Priznanja Slovenske gospodarske zveze
Dve zamejski slovenski gospodarski združenji, Slovenska gospodarska zveza iz Celovca in Slovensko deželno gospodarsko združenje iz Trsta, že več let uspešno sodelujeta in izvajata tudi nekatere projekte. V sredo, 5. julija, pa so dosedanje sodelovanje in načrte za prihodnost potrdili še s sporazumom, ki so ga podpisali v prostorih podjetja Rutar v Celovcu. Podpisa sta se udeležila tudi slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc (ministrstvo je bilo pokrovitelj dogodka) in slovenski generalni konzul v Celovcu Milan Predan.
V daleč naokoli poznanem gostišču Mohoritsch v Rikarji vasi / Rueckersdorfu v Podjuni je bilo v soboto, 8., in v nedeljo, 9. julija, živahno. Oba dneva je potekal že peti kulinarični in družabni praznik Od Pirana do Rikarje vasi. Tako kot pretekla leta se je tudi letošnje prireditve udeležilo več tisoč ljudi, ki so uživali ob koroški in primorski glasbi, pesmi in hrani. Slovenska gospodarska zveza iz Celovca, ki je soorganizator prireditve, je v soboto pod geslom »sproščeno in neformalno« povabila v Rikarjo vas tudi svoje člane in nekatere goste. Tako so se članom slovenskega gospodarskega združenja na Koroškem pridružili predsednik Gospodarske zbornice Koroške Juergen Mandl, predsednik Združenja koroških industrialcev Christoph Kulterer, avstrijska poslanka v Evropskem parlamentu Elisabeth Koestinger in župana Pirana in Žitare vasi / Sittersdorfa Peter Bossman in Jakob Strauss.
Osrednji dogodek srečanja članov zbornice je bila podelitev častnih priznanj, s katerimi zbornica odlikuje posebej zaslužne člane, ki že več let uspešno delujejo v čezmejnem prostoru in si prizadevajo za boljše gospodarske in družbene razmere na tej in oni strani meje. Priznanja so prejeli Društvo TEDxKlagenfurt, ki ga vodi Marko Haschej, za organiziranje uglednih mednarodnih konferenc na Koroškem, podjetje Conditus in Ema Pogačar za hitro rastoče podjetje na obeh straneh meje in podjetje Mohoritsch Gastronomie GmbH iz Rikarje vasi, ki ga upravlja družina Jernej. Jernejevi si prizadevajo za krepitev turističnega in kulturnega povezovanja v regiji Alpe–Jadran. Njihovo gostišče je znano tudi zato, ker v njem strežejo doma pridelano hrano, saj imajo poleg gostinstva in turizma tudi kmetijo. Podjetje Conditus, ki ga vodi Ema Pogačar, se s svojimi slaščicami vedno bolj uveljavlja tudi na koroškem oziroma avstrijskem trgu.