Kranjčana Oskar Rappl (desno) in Krištof Šmid sta bila najmlajša udeleženca.

Deskali pod Svetim Joštom

Deskanje na snegu v poletni različici. Ogledali smo si evropsko prvenstvo v tako imenovanem mountainboardingu, ki je pretekli konec tedna potekalo pod Svetim Joštom. Pravijo, da ta šport ni nevaren, kot se morda zdi na prvi pogled. Z desko na koleščkih so se po progi spuščali otroci in odrasli, ženske in moški. Bilo je zanimivo in adrenalinsko.

Kranj – Deskanje na snegu je dobro znan in priljubljen šport, prav tako deskanje na vodi, precej manj ljudi pa pozna deskanje po zemlji, po gorskih strminah, ki smo si ga ogledali pretekli konec tedna v Kranju. Pod Svetim Joštom, na progi v neposredni bližini prvega parkirišča pod priljubljenim hribom nad Kranjem, je tretjič potekalo evropsko prvenstvo v mountainboardingu. Dogodek se imenuje Dirt Dessert. Med tekmovalci so prevladovali tujci.

Namesto snega zemlja, deska pa na koleščkih

»Ta šport je podoben deskanju na snegu, le da imamo namesto snega zemljo, na podvozje deske pa pritrjena štiri gumijasta kolesa, ki so primerna za vožnjo po različnih podlagah. Vozi se zelo podobno kot pozimi,« je pojasnil Dejan Planinšek, predsednik Kluba za alternativne športe K360 iz Kranja, ki je bil organizator tekmovanja. Klub ima okrog petnajst članov, Planinšek se je s tem športom začel ukvarjati že pred več kot desetimi leti. Mountainboarding se je razvil iz potrebe deskarjev na snegu, da bi lahko na podoben način trenirali tudi poleti. Najprej se je pojavil v Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji in Avstraliji. »Zanimanja za mountainboarding je vedno več, kar dokazuje tudi udeležba na današnjem tekmovanju. Prijavljenih je okrog 45 tekmovalcev iz več kot desetih držav. Veseli smo, da pridejo k nam, sploh če vemo, da ta šport ni na profesionalni ravni in da si tekmovalci vse stroške krijejo sami,« je povedal Planinšek. Tekmovalci so se najprej pomerili v disciplini boarde rcross, kjer so bili istočasno na progi štirje tekmovalci, razvrščeni glede na kvalifikacijske čase. To je bilo tekmovanje na izpadanje, v finalu pa so se v kategorijah open in master (stari 35 let in več) pri moških ter enotni ženski konkurenci pomerili po štirje najboljši. Pred njimi so se predstavili še trije tekmovalci v kategoriji 18 let in mlajši. Med njimi sta bila dva osnovnošolca, Kranjčana Oskar Rappl in Krištof Šmid. Oba deskata na snegu, Oskarju pa je bila takoj všeč tudi letna različica in navdušil je še prijatelja Krištofa. »Ni težko, le zavoje je malce težje izpeljati,« je dejal Krištof. Na temo poškodb pa je Oskar dodal: »Pri deskanju na snegu sem si že zlomil roko, tukaj pa še nisem imel večjih poškodb. Ni tako nevarno.« Lani je bil na svetovnem prvenstvu v Srbiji, kjer pa mu mama ni pustila tekmovati, saj je bila proga prestrma. Fanta sta bila na tekmovanju daleč najmlajša.

To je šport tudi za ženske

Pogosto je deskanje družinski šport – in takšen primer je poljska družina Jesionek. Marcin je v Kranju tekmoval v kategoriji master in osvojil četrto mesto. »S tem športom se ukvarjata tudi 14 in 19 let stara sinova, ki sta prišla z mano. Žena je ostala doma s sedemmesečno hčerkico. Ona deska le pozimi, preostali pa tako pozimi kot poleti. Tekmovanje in proga tukaj sta mi všeč. Je šlo hitro, vroče je in podlaga suha, tako da se je zelo kadilo. Poglejte me, kakšen sem. Ves prašen,« je z nasmeškom pojasnjeval 42-letni Marcin. Z uvrstitvijo ni bil najbolj zadovoljen: »Moje ambicije so višje, a pozna se mi utrujenost od dolge vožnje.« Iz Poljske je bila kar številna zasedba tekmovalk in tekmovalcev, ki so bili tudi zelo uspešni in krojili vrh v vseh kategorijah. Da je to šport tudi za ženske, je potrdila Senka Bajić iz Srbije, ki je na kranjski progi vajena zmagovati: »Pozimi deskam na snegu, poleti pa se ukvarjam z mountainboardingom – in to že kar nekaj let. Všeč mi je, glavna razlika se mi zdi v sami tehniki. Tukaj je težje, so pa hitrosti manjše kot v zimski različici.« Zanimivo je bilo tudi v mountainboard parku z raznimi objekti, kjer so tekmovalci pokazali svoje znanje v disciplini freestyle.

Proga za mountainboard je v Kranju okrog pet let, zadnja tri leta gosti tudi mednarodno tekmovanje. »Tukaj treniramo, je pa na njej še dovolj prostora za vse, ki bi radi poskusili. Vabljeni!« je zaključil Planinšek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 24. junij 2014 / 09:58

Jutri praznik državnosti

Jutri praznujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 8. september 2016 / 15:00

Pohvala za Medobčinski inšpektorat Kranj

Kranj – V jeseniški dvorani Kolpern je konec avgusta potekalo izobraževanje redarjev in inšpektorjev občinskih in medobčinskih inšpektoratov in redarstev Slovenije. Udeleženci so se seznanili z izb...

Rekreacija / četrtek, 8. september 2016 / 14:59

Je b'lo pasje vroče

Storžič (2132 m) – Gora piramidaste oblike je priljubljen vrh v vseh letnih časih. Gora, ki je na vseh panoramskih razglednicah Kranja.

Slovenija / četrtek, 8. september 2016 / 14:57

Zasvojeni z igrami

Dva in pol odstotka slovenskih osmošolcev ustreza diagnozi zasvojenih z računalniškimi igrami. Med delovnimi dnevi temu namenijo kar 5,4 ure na dan, ob koncu tedna pa 6,9 ure na dan.

Tržič / četrtek, 8. september 2016 / 14:57

Prvi jesenski Alzheimer café

V Domu Petra Uzarja v Tržiču bo 29. septembra ob 17. uri na temo Skrb za svojce z demenco v domačem okolju predavala Barbara Pajk, diplomirana medicinska sestra in magistrica zdravstvene nege.

Rekreacija / četrtek, 8. september 2016 / 14:56

Osteoporoza ne izbira let

Zanimivo, da o nekaterih boleznih ne razmišljamo, dokler ne potrkajo na vrata. Po vsej verjetnosti velika večina ženske populacije ve, kakšna bolezen je osteoporoza, dejstvo, da za osteoporozo lahk...