Jedi brez mesa

Čebulna juha s piro

Sestavine: 2 čebuli, 2 žlici bio oljčnega olja, 10 dag bio pire, 1 l zelenjavne juhe Biotop, 8 dag sira, 2 žlici sladke smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešček, drobnjak.

Priprava: Čebulo narežemo na tanke lističe in svetlo rumeno prepražimo na maščobi, zalijemo z juho, dodamo čez noč namočeno piro in kuhamo, da se pira zmehča. Kuhano juho začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in malo sojine omake. Potresemo jo z naribanim sirom, sesekljanim drobnjakom in prilijemo še sladko smetano.

Sojini zrezki z gorgonzolno omako

Sestavine: 12 dag sojinih medaljonov, 30 dag melancanov, sol, poper, sojina omaka po potrebi, zeliščna zelenjavna začimba Biotop po okusu.

Za gorgonzolno omako potrebujemo: 3 dag masla ali margarine, 2 dag gladke moke, 2 dl sladke smetane, sol, poper, 10 dag gorgonzole - sira, 1 dl zelenjavne juhe ali mleka.

Priprava omake: Maščobo raztopimo, dodamo moko, nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, dodamo gorgonzolo in nazadnje še smetano. Omako dobro začinimo s soljo in poprom.

Priprava sojinih zrezkov: Sojine zrezke namočimo, jih nekoliko prevremo v namočeni vodi – 10 minut. Zrezkom smo dodali sojino omako in Biotop začimbo. Ohlajene previdno odcedimo in narahlo ožmemo. Zrezke na hitro opečemo v ponvi ali na žaru.

Melancane narežemo na kolobarje, jih dobro začinimo in na hitro popečemo na žaru. Pečene zrezke naložimo na melancane ali obratno. Prelijemo jih s pripravljeno gorgonzolno.

Leča z rižem

Sestavine: 30 dag lečine mešanice z rižem, 4 dag sončničnega olja, 4 dag čebule, sol, poper, pol l jušne osnove Biotop za zalivanje leče z rižem, zeliščna zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo oprano lečo z rižem, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Pokrito dušimo do mehkega. Nato pa dodamo malo kupčkov masla in z vilicami premešamo riž. Riž ponudimo k sojinim zrezkom. Poleg ponudimo kislo zelje z ananasom v solati.

Kislo zelje z ananasom: Če je kislo zelje prekislo, ga nekoliko operemo in prelijemo z bučnim oljem ter potresemo s svežim ananasom, lahko pa vzamemo tudi ananas iz konzerve, le da ga nekoliko operemo zaradi sladkobe. Na ananas damo še par strokov sesekljanega česna.

Vanilijev parfe z bučnim oljem

Sestavine: 2 žlici limonovega ali vanilijevega sladoleda, 3 žlice bučnega olja, 2 pesti sesekljanih bučnih semen. Po želji še tolčena sladka smetana.

Priprava: V skodelico damo dobro ohlajen sladoled, prelijemo s sesekljanimi in prepraženimi bučnimi semeni, ki smo jih prelili z bučnim oljem in nekoliko prevreli. Še toplo postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 11. december 2015 / 09:54

Gorenjski glas, št. 99

Gorenjski glas, 11. december 2015, št. 99

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sobota, 1. september 2012 / 07:00

Mož, ki je kuhal na lavi

Islandski kuhar mednarodne slave Völundur Snaer Völundarson v knjižici Delicious Iceland (Slastna Islandija) z imenitnimi fotografijami predstavi svojo deželo, svojo življenjsko pot, tradicionaln...

GG Plus / sobota, 1. september 2012 / 07:00

Korak naprej

Sonce počasi izgublja poletni zagon in čas je za novo šolsko leto. Lepo je videti mlajše otroke, ki iščejo svoje ime na seznamu, in tiste malo starejše, ki se v gručah zbirajo v okolici šole. Šol...

Gospodarstvo / sobota, 1. september 2012 / 07:00

Še lani dobiček, letos izguba

"Šuštarska nedelja je tudi Pekova. Z njo se identificiramo. Pričakujemo dobro prodajo, saj tradicionalno ponujamo čevlje po ugodnih cenah," je po sredini skupščini povedal direktor Janez Sajovic.

Prosti čas / sobota, 1. september 2012 / 07:00

Zaključek poletja z rock`n`rollom

V Mostah pri Komendi je bil že tretjič enodnevni festival Rock`n`Moste, na katerem se je občinstvo prepustilo punkovskim in rokovskim ritmom petih glasbenih skupin.

Šport / sobota, 1. september 2012 / 07:00

Na nogomet tudi deklice

Kranj – Pri NK Kranj na Zarici je te dni že živahno, saj poleg članov pridno vadijo tudi mladi nogometaši. V klubu, ki slovi po tem, da vzgaja odlične nogometaše (posebno ponosni...