Makova torta in bananin kruh

Splača se odvzeti nekaj marelic, ki smo si jih pripravili za kuhanje marmelade, in poskusiti z makovo torto. Če smo pomotoma kupili preveč banan oziroma so te prehitro dozorele, pa specimo bananin kruh.

Za pripravo makove torte potrebujemo: 150 g maka, 300 g skute, 100 g moke, 4 jajca, 100 g masla ali margarine, 1 limono, 1 vaniljev sladkor, 150 g sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli, približno 15 marelic.

Marelice najprej olupimo tako, da jih za kratek čas potopimo v vrelo in nato takoj v mrzlo vodo ter jim odstranimo olupek. Olupljene marelice razpolovimo in jim odstranimo koščice. Moko pomešamo s pecilnim praškom. Skuto zmešamo z vaniljevim sladkorjem, limoninim sokom in limonino lupinico. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Maslo, ogreto na sobno temperaturo, penasto stepemo s sladkorjem. Postopoma dodajamo rumenjake in nato še skuto ter mak. V pripravljeno maso na rahlo vmešamo polovico snega iz beljakov. Med stalnim mešanjem po žlici dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Nazadnje primešamo še preostali sneg. Maso damo v pripravljen pomaščen pekač. Na vrh enakomerno zložimo marelice. Torto pečemo približno 50 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

Nasvet: Ko ni svežih marelic, uporabimo vložene.

Za pripravo bananinega kruha potrebujemo: 4 zrele banane, 100 g masla, 100 g temne čokolade, 150 g sladkorja, 250 g moke, 2 jajci, pol pecilnega praška, pol žličke mletega cimeta, 1 ščepec soli, 1,2 dl mleka, maslo za pekač.

Čokolado narežemo na majhne koščke. Banane olupimo, jih narežemo na kolobarje ter jih z vilicami dobro pretlačimo. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in cimet. Maslo počasi stopimo v kozici in ga nekoliko ohladimo. Prelijemo ga v večjo posodo, mu dodamo banane, jajci, ščepec soli in sladkor. Prilijemo mleko ter dobro premešamo. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje vmešamo še narezano čokolado. Globok pekač premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljeno maso. Pečemo približno 1 uro v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Čas peke prilagodimo debelini kolača.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 25. junij 2024 / 07:32

Škofjeloški Kaos okusov

V Stari Loki najdemo mladosten lokal Kaos okusov, ki v prvi vrsti poskrbi za željne okusnih hamburgerjev. Ideja se je porodila domačinu Rožletu Žanu Brelihu, Kaos okusov pa s svojimi hamburgerji in...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 14. februar 2012 / 07:00

"Žugali jim bomo z našimi snežaki"

»Pri nas v Domu dr. Janka Benedika smo se že pripravili na sneg. Pri delovni terapiji smo naredili snežake, s katerimi bomo zažugali snežinkam, ki že zamujajo,« je napisala stanovalka doma Vera J...

GG Plus / torek, 14. februar 2012 / 07:00

Dijaki povabili stare starše na druženje

Leto 2012 je evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, v katerem naj bi z različnimi aktivnostmi iskali vezi, izmenjevali izkušnje in zmanjševali predsodke med generacijam...

Nasveti / torek, 14. februar 2012 / 07:00

Šport nas združuje?

Idealen dan za pogrevanje dogodkov, ki so spremenili življenja. Valentinovo je res dan zaljubljencev, vendar obstaja tudi čas, ko ni ravno fajn, da se zaljubiš.

Šport / torek, 14. februar 2012 / 07:00

Jeseničani za konec na Dunaj

"Hokejisti Vienne Capitals bodo naredili vse, da osvojijo dve točki, a mi se ne bomo kar tako predali," pred današnjo zadnjo tekmo Jeseničanov v letošnji ligi EBEL pravi pomočnik trenerja Dejan Varl....

Kultura / torek, 14. februar 2012 / 07:00

V spomin na Toneta Logondra

Muzejsko društvo Škofja Loka v sodelovanju z Gimnazijo Škofja Loka in skupino Lonka iz Stare Loke v torek, 14. februarja, ob 18. uri v preddverju pritličja gimnazije vabi na spominski večer H...