Puranji ali goveji zrezki

Včasih je dovolj le neka malenkostna sestavina, ki obogati jed. Puranjim zrezkom dodamo kapre, goveje zrezke obložimo s paradižnikom in sirom, kuskus pa lahko popestrimo z baziliko.

Za pripravo puranjih zrezkov s kaprami potrebujemo: 4 puranje zrezke, 2 žlici moke, 2–3 dl jušne osnove, 2 žlici vloženih kaper, ščepec soli in popra, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olja.

Puranje zrezke na rahlo potolčemo, jih osolimo in popramo. Povaljamo jih v moki. V ponvi segrejemo olje, na katerem iz obeh strani popečemo zrezke, da dobijo zlatorjavo skorjico. Zalijemo z jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Prilijemo limonin sok in dodamo kapre. Počasi kuhamo še 15 minut.

Nasvet: Del jušne osnove nadomestimo z belim vinom. Ker so vložene kapre zelo slane, mesa ne smemo preveč soliti.

Za pripravo kuskusa z baziliko potrebujemo: 200 g kuskusa, 4 dl vode, 1 žličko soli, 20 g masla, 1 šopek bazilike.

Kuskus posolimo, zalijemo z vodo in zavremo. Kuhamo 5 minut in odstavimo s štedilnika. Dodamo narezano maslo in premešamo z vilicami. Potresemo z narezano baziliko in ponovno premešamo.

Za pripravo govejih zrezkov potrebujemo: 4 goveje zrezke, 4 rezine sira, 8 kolobarjev paradižnika, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Zrezke na rahlo potolčemo in jih z obeh strani natremo s soljo in poprom ter premažemo z oljem. Ponev močno segrejemo in nanjo položimo zrezke. Pečemo jih 3 minute. Nato temperaturo štedilnika zmanjšamo, zrezke obrnemo ter pečemo še 3 minute. Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo do želene trdote – približno 10 minut. Na vsak zrezek položimo po dva kolobarja paradižnika in eno rezino sira. Počakamo, da se sir stopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 29. julij 2017 / 16:35

Slava Prešernu in udarnikom

Po štirih številkah v letu 1948 je Gorenjski glas v letu 1949 ujel pravi ritem izhajanja. Za dan izida je bil izbran četrtek. Na štirih straneh je izšlo 52 številk, cena izvoda in celoletn...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Švica pod Karavankami

V ponedeljek, ko se je iz obtoka pred evrom umaknila nacionalna valuta in so bile oči evropske javnosti zazrte v Ljubljano, se je za Slovenijo čas za trenutek ustavil. Po pisanju Tonet...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Glavni krivec "večni nezadovoljnež"

Vse zadeve v zvezi s projektoma Platon in ISOFOV so zakonite in pregledne, je na sestanku zaposlenih v sredo zatrdil dekan fakultete za organizacijske vede dr. Robert Leskovar.

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 21

Osrednji dogodek, pomemben za Slovence v zamejstvu, je bil torkova prva seja sveta za Slovence v zamejstvu v Ljubljani, ki jo je vodil predsednik vlade Janez Janša. Svet je...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Reci mi kar Ana

Takrat nisem vedela, da se pred menoj začenjajo najbolj kruti in težki meseci življenja ...

GG Plus / petek, 19. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Lan za prejo

Ker se zdi, da je Gorenjski glas edini (?), ki še neguje starodavno tradicijo preje, ne bo napak, če o njej zapišemo še katero. »Pred kakimi sto leti in še preje se je vsa gorenjska stra...