Dionizi ponoči, mozaiki podnevi

September 1964. Prvo potovanje v Grčijo s poltovorno ladjo Lastovo, ki ji je bil to labodji spev, saj je kmalu zatem romala v razrez. Ker sem dobila drugo nagrado za otroško radijsko igro in odkup, je izbruhnila žgoča dilema: ali 'fičko' ali zibelka antike. Soglasno: antika. Že prvi večer sva ugotovila, da so dodatni kopenski izleti z dubrovniškim Atlasom draaagi, a naju je ob prvovrstnem rumu poučil Nikša, 'treći broda': »Držita se nas, pa bosta marsikaj videla, ne le kamenja!« Ob njegovem spremstvu sva bila po celodnevnem romanju po atenskih muzejih deležna razposajenega vinskega sejma 10 km severozahodno od Aten, ki je zdaj del mesta. »Vrnita se sem jutri zjutraj. Pred večerom ne bomo izpluli,« je kar ukazal. Naslednje jutro naju je po 'cincavi' poti z odprtim prašnim avtobusom v Daphni presenetil kot prelepo oblikovana kamnita gmota samostan iz 11. stoletja s čudovitimi mozaiki, ki je uvrščen tudi na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Hudo ga je poškodoval potres ob koncu devetdesetih let. Še vedno ga obnavljajo, čeprav je atrij odprt za obiskovalce. Spremljam obnovo in ko bodo objavili, da je zaključena, je to namig za 'ponovi vajo'! 'Barbi' (kapitanu) in Nikši se imava zahvaliti za temperamentne večere v domačih tavernah, ki so bile tistikrat še grške. Hura, SBS (sirtaki, buzuki, suvlaki)! Prva grška kuharica, ki sem jo kupila na Kreti, je neugledna, polna prevajalskih napak, a z recepti še vedno navdihuje.

Špinačna pita (Spanakotiropita)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 kg sveže špinače, 250 g sira eta, 1 tenko narezan velik por, 300 g tenko narezanih spomladanskih čebulic, kozarec in pol oljčnega olja, pol šopka sesekljanega peteršilja, pol šopka sesekljanega koprca, 2 jajci, sol, poper, 500 g testa jufka.

Špinačo očistimo, operemo in blanširamo, odcedimo in iztisnemo iz nje vso vodo. Feto zdrobimo z vilicami. Segrejemo pol olja in bledo popražimo čebulico in por. Posodo potegnemo z ognja in dodamo koprc, peteršilj, Feto, stepeni jajci, sol in poper in dobro zmešamo. Posodo za pite naoljimo in za dno porabimo pol jufke. Vsak list tenko namažemo z oljem. Nato na vrhnjo plast enakomerno namažemo nadev ter prekrijemo s preostalimi naoljenimi listi. Pečemo na 200° eno uro. Če skorjica postaja preveč rjava, pito prekrijemo s papirjem za peko. Ponudimo toplo ali hladno. Poleg se prileže grški jogurt.

Namaz iz jajčevcev (Melitzanossalata)

Za 6 oseb potrebujemo: 1 kg temno vijoličnih jajčevcev, 1 skodelico oljčnega olja, 1 limono – sok, 3 velike stroke strtega česna, 1 zelen feferon, 1 pest kaper, 1 pest oliv, sol.

Zakaj Grki temu slastnemu namazu pravijo solata, mi po več kot pol stoletja še ni jasno.

Jajčevce prepikamo z vilicami in jih do mehkega spečemo bodisi v alufoliji na žaru bodisi v pečici na privihanem listu papirja za peko. Dobro pečene jajčevce malce ohladimo, olupimo, grobo narežemo in damo v sekljalnik. Dodamo še limonin sok in sol. Sesekljamo. Počasi dodajamo olje in česen, da namaz postane gladek in mazljiv. Napolnimo primerno skledico, okrasimo z olivami, kaprami in z na žarke narezanim feferonom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 29. julij 2014 / 11:13

Za mir pri Ruski kapelici

Rdeča nit letošnje tradicionalne slovesnosti pri Ruski kapelici je bila stota obletnica začetka prve svetovne vojne.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 22. september 2017 / 21:13

O stanju v Uniji 2017

Jean-Claude Juncker, prvi mož evropolitike, je stari politični maček v dobrem smislu te besede. Izkaže se tudi, ko je treba za govorniški pult. Tako je bilo 13. septembra, ko je nastopil v Evropskem p...

Slovenija / petek, 22. september 2017 / 21:13

Bavčar odšel v zapor

Zadnji teden je minil povsem v znamenju slovenskih košarkarjev, evropskih prvakov. V senci njihovega uspeha se je v ponedeljek zvečer na prestajanje petletne zaporne kazni zglasil Igor Bavčar.

GG Plus / petek, 22. september 2017 / 18:10

Kava iz vasice pod Stolom

Polona in Gaber Burnik, sestra in brat iz Smokuča, sta se lotila praženja kave in odprla pražarno kave Kolektiv 22. Ime pražarne je poklon stari mami Tončki.

Kamnik / petek, 22. september 2017 / 16:09

Večer, posvečen Valeriji Heybal

Kamnik – Člani Društva sv. Jakoba Kamnik vabijo na večer, posvečen Valeriji Heybalovi, svetovno znani operni pevki polpretekle dobe. Življenjsko pot in uspehe umetnice, rojene v Kamniku, bo z besed...

Kranj / petek, 22. september 2017 / 16:06

Pomoč dolgotrajno brezposelnim

V Kranju in v Škofji Loki so predstavili projekt Socialne aktivacije dolgotrajno brezposelnih oseb. Vključitev v projekt je prostovoljna in za udeležence brezplačna.