Metka Kavčič s knjigo in s pravnukoma Klemenom in Jakom, desno župan Borut Sajovic

Stotriletna Metka Kavčič s svojo prvo knjigo

Metka Kavčič je v četrtek, 6. julija, v tržiškem Domu Petra Uzarja praznovala 103. rojstni dan obdana s svojci in prijatelji. Za darilo je dobila svojo prvo knjigo z naslovom Biserni utrinki, Metka Kavčič – 103, v njej so zajeti utrinki spominov, ki jih je po Metkinih zapisih zbrala dr. Anamarija Kejžar.

Tržič – Slavljenki je zapel Moški pevski zbor Društva upokojencev Tržič, otroci iz bližnjega Vrtca Deteljica so zapeli tudi nepogrešljivo Vse najboljše, meh harmonike pa je raztegnil Jože Tišler, domačin iz Loma pod Storžičem, od koder izhaja Metka. Rojena je bila leta 1914 v veliki kmečki družini z osmimi otroki na posesti z gostilno, ki je bila znana po Robeževih bržolah.

Oj, Triglav, moj dom je bila tista pesem, ki jo ima slavljenka še posebno rada in so ji jo pevci skupaj z Jožetom Tišlerjem podarili za rojstni dan. Zavriskala je in zapela in se zahvalila za prijaznost vsem, ki so pripomogli k temu, da je bilo za njen 103. rojstni dan tako lepo, tudi županu Borutu Sajovicu, ki ji vedno prinaša pozdrave iz Tržiča. Tokrat ji je za darilo prinesel knjigo iz njenega domačega kraja Takole je bilo včasih u Vom avtorja Janeza Slaparja - Temšaka. Okusno rojstnodnevno torto so spekli v Domu Petra Uzarja.

Brez besed in vidno ganjena pa je ostala, ko ji je direktorica Doma Petra Uzarja dr. Anamarija Kejžar izročila prav posebno knjižico, lepo vezeno, darilo vseh zaposlenih v Metkinem tretjem domu. Naslov ima Biserni utrinki, v njej pa so zajeti utrinki spominov, ki jih je po Metkinih zapisih zbrala Kejžarjeva, ki je v spremni besedi zapisala: »V čast je poznati gospo Metko. V veselje se je z njo pogovarjati. V čast je deliti njene spomine, ki so tu zapisani ... kot utrinki ... Utrinki njenega življenja, ki ga je polnilo delo vsak dan, spremljala pa molitev in pesem. Predanost družini. Prešeren smeh.« Je zanimivo branje, za pokušino naj bo odlomek iz poglavja Spomin prijateljem planin: »Nekega poletnega dneva sva se z možem odločila, da popeljeva otroka na Škarjev rob gledat rojstvo dneva in sončni vzhod. Sonce zgodaj vstaja, zato smo še pred večer prišli Pod Storžič. Zakurili smo ogenj in skuhali ''ajmoht'' za večerjo. Ob tej čarobni tišini večera smo poslušali slavčkov spev in nam kar ni bilo do spanja. Dosti spali tudi nismo na seniku, saj je to šumenje pod glavo in že samo pričakovanje, kaj bomo doživeli, nam je povsem vzelo spanje ...« V zadnjem delu knjižice je Metkin rokopis z receptom, kako se pripravijo Robeževe bržole.

Lani je gospa Metka ob takem času dejala: »Moj odgovor na vprašanje, kako živeti in priti do visoke starosti, je: ljubiti življenje, naravo in delo – pa lep uspeh bo imelo.« V zadnjem letu se je spremenilo le toliko, da je leto dni starejša. Še vedno pa ves čas ostaja dobre volje, z iskrico v očeh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 4. februar 2010 / 07:00

Nadzorniki TNP-ja najboljši športniki

Bled - V švicarskem Engadinu je bilo od 19. do 22. januarja tradicionalno srečanje in tekmovanje nadzornikov in uslužbencev alpskih parkov za trofejo Danilo Re, na katerem so med...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Nesreče

Delavca zasula zemlja Podljubelj - V torek dopoldne se je v Podljubelju zgodila delovna nesreča. Med kopanjem jarka za vodovod Podljubelj-Tržič je dva...

Šport / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Dejan živi za hokej

Dejan Pungaršek iz Zgornjih Gorij je član slovenske hokejske reprezentance do 18 let, ki se med 22. in 28. marcem v Mariboru bori za vrnitev v B-skupino svetovnega mladinskega hokeja. Medtem ko njegov...

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Jedi za pomladne dni

Slastna korenjeva juha Sestavine: 2 žlici narezanih mandljev, 2 čebuli, 800 g mladega korenja, 2 žlici bio oljčnega olja, 600 ml bio zelenjavne juhe, sol, beli pope...

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Računalnik in jaz: Do službe preko interneta

Iskanje službe. Veliko želja, vizij, potreb, a običajno le malo uresničitve želenega, saj sprejmemo tisto, kar je na voljo.

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Čemaž

Sneg je skopnel in v gozdovih že najdemo čemaž, ki je prav zdaj, ko je mlad, najbolj aromatičen.