Jedi brez mesa

Čebulna juha s piro

Sestavine: 2 čebuli, 2 žlici bio oljčnega olja, 10 dag bio pire, 1 l zelenjavne juhe Biotop, 8 dag sira, 2 žlici sladke smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešček, drobnjak.

Priprava: Čebulo narežemo na tanke lističe in svetlo rumeno prepražimo na maščobi, zalijemo z juho, dodamo čez noč namočeno piro in kuhamo, da se pira zmehča. Kuhano juho začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in malo sojine omake. Potresemo jo z naribanim sirom, sesekljanim drobnjakom in prilijemo še sladko smetano.

Sojini zrezki z gorgonzolno omako

Sestavine: 12 dag sojinih medaljonov, 30 dag melancanov, sol, poper, sojina omaka po potrebi, zeliščna zelenjavna začimba Biotop po okusu.

Za gorgonzolno omako potrebujemo: 3 dag masla ali margarine, 2 dag gladke moke, 2 dl sladke smetane, sol, poper, 10 dag gorgonzole - sira, 1 dl zelenjavne juhe ali mleka.

Priprava omake: Maščobo raztopimo, dodamo moko, nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, dodamo gorgonzolo in nazadnje še smetano. Omako dobro začinimo s soljo in poprom.

Priprava sojinih zrezkov: Sojine zrezke namočimo, jih nekoliko prevremo v namočeni vodi – 10 minut. Zrezkom smo dodali sojino omako in Biotop začimbo. Ohlajene previdno odcedimo in narahlo ožmemo. Zrezke na hitro opečemo v ponvi ali na žaru.

Melancane narežemo na kolobarje, jih dobro začinimo in na hitro popečemo na žaru. Pečene zrezke naložimo na melancane ali obratno. Prelijemo jih s pripravljeno gorgonzolno.

Leča z rižem

Sestavine: 30 dag lečine mešanice z rižem, 4 dag sončničnega olja, 4 dag čebule, sol, poper, pol l jušne osnove Biotop za zalivanje leče z rižem, zeliščna zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo oprano lečo z rižem, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Pokrito dušimo do mehkega. Nato pa dodamo malo kupčkov masla in z vilicami premešamo riž. Riž ponudimo k sojinim zrezkom. Poleg ponudimo kislo zelje z ananasom v solati.

Kislo zelje z ananasom: Če je kislo zelje prekislo, ga nekoliko operemo in prelijemo z bučnim oljem ter potresemo s svežim ananasom, lahko pa vzamemo tudi ananas iz konzerve, le da ga nekoliko operemo zaradi sladkobe. Na ananas damo še par strokov sesekljanega česna.

Vanilijev parfe z bučnim oljem

Sestavine: 2 žlici limonovega ali vanilijevega sladoleda, 3 žlice bučnega olja, 2 pesti sesekljanih bučnih semen. Po želji še tolčena sladka smetana.

Priprava: V skodelico damo dobro ohlajen sladoled, prelijemo s sesekljanimi in prepraženimi bučnimi semeni, ki smo jih prelili z bučnim oljem in nekoliko prevreli. Še toplo postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / četrtek, 3. november 2022 / 08:12

Soočenje osmih kandidatov

V okviru Lavtižarjevih dnevov je bilo v Ljudskem domu soočenje osmih kandidatov za župana oziroma županjo Občine Kranjska Gora na prihajajočih lokalnih volitvah. Voditelj Janez Mlinar je vprašanja zaj...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:41

Rusinja, ki je postala Ločanka

Počutila sem se, kot bi me objeli moji predniki Slovani in me povabili v Slovenijo, o občutkih ob svojem prvem, takrat turističnem obisku Slovenije pravi Rusinja Natalia Lapina. Še posebej jo je prevz...

Kronika / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:40

Otroci naj bodo varni na kolesu

Regijska zmagovalka programa Varno na kolesu je Osnovna šola iz Moravč, sledita šoli iz Bohinjske Bistrice in Šenčurja.

Zanimivosti / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:38

Folklora tudi za najmlajše

Petje v zboru, igranje v ljubiteljskem gledališču in nastopanje v folklorni skupini so med Slovenci najbolj priljubljene oblike udejstvovanja v ljubiteljski kulturi. Preteklo soboto so v Cerkljah p...

Kranj / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:38

Računovodski zajtrk

Kranj – Območna obrtna zbornica Kranj v četrtek, 18. aprila, organizira Računovodski zajtrk. Na njem bodo predstavili davčne spremembe in urejanje delovnih razmerij. Beseda bo tekla o kadrovskih ev...

Slovenija / ponedeljek, 15. april 2019 / 20:38

Evropa vodilna v razvojni pomoči

Kranj – Evropa je leta 2018 namenila 74,4 milijarde evrov za razvojno pomoč in s tem ohranila vodilno vlogo v svetu na tem področju. EU in njene države članice so v svetovnem merilu zagotovile skor...