Ljubljansko sodišče je Dragu Leskovšku po petnajstih mesecih odpravilo pripor. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Leskovšku odpravili pripor

Sojenje Dragu Leskovšku, njegovi ženi in soobdolženim domnevne trgovine z ljudmi, ki poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču, bo dolgotrajno.

Ljubljana – Ljubljansko okrožno sodišče je za Škofjeločana Draga Leskovška, njegovo ženo Alino in soobtoženega Marka Kerna, ki jim sodijo zaradi domnevne trgovine z ljudmi in nezakonitega prometa z orožjem, prejšnji teden odpravilo pripore, sta poročala časnika Dnevnik in Slovenske novice. Sodnica, ki vodi kazenski proces zoper omenjeno trojico (soobdolženi je še Milan Živić), je namreč ocenila, da se bo sodni postopek zaradi zajetnega dokaznega gradiva in številnih prič, ki jih je še treba zaslišati, najverjetneje zavlekel v prihodnje leto, zato se je kljub nasprotovanju specializiranega tožilstva odločila, da jim odpravi pripor, v katerem so bili sicer od aprila lani. Po zakonu je sicer lahko obdolženi v priporu največ dve leti.

Aprila lani smo poročali, da so kriminalisti in policisti s hišnimi preiskavami v nočnih lokalih Red & Black na Mlaki pri Kranju in Veronika v Dragočajni ter na domovih osumljenih končali daljšo kriminalistično preiskavo domnevne trgovine z ljudmi. V omenjenih lokalih naj bi namreč trinajst barskih plesalk moralo pod strogim nadzorom nuditi tudi spolne usluge, so tedaj navedli kriminalisti in dodali, da naj bi kriminalno dejavnost vodil prav Leskovšek. Z uporabo prikritih ukrepov so kriminalisti ugotovili, da naj bi dekleta iz Ukrajine (od koder je tudi Leskovškova žena) in Moldavije s spletnimi oglasi vabili v Slovenijo, da bi delale kot barske plesalke, prejele pa naj bi šest tisoč evrov mesečnega plačila. Od deklet naj bi nazadnje zahtevali tudi spolne storitve, njihovo plačilo pa je bilo precej nižje od obljubljenega. Preiskavo so tedaj policisti razširili še na finančno poslovanje, ker naj bi si osumljenci s kriminalno dejavnostjo pridobili veliko premoženjsko korist, saj so menda v hišnih preiskavah pri Leskovšku zasegli tudi okoli 30 tisoč evrov gotovine.

Leskovšek je na sodnem procesu v Ljubljani tako kot soobtoženi vse očitke zanikal in dejal, da je 90 odstotkov navedb v obtožnici, ki ga po njegovih besedah predstavlja kot največjega zločinca, izmišljenih. Po petnajstih mesecih pripora se bo zdaj branil s prostosti, saj je sodnica prisluhnila argumentom zagovornika Dušana Csipöja, češ da z lokalom Veronika, ki ga je imel v najemu, ne razpolaga več, Red & Black pa je tudi že zaprt leto dni in je v slabem stanju, zato priporni razlog ponovitvene nevarnosti ne obstaja več. Poleg tega naj bi bila Leskovšek in njegov mladoletni sin tudi v zelo slabem zdravstvenem stanju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Dan nogometa v Medvodah

NK Jezero Medvode je 23. junija organiziral prireditev Dan nogometa, ki je potekala v sklopu praznovanja občinskega praznika. Namen prireditve je bil v prvi vrsti druženje otrok in staršev te...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Ema je odskočna deska

Pred Emo smo se pogovarjali z Darjo Švajger, edino slovensko pevko, ki ji je kar dvakrat uspelo zmagati na tem izboru in zastopati našo državo na Eurosongu. Na Eurosongu je bila posebej uspešna leta 1...

Kronika / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Nemirna tla pod Naklim

Ta teden so se v okolici Naklega tla kar petkrat stresla, sicer šibko, a še vedno dovolj, da so se nekateri ustrašili, da gre za napoved večjega potresa.

Škofja Loka / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Vsi niso izpadli iz evropskih virov

Gorenjski projekti gradnje vodovodov in kanalizacij ter čistilnih naprav iz evropskih kohezijskih virov so pod vprašajem, vendar ne vsi. Iz projektnega sveta kohezijskega projekta na Škofjeloškem nam...

Kultura / petek, 19. februar 2010 / 07:00

Svetoduški veseli Matiček

Pretekli teden je igralska skupina KUD Ivan Cankar od Sv. Duha premierno uprizorila Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Matija Milčinskega.

Humor / petek, 19. februar 2010 / 07:00

A uganeš, kdo sem jaz?

Letošnji pust je bil živahen tudi med slovenskimi politiki. Nekateri izmed njih so si nadeli različne maske, Mali brat sem jih znal odkriti, kaj pa vi.