Puranji ali goveji zrezki

Včasih je dovolj le neka malenkostna sestavina, ki obogati jed. Puranjim zrezkom dodamo kapre, goveje zrezke obložimo s paradižnikom in sirom, kuskus pa lahko popestrimo z baziliko.

Za pripravo puranjih zrezkov s kaprami potrebujemo: 4 puranje zrezke, 2 žlici moke, 2–3 dl jušne osnove, 2 žlici vloženih kaper, ščepec soli in popra, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olja.

Puranje zrezke na rahlo potolčemo, jih osolimo in popramo. Povaljamo jih v moki. V ponvi segrejemo olje, na katerem iz obeh strani popečemo zrezke, da dobijo zlatorjavo skorjico. Zalijemo z jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Prilijemo limonin sok in dodamo kapre. Počasi kuhamo še 15 minut.

Nasvet: Del jušne osnove nadomestimo z belim vinom. Ker so vložene kapre zelo slane, mesa ne smemo preveč soliti.

Za pripravo kuskusa z baziliko potrebujemo: 200 g kuskusa, 4 dl vode, 1 žličko soli, 20 g masla, 1 šopek bazilike.

Kuskus posolimo, zalijemo z vodo in zavremo. Kuhamo 5 minut in odstavimo s štedilnika. Dodamo narezano maslo in premešamo z vilicami. Potresemo z narezano baziliko in ponovno premešamo.

Za pripravo govejih zrezkov potrebujemo: 4 goveje zrezke, 4 rezine sira, 8 kolobarjev paradižnika, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Zrezke na rahlo potolčemo in jih z obeh strani natremo s soljo in poprom ter premažemo z oljem. Ponev močno segrejemo in nanjo položimo zrezke. Pečemo jih 3 minute. Nato temperaturo štedilnika zmanjšamo, zrezke obrnemo ter pečemo še 3 minute. Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo do želene trdote – približno 10 minut. Na vsak zrezek položimo po dva kolobarja paradižnika in eno rezino sira. Počakamo, da se sir stopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Ohranjanje telesne kondicije

Test: Citroën C4 Coupe VTS THP 150

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Gozdovi v srcu Evrope

Kranj, Bled – Zadnji teden maja je že po tradiciji Teden gozdov. V letu, ko Slovenija predseduje Evropski uniji, sta se Zavod za gozdove Slovenije in Zveza gozdarskih društev Slovenije odl...

Nasveti / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Gozdnata špička

Sveti Jošt (845 m) in Špičasti hrib (835 m) - Vrh je znan predvsem po tradicionalnem teku, vendar ker nanj vodi tudi prijetna, sprehajalna pot, je priljubljen tudi med izletniki. Tik pod vrhom se bost...

Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

"Kolobocija" s ceno elektrike

Na Elektro Gorenjska so lani sicer poslovali z dobičkom, vendar pri prodaji elektrike gospodinjstvom spet ustvarili izgubo.

Gospodarstvo / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Ustanovljena prva mednarodna Mreža lesarskih in gozdarskih grozdov s področja jugovzhodne in srednje Evrope

Kranjska Gora - Od ponedeljka do srede je v Kranjski Gori potekala 5. konferenca Evropske gozdno-lesarske tehnološke platforme v Sloveniji, ki je bila tudi vključena v aktivnosti...

Prosti čas / torek, 27. maj 2008 / 07:00

Čas bo bežal na Bledu

Pred kratkim je Tanja Žagar izdala album z naslovom Tiho, tiho čas beži, promocija plošče pa bo 30. maja ob 20. uri v Festivalni dvorani na Bledu. Hkrati bo to Tanjin zaključni koncert uspešne spomlad...