Jedi brez mesa

Čebulna juha s piro

Sestavine: 2 čebuli, 2 žlici bio oljčnega olja, 10 dag bio pire, 1 l zelenjavne juhe Biotop, 8 dag sira, 2 žlici sladke smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešček, drobnjak.

Priprava: Čebulo narežemo na tanke lističe in svetlo rumeno prepražimo na maščobi, zalijemo z juho, dodamo čez noč namočeno piro in kuhamo, da se pira zmehča. Kuhano juho začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in malo sojine omake. Potresemo jo z naribanim sirom, sesekljanim drobnjakom in prilijemo še sladko smetano.

Sojini zrezki z gorgonzolno omako

Sestavine: 12 dag sojinih medaljonov, 30 dag melancanov, sol, poper, sojina omaka po potrebi, zeliščna zelenjavna začimba Biotop po okusu.

Za gorgonzolno omako potrebujemo: 3 dag masla ali margarine, 2 dag gladke moke, 2 dl sladke smetane, sol, poper, 10 dag gorgonzole - sira, 1 dl zelenjavne juhe ali mleka.

Priprava omake: Maščobo raztopimo, dodamo moko, nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, dodamo gorgonzolo in nazadnje še smetano. Omako dobro začinimo s soljo in poprom.

Priprava sojinih zrezkov: Sojine zrezke namočimo, jih nekoliko prevremo v namočeni vodi – 10 minut. Zrezkom smo dodali sojino omako in Biotop začimbo. Ohlajene previdno odcedimo in narahlo ožmemo. Zrezke na hitro opečemo v ponvi ali na žaru.

Melancane narežemo na kolobarje, jih dobro začinimo in na hitro popečemo na žaru. Pečene zrezke naložimo na melancane ali obratno. Prelijemo jih s pripravljeno gorgonzolno.

Leča z rižem

Sestavine: 30 dag lečine mešanice z rižem, 4 dag sončničnega olja, 4 dag čebule, sol, poper, pol l jušne osnove Biotop za zalivanje leče z rižem, zeliščna zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo oprano lečo z rižem, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Pokrito dušimo do mehkega. Nato pa dodamo malo kupčkov masla in z vilicami premešamo riž. Riž ponudimo k sojinim zrezkom. Poleg ponudimo kislo zelje z ananasom v solati.

Kislo zelje z ananasom: Če je kislo zelje prekislo, ga nekoliko operemo in prelijemo z bučnim oljem ter potresemo s svežim ananasom, lahko pa vzamemo tudi ananas iz konzerve, le da ga nekoliko operemo zaradi sladkobe. Na ananas damo še par strokov sesekljanega česna.

Vanilijev parfe z bučnim oljem

Sestavine: 2 žlici limonovega ali vanilijevega sladoleda, 3 žlice bučnega olja, 2 pesti sesekljanih bučnih semen. Po želji še tolčena sladka smetana.

Priprava: V skodelico damo dobro ohlajen sladoled, prelijemo s sesekljanimi in prepraženimi bučnimi semeni, ki smo jih prelili z bučnim oljem in nekoliko prevreli. Še toplo postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 31. julij 2008 / 07:00

Spremljali bodo vreme

Kranj - Na kranjski gimnaziji so ob koncu šolskega leta postavili vremensko postajo, ki kaže temperaturo kranjskega ozračja. »Podatke z vremenske postaje bomo s pridom uporabljal...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Še četrta pot do telefonskega imenika

Ljubljana - V torek so na Telekomu Slovenije predstavili nov univerzalni Telefonski imenik Slovenije 2008, ki so ga kot izdajatelj pripravili v podjetju Teledat. V novem imeniku...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Adriina pilotska šola dobila nov simulator

Brnik - V sredo so v Letalski šoli Adrie Airways predstavili javnosti novo pridobitev – nov simulator letenja, ki šolo uvršča med najprepoznavnejše v Evropi. Adria Airways je ust...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

DHL odprl nov terminal

Brnik - V sredo so na Letališču Jožeta Pučnika odprli nov operacijski terminal DHL, kjer se bodo odslej na skupni lokaciji odvijale aktivnosti dveh DHL-ovih enot v Sloveniji. Po no...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Priznanja za gorenjske kmetije

V akciji Živimo s podeželjem so priznanje prejele družine Pintar iz Zgornje Sorice, Tušek iz Rovt v Selški dolini in Potočnik z Brezij.

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Prag ne sme biti previsok

Ljubljana - Vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavilo stališča do predvidenih sprememb zakona o kmetijsko gozdarski zbornici, hkra...