Milan Milošič pri kuhanju masovnjeka / Foto: Matic Zorman

Masovnjek za krepak obrok

Masovnjek je najstarejša planinska jed, ki so jo majerice oz. oskrbnice včasih kuhale pastirjem, lovcem in drugim, ki so na jezerskih planinah skrbeli za pašo. Da se na to tradicijo ne pozabi, jo poleti vsako soboto opoldne skuhajo na odprtem ognju ob Planšarskem jezeru.

Jezersko – Kuhanje masovnjeka na odprtem ognju je ena od ponudb Jezerske štorije, s katero poleti na Jezersko privabljajo obiskovalce in z njimi delijo svojo kulturno dediščino. Skuhajo ga tudi na tradicionalnem Ovčarskem balu, ki že več kot pol stoletja poteka vsako drugo nedeljo v avgustu in ob katerem se spomnijo starih običajev ob prigonu črede v dolino. Vsaka jezerska domačija je imela planino, na kateri so čez poletje pasli. Ker so imeli veliko mleka in smetane, je »majerica« pastirjem kuhala nasitno jed iz smetane in ajdove moke, da so bili ob njej lahko ves dan pri močeh. Vse to nam pripoveduje jezerski gostinec Milan Milošič, medtem ko nalaga ogenj, na katerem se bo v litoželeznem kotlu kuhal masovnjek.

»V preteklosti so ga kuhali v bakrenem kotlu,« pove sogovornik, ko v razžarjeno posodo vliva smetano. »Najboljša je mlada kisla smetana, mi jo dobimo z mlekarstva na Olševku. Masovnjek sicer poznajo tudi v drugih krajih, ponekod ga kuhajo iz bele ali koruzne moke, na Jezerskem, kjer je včasih raslo veliko ajde, pa je iz ajdove. Tudi ajdovo moko imam najraje iz enega od mlinov v dolini, in ne tiste iz trgovine. Smetano solimo in počakamo, da zavre, podobno kot mleko, ki je pred tem, da vzkipi. Potem vsujemo ajdovo moko. Na liter smetane damo štiri jedilne žlice ajdove moke. Ob močnem mešanju se ti dve preprosti sestavini spremenita v masovnjek. Moka popije vlago, iz smetane se izloči maščoba, ki spominja na maslo in v nekaj minutah je masovnjek kuhan.« Milan ga postreže s kruhom, sicer pa pravi, da ga jedo tudi z jogurtom, kislim mlekom, nekateri celo z žganci. Obiskovalci, ki te jedo ne poznajo, jo sprva vzamejo z nezaupanjem, potem pa si jo nekateri privoščijo še enkrat. Zakonca Frenk in Jolanda, ki sta z motorjem pripeljala iz Straže pri Novem mestu in se na Jezerskem ustavila na poti na Koroško, sta pritrdila, da je masovnjek dober. Teknil je tudi mlademu francoskemu paru Romane in Remiju, ki sta na dvanajstdnevnem potovanju po Sloveniji obiskala Jezersko in bila pravkar namenjena na Češko kočo.

Milana Milošiča, ki je na Jezersko iz rodne Štajerske prišel ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja, smo vprašali, kje se je naučil kuhati značilno pastirsko jed. Kot gostincu mu to ni bilo težko, zlasti še, ker že od leta 1980 sodeluje pri Ovčarskem balu in ga zadnjih petnajst let tudi vodi. »Tam vsakokrat skuhamo masovnjek, za katerega porabimo od 80 do 120 litrov smetane. Naučil me je Rebanov Francelj, ki je veljal za maskoto masovnjeka. Nada Rebolj, mama sedanjega župana, ki je tudi dolga leta sodelovala pri Ovčarskem balu, pa me je naučila skuhati koroške žgance.« Da obvlada jezersko kuho in je zaradi tega že pravi Jezerjan (in ne mogoče Jezerčan), pa potrdita tudi Darinka in Jana, njegovi tokratni pomočnici pri masovnjeku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 20. maj 2014 / 13:47

Kaj pa mi?

Dobro se še spominjam dogodka iz svojih pionirskih let, ko sem peljal našega kuža na cepljenje proti steklini. Mesto cepljenja je bilo določeno za nekaj vasi in zaselkov skupaj. Skoraj vsaka hiša j...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. maj 2017 / 17:03

Ropar pristal v priporu

Kranj – Kranjski kriminalisti so pred dnevi prijeli Kranjčana, ki ga sumijo, da je letos izvedel kar šest ropov in roparskih tatvin na javnih krajih. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom so ga...

Kronika / sreda, 10. maj 2017 / 17:02

Izkoristil nepozornost voznika

Kranj – Neznani storilec je v petek opoldan na parkirišču v Kranju med razkladanjem tovora vozniku iz odklenjenega tovornega vozila odtujil denarnico.

Razvedrilo / sreda, 10. maj 2017 / 17:00

Franckinih osemdeset

Kranjčanka Frančiška Ivana Kolman, rojena Csipö, je praznovala osemdeseti rojstni dan. Čila, nasmejana in zgovorna Francka, kot jo kličejo, svoja leta dobro »nosi«.

Radovljica / sreda, 10. maj 2017 / 16:58

Destinacija Radovljica

Število turistov, ki prenočujejo v občini Radovljica, se povečuje. Lani jih je bilo že blizu 70 tisoč, skupaj so ustvarili več kot 160 tisoč nočitev, kar je okoli deset odstotkov več kot l...

Rekreacija / sreda, 10. maj 2017 / 15:05

Življenje je igra vlog

Življenje je igra vlog. Tistih, ki smo si jih izbrali že davno. Še preden smo se rodili. Pa nanje pozabili. Zato se velikokrat, ko se nam dogajajo stvari, pojavi občutek, da sploh ne vemo, zakaj. Z...