:26

Spoštljiv poklon Aljaževemu dejanju

V petek, 7. avgusta, so slovenski planinci, domačini iz krajev pod Triglavom in vsi drugi dobro misleči ljudje izrazili velik in spoštljiv poklon dovškemu župniku Jakobu Aljažu.